Φυσικό Αέριο

Ποιοι ενεργειακοί κολοσσοί μπαίνουν στη μάχη για την επέκταση των εγκαταστάσεων LNG του Κατάρ

tags :
Ποιοι ενεργειακοί κολοσσοί μπαίνουν στη μάχη για την επέκταση των εγκαταστάσεων LNG του Κατάρ
Τα σχέδια για την επέκταση των εγκαταστάσεων του LNG- που είναι ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο- κατά περισσότερο από ένα τρίτο τα επόμενα πέντε χρόνια θεωρείται μία από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου
Το Κατάρ προετοιμάζεται για την προκήρυξη διαγωνισμού για τις επιχειρήσεις ενέργειας που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο επέκτασης του φυσικού αερίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον από «μακράς διάρκειας» συνεργάτες καθώς και  από νεοεισερχόμενους όπως η Chevron, η Equinor και η Eni.
Τα σχέδια για την επέκταση των εγκαταστάσεων του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)του Κατάρ - που είναι ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο- κατά περισσότερο από ένα τρίτο τα επόμενα πέντε χρόνια θεωρείται μία από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι σκληρός.
Το τεράστιο ενδιαφέρον υπογραμμίζει πόσο επιτυχώς η μικρή χώρα του Κόλπου αντιμετωπίζει το μποϊκοτάζ που επιβλήθηκε το 2017 από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, τα οποία κατηγορούν τη Ντόχα για την υποστήριξη της τρομοκρατίας και του Ιράν. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες συνομιλίες με αρκετές ξένες επιχειρήσεις ενέργειας που θέλουν να βοηθήσουν στην κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέφεραν πηγές του Reuters που είναι κοντά στις συζητήσεις.
Η Qatar Petroleum (QP) ετοιμάζεται να αναζητήσει προσφορές για  εταίρο  που θα επενδύσει στην κατασκευή μια τέταρτης γραμμής μεταφοράς LNG ή γραμμής παραγωγής, που  θα φθάσει τους 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) από τα σημερινά 78 mtpa.
Οι τέσσερις εταιρείες που κατέχουν μετοχές στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του LNG- Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total και ConocoPhillips - αναμένεται να υποβάλουν προσφορές, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι Exxon, Shell, Total και Conoco αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Total και η Conoco είχαν πει στο παρελθόν ότι ελπίζουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην επέκταση.
Αλλά και οι νεοεισερχόμενοι επίσης αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Οι αξιωματούχοι της Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Ντόχα τις τελευταίες εβδομάδες και εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής προσφορών για συμμετοχή στην επέκταση, ανέφεραν οι πηγές αλλά  εκπρόσωπος της Chevron αρνήθηκε να σχολιάσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης