Φυσικό Αέριο

ΔΕΔΑ: Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε επτά περιφέρειες της χώρας - Το καλοκαίρι τα πρώτα έργα

ΔΕΔΑ: Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε επτά περιφέρειες της χώρας - Το καλοκαίρι τα πρώτα έργα

Το πρώτο κύμα των επενδύσεων της ΔΕΔΑ αφορά τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία Θράκη με τη δημιουργία δικτύων σε 18 πόλεις, έξι ανά περιφέρεια

Το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται να ανατεθούν τα πρώτα έργα κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της περιφέρειας από τη ΔΕΔΑ.
Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της εταιρίας Σταύρος Ραπτόπουλος, κεντρικός στόχος της είναι η αεριοδότηση της περιφέρειας. «Είναι κρίσιμο, είπε χαρακτηριστικά, το αέριο να πάει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και περιοχές».
Το πρώτο κύμα των επενδύσεων της ΔΕΔΑ αφορά τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία Θράκη με τη δημιουργία δικτύων σε 18 πόλεις, έξι ανά περιφέρεια.

Όπως είπε ο κ. Ραπτόπουλος η χρηματοδότηση των έργων είναι διασφαλισμένη μέσω του ΕΣΠΑ 50%, της ΕΤΕΠ κατά 35% και 15% από ίδια κεφαλαία.

Τα έργα έχουν ήδη ενταχθεί στα ΠΕΠ και το Δεκέμβριο η ΔΕΔΑ έλαβε προκαταβολές.
Η επιλογή των περιφερειών έγινε με γνώμονα την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη γειτνίαση με αγωγούς μεταφοράς αερίου (ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ).
Όπως τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Στεφανία Μωσσέ, στόχος της ΔΕΔΑ είναι να παρέχει φθηνότερη ενέργεια στους πολίτες με το ελάχιστο κόστος.

Οι επεκτάσεις δικτύων θα συνδέεται με τον αριθμό νέων παροχών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα με έσοδα από τα έργα και ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών.
«Έχουμε πετύχει επιδότηση τελών σύνδεσης» είπε η κ. Μωσσέ και πρόσθεσε ότι θα τρέξουν και προγράμματα επιδότησης για εσωτερικές εγκαταστάσεις.
Στις τρεις περιφέρειες Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία ως το 2023 θα υπάρχουν 30.800 συνδέσεις με δωρεάν τέλη.

Προβλέπεται δημιουργία 1130 χλμ. δικτύου και ο προϋπολογισμός των έργων είναι 172 εκατομμύρια.
Στις άλλες τέσσερις περιφέρειες προβλέπονται 15.000 συνδέσεις, δίκτυο μήκους 850 χλμ. με προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ
Οι διαγωνισμοί θα είναι ενιαίοι ανά περιφέρεια.
Παράλληλα η ΔΕΔΑ τρέχει δυο πιλοτικά έργα σε 6 πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κατερίνη, Λαμία, Σέρρες για συνδέσεις στο υφιστάμενο δίκτυο.

Οι 18 πόλεις στις οποίες θα αναπτύξει δίκτυο φυσικού αερίου η ΔΕΔΑ είναι:

Στερεά Ελλάδα
Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα Λιβαδειά, Λαμία, Χαλκίδα
Κεντρική Μακεδονία
Βέροια, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς
Ανατολική Μακεδονία
Ορεστιάδα, Καβάλα Κομοτηνή Δράμα Ξάνθη Αλεξανδρούπολη
Δυτική Μακεδονία
Καστοριά Άργος Ορεστικό Γρεβενά
Δυτική Ελλάδα
Πάτρα Πύργος Αγρίνιο

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης