Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κινδύνους για το περιβάλλον εγκυμονεί η βιομηχανία της μόδας - Οι συμβουλές ενός «αντιστάτη»

Κινδύνους για το περιβάλλον εγκυμονεί η βιομηχανία της μόδας - Οι συμβουλές ενός «αντιστάτη»
Σημαντική πηγή ρύπων η βιομηχανία της μόδας
Μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο είναι είναι η βιομηχανία της μόδας αντιπροσωπεύοντας το 1/10 του παγκόσμιου αποτυπώματος άνθρακα.
Σύμφωνα με το Sustainability Times, η βιομηχανία της μόδας είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπων πηγών γλυκού νερού λόγω της καλλιέργειας καλλιεργειών για την απόκτηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων όπως το βαμβάκι και το μετάξι, καθώς και την παραγωγή ινών όπως το μαλλί μέσω της κτηνοτροφίας.
Η παραγωγή συνθετικών ινών, όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας, παρουσιάζουν μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.
Η καλλιέργεια βαμβακιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική και γι΄αυτό το λόγο πολλοί καλλιεργητές,  κυρίως στις ΗΠΑ, στρέφονται στη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού που διαθέτουν μεγαλύτερη αντοχή στα παράσιτα ή ακόμη και ειδικές τοξίνες που τα σκοτώνουν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών στη φύση που μπορεί να είναι χρήσιμοι στο περιβάλλον.
Ακόμα χειρότερο: λόγω της παροδικής φύσης των μοντέρνων μορφών ένδυσης, η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων, πολλά από τα οποία παραμένουν ανακυκλωμένα.

Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα σχεδιαστών νέας γενιάς που υιοθετούν πιο βιώσιμες πρακτικές με κύριο μέλημα τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένας κορυφαίος σχεδιαστής είναι ο Daniel Silverstein, γνωστός και ως Zero Waste Daniel, ο οποίος δημιουργεί εξ ολοκλήρου streetwear από απορρίμματα υφασμάτων που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής.
Ο Silverstein διοργανώνει επίσης εκπαιδευτικά εργαστήρια στο κατάστημά του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με σκοπό να μεταδώσει τη σημασία της αειφορίας στη μόδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του νεαρού σχεδιαστή στο Sustainability Times.

5


«Από μικρό παιδί μου άρεσε η μόδα και θυμάμαι τον εαυτό μου να φτιάχνει φορέματα και κοστούμια. Τώρα που πλησιάζω τα 30 πειραματίζομαι με τα απόβλητα και το σχεδιασμό για να κάνω όμορφες δημιουργίες από τα υλικά που απομένουν. Μέχρι να τάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να μεταφέρουμε τις μεγάλες βιομηχανίες σε βιώσιμες πρακτικές, είναι καλύτερο για όλους να σκεφτούν την υπεύθυνη κατανάλωση. Είναι αυτονόητο ότι τα λιγότερα απόβλητα είναι καλύτερα. Η δύναμη βρίσκεται στους καταναλωτές. Η επιλογή σε προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον είναι πάντα ένας πολύ καλός τρόπος να μετατοπίζουμε τα δολάρια των καταναλωτών από το κακό των ευκαιριών στις πραγματικά ανοιχτές και εμπνευσμένες βιώσιμες πρακτικές που είναι εκεί έξω».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης