Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Τι συζητήθηκε στη τριμερή ΕΕ, Ρωσίας, Ουκρανίας για το αέριο - Η πρόταση Sefcovic, o Nord Stream 2 και η δικαστική διαμάχη

Τι συζητήθηκε στη τριμερή ΕΕ, Ρωσίας, Ουκρανίας για το αέριο - Η πρόταση Sefcovic, o Nord Stream 2 και η δικαστική διαμάχη

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση της Δευτέρας 21/1 - Τον Μάϊο θα συνεχισθούν οι συνομιλίες

Η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν περαιτέρω τις συνομιλίες  για το φυσικό αέριο τον Μάιο μετά από την συζήτηση, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 21/1/2019 η οποία δεν έδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη,  από την οποία προέρχεται έως και 3% του ουκρανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Με τη Ρωσία να βρίσκεται σε σύγκρουση με το Κίεβο μετά την προσάρτηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες της, - θεωρείται από το Κίεβο ως βασικός εγγυητής της ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα - το μέλλον της διαμετακόμισης φυσικού αερίου είναι το αντικείμενο μιας... περίπλοκης διπλωματίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μόλις λήξει η ισχύουσα συμφωνία με το Κίεβο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 εάν οι προμήθειες είναι οικονομικά βιώσιμες.
Η ουκρανική κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz κατηγόρησε τη Ρωσία για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να κατασκευαστεί πρώτα ο αγωγός Nord Stream 2.
Ο προγραμματισμένος διπλασιασμός της δυναμικότητας της Ρωσίας στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις εξαγωγές μέσω της Ουκρανίας και το Κίεβο να απωλέσει τα τέλη διέλευσης.
"Η Gazprom καθυστερεί τις πραγματικές συνομιλίες όσον αφορά τη διαμετακόμιση προκειμένου να κατασκευαστεί ο Nord Stream 2", ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz Yuriy Vitrenko στο Reuters πριν από τις συνομιλίες τη Δευτέρα.
"Τότε θα πουν," Είμαστε εντάξει χωρίς καθόλου ουκρανική διαμετακόμιση".
Στους συνεργάτες της ρωσικής εταιρείας Gazprom για τον αγωγό Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνονται οι γερμανικές Uniper και Wintershall και η γαλλική  Engie της Γαλλίας.

Η συνάντηση

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Maros Sefcovic, ο οποίος προήδρευε στην τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavlo Klimkin και τον ρώσο υπουργό ενέργειας Alexander Novak, πρότεινε για τις δύο χώρες να συμφωνήσουν για μια νέα 10ετή σύμβαση διαμετακόμισης με εγγυημένο ελάχιστο ετήσιο όγκο διαμετακόμισης 60 δις κυβικά μέτρα (bcm) και πρόσθετη ευελιξία 30 bcm.
Δεν υπήρξε καμία άμεση αντίδραση ούτε από την αντιπροσωπεία της Ρωσίας ούτε της Ουκρανίας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης στελέχη της Naftogaz και της Gazprom.
Η Μόσχα και το Κίεβο συγκρούονται συχνά για  την ενέργεια. Οι συνομιλίες περιπλέκονται από μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, η οποία οδήγησε σε απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης τον Φεβρουάριο του 2018 ότι η μια εταιρεία πρέπει να αποζημιώσει την άλλη.
Ο Sefcovic δήλωσε ότι η διαιτησία της Στοκχόλμης ήταν ο "ελέφαντας στην αίθουσα".
Η Naftogaz αναδείχθηκε ο καθαρός νικητής αυτής της απόφασης, κερδίζοντας 2,56 δισ.  δολ. από τη Gazprom. Η Gazprom αμφισβητεί την απόφαση - μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.
"Για τους Ρώσους, είναι ένα τεράστιο εμπόδιο", δήλωσε ο Sefcovic. "Για αυτούς, είναι δύσκολο να διαπραγματευθούν μια καλή σύμβαση μακροπρόθεσμα, όταν εξακολουθούν να αγωνίζονται για τις νομικές αξιώσεις."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης