Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Μεγαλύτερη αποζημίωση για την έξοδο από τον άνθρακα - Κερδισμένη η RWE, απογειώθηκε η μετοχή

Γερμανία: Μεγαλύτερη αποζημίωση για την έξοδο από τον άνθρακα - Κερδισμένη η RWE, απογειώθηκε η μετοχή
Το σχέδιο προβλέπει αποζημίωση για τους φορείς εκμετάλλευσης εργοστασίων άνθρακα ενώ προτείνει την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνση έως τα μέσα του 2020
Η μετοχή της RWE, του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, αυξήθηκε σχεδόν 5% την Τετάρτη 23/1/2019, με την προοπτική υψηλότερης αποζημίωσης εάν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κλείσουν νωρίς.
Ένα νομοσχέδιο της γερμανικής κυβερνητικής επιτροπής άνθρακα, που είναι επιφορτισμένη με την οργάνωση της εξόδου από τον άνθρακα, ανέφερε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πρέπει να λαμβάνουν αποζημίωση για πρόωρο κλείσιμο, αλλά δεν διευκρίνισε το ύψος των πληρωμών.
Η ημερομηνία κλεισίματος των μονάδων πρόκειται να αποφασισθεί την Παρασκευή.
Το νομοσχέδιο των 133 σελίδων, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων η RWE και η Uniper, ήταν η προτιμώμενη επιλογή.
"Η Επιτροπή υποθέτει ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με τους φορείς εκμετάλλευσης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όλη η περίοδος προγραμματισμού μέχρι το 2030 θα ρυθμιστεί με αμοιβαία συμφωνία", ανέφερε το σχέδιο.
Εάν μια τέτοια συμφωνία δεν καταφέρει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, η Επιτροπή θα συστήσει μια «κανονιστική» λύση που θα περιλαμβάνει πληρωμές αποζημίωσης βάσει νομικών απαιτήσεων.
Παρόλο που δεν αναφέρονται αριθμοί, η Επιτροπή προτείνει ότι η αποζημίωση για τους φορείς εκμετάλλευσης  να βασίζεται σε πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν για παρεμφερείς περιπτώσεις στο παρελθόν.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας έχουν ήδη λάβει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ανά gigawatt για αδρανείς μονάδες προκειμένου να τις θέσουν σε στρατηγικά αποθεματικά.
"Εάν είναι αλήθεια, αυτό θα σήμαινε πολύ πιο ουσιαστική αποζημίωση για την RWE από ό, τι υποθέτουμε σήμερα", ανέφεραν οι αναλυτές του Jefferies μετά το δημοσίευμα του Reuters.
Οι μετοχές της RWE ήταν ο υψηλότερος κερδισμένος στο δείκτη των blue-chip της Γερμανίας. Οι μετοχές της Uniper κέρδισαν μόνο 0,4%.
Η επιτροπή που απαρτίζεται από πολιτικούς, ερευνητές και εκπροσώπους επιχειρήσεων αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο λεπτομερή εκδοχή την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα τέλη για τη χρήση των ηλεκτρικών δικτύων θα πρέπει να μειωθούν τόσο για τον κλάδο όσο και για τους ιδιώτες καταναλωτές και οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση για το πρόωρο κλείσιμο.
"Τα αναγκαία κεφάλαια πρέπει να διατεθούν από το κράτος για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων μέτρων. Δεν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ", αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.
Το θέμα της σταδιακής κατάργησης θα επανεξεταστεί το 2023, το 2026 και το 2029 με στόχο την ασφάλεια του εφοδιασμού, τις τιμές, την προστασία του κλίματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης