Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι οφειλές 34 εκατ. ευρώ του Μάνεση - Χαλυβουργία Ελλάδος στο στόχαστρο της ΔΕΗ

Οι οφειλές 34 εκατ. ευρώ του Μάνεση - Χαλυβουργία Ελλάδος στο στόχαστρο της ΔΕΗ

Εκπνέει αύριο Πέμπτη (31/1) η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη ΛΑΡΚΟ

Αποφασισμένη να κλείσει όλες τις χρονίζουσες υποθέσεις μεγάλων οφειλών είναι η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού μετά τις περιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ και της Χαλυβουργικής, σειρά παίρνει εκείνη της Χαλυβουργίας Ελλάδος. 
Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ για τη διευθέτηση των παλαιών οφειλών της βιομηχανίας, προκειμένου να υπογραφεί νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν έως και την τελευταία ώρα πριν την εκπνοή της νέας προθεσμίας που έχει θέσει η ΔΕΗ, δηλαδή έως και αύριο Πέμπτη (31/1).
Και τούτο διότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ θέλει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που είναι διατεθειμένη να δώσει η ΔΕΗ, αξιοποιώντας στο έπακρο την κυβερνητική πρόθεση να βρεθεί λύση και να μην «σκάσει» η βιομηχανία στη διάρκεια της προεκλογικής χρονιάς που διανύουμε.
Έτσι φαίνεται ότι θα υπογραφεί μεταξύ των δυο εταιριών μια νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος, όμως θα παραμείνει το ερώτημα, αν η ΛΑΡΚΟ, που συνολικά χρωστάει στη ΔΕΗ περίπου 300 εκατ. ευρώ, θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και για πόσο χρονικό διάστημα.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται αποφασισμένη αν όχι να πάρει πίσω τα οφειλόμενα στο σύνολό τους, πάντως οπωσδήποτε να σταματήσει την αιμορραγία που υφίσταται από μεγάλους οφειλέτες.

Στα 34 + 14 εκατ. ευρώ τα οφειλόμενα της Χαλυβουργίας Ελλάδος - Mάνεσης

Η πολιτική αυτή ξεκίνησε με το κατέβασμα του διακόπτη στη Χαλυβουργική για οφειλές ύψους 31 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η καταγγελία της σύμβασης της ΛΑΡΚΟ και όλα δείχνουν ότι δεν θα σταματήσει μπροστά και σε άλλους μεγάλους οφειλέτες όπως η Χαλυβουργία Ελλάδας (Μάνεσης) και τα ELFE.
Οι οφειλές της Χαλυβουργίας Ελλάδος προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται σε περίπου 34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τελούν υπό διευθέτηση.
Πέραν του ποσού αυτού, όμως, οφειλές ύψους περίπου 14 εκατ. ευρώ  αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διένεξης μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργίας Ελλάδος.
Πρόκειται για χρήματα που αντιστοιχούν σε μια αύξηση της τάξης του 10% που είχε κάνει σε όλες τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης η ΔΕΗ το 2014, την οποία η Χαλυβουργία Ελλάδος δεν αναγνώρισε, προσέφυγε στα δικαστήρια και αναμένεται η εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό.
Μέσω της προσφυγής στα δικαστήρια η Χαλυβουργία Ελλάδος έχει κερδίσει χρόνο, ωστόσο εκτιμάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να διεκδικήσει αν όχι το σύνολο της αύξησης του 10% που είχε επιβάλει το 2014, σίγουρα πάντως ένα σημαντικό μέρος αυτής.
Κάτι τέτοιο βεβαίως θα σημάνει ότι η  Χαλυβουργία Ελλάδος θα πρέπει να καταβάλει στη ΔΕΗ ένα σημαντικό ποσό σε μηναία βάση και βεβαίως αποτελεί ερώτημα το εάν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο.
Πολύ δε περισσότερο που η Χαλυβουργία Ελλάδος οφείλει στις τράπεζες 340 εκατ. ευρώ και προσδοκά ελκυστική ρύθμιση του δανεισμού της αφού προηγηθεί η πώληση του ποσού των 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. από το κοινοπρακτικό δάνειο) που έχει δρομολογήσει η Eurobank. 
Ο όμιλος στο μεσοδιάστημα πληρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις υπόλοιπες τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Εθνική), μόνο τόκους και περιμένει την πώληση από την Eurobank για να πετύχει κούρεμα – άνω του 50% – και μια βιώσιμη ρύθμιση σε βάθος χρόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης