Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Υιοθετείται το κυπριακό μοντέλο με επιδότηση δόσης, όριο προστασίας στην πρώτη κατοικία οι 100 χιλ. – Η πρόταση της ΤτΕ δεν περνά λόγω state aid

Υιοθετείται το κυπριακό μοντέλο με επιδότηση δόσης, όριο προστασίας στην πρώτη κατοικία οι 100 χιλ. – Η πρόταση της ΤτΕ δεν περνά λόγω state aid
Υπάρχουν πολλές παράμετροι και κριτήρια στο κυπριακό μοντέλο άρα κατ’ ουσίαν δεν θα μπορούν να μπουν όλοι οι δανειολήπτες
Το κυπριακό μοντέλο με επιδότηση δόσης θα υιοθετηθεί ως ο αντικαταστάτης του καταργηθέντος νόμου Κατσέλη, με το όριο προστασίας στην πρώτη κατοικία να μειώνεται στις 100 χιλ. ευρώ, από 250 χιλ. ευρώ σήμερα.
Με βάση ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών το κυπριακό μοντέλο αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης.
Το κυπριακό μοντέλο στηρίζεται στην εξής παραδοχή: Ένα δάνειο το οποίο είναι μη εξυπηρετούμενο όταν ο δανειολήπτης αποφασίζει να κάνει ρύθμιση και κατ’ ουσία το μετατρέπει σε ενήμερο, το Δημόσιο θα συμμετέχει με ποσοστό 33% στη μηνιαία δόση.
Για παράδειγμα για μία δόση 600 ευρώ τα 200 ευρώ θα τα εισφέρει το ελληνικό Δημόσιο.
Βέβαια υπάρχουν πολλές παράμετροι και κριτήρια στο κυπριακό μοντέλο άρα κατ’ ουσίαν δεν θα μπορούν να μπουν όλοι οι δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων σε αυτό το νέο πλαίσιο, καθώς θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Με βάση κυβερνητικό αξιωματούχο:
1.    Αντί του νόμου Κατσέλη που καταργείται (θα υπάρξει συνάντηση την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2018 με τεχνικά κλιμάκια) θα υιοθετηθεί το κυπριακό μοντέλο, που περιλαμβάνει επιδότηση δόσεων δανείου.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συζήτηση για όριο αξίας προστασίας α’ κατοικίας (δηλαδή αν θα είναι 100.000 ή παραπάνω).
Επίσης, έχει αποκλειστεί το σενάριο παράτασης ή τροποποίησης του νόμου Κατσέλη
2.    Για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στο σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (APS) ή ιταλικού μοντέλου.
Αυτό το μοντέλο είναι πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιόν γιατί έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία και δεν θεωρείται κρατική βοήθεια.
Το σχέδιο ΤτΕ, με τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), ίσως ενσωματωθεί σε επόμενη φάση, ωστόσο υπάρχουν σοβαρότατες αμφιβολίες αν μπορεί να εγκριθεί από την Κομισιόν καθώς κινδυνεύει να θεωρηθεί state aid.
Για το APS ή ιταλικό μοντέλο το πρόβλημα δεν είναι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων αλλά η αποτίμηση των προβληματικών ανοιγμάτων που θα ενταχθούν στη διαδικασία τιτλοποίησης.
Από δείγμα χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων θα καθοριστεί το rating (αξιολόγηση) από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης και το οποίο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από την αξιολόγηση του κρατικού χρέους.
3.    Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το πιο πολύπλοκο και το πιο σημαντικό θέμα, είναι το ζήτημα του κουρέματος δανείων σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία των ακινήτων (π.χ. τι γίνεται όταν η τρέχουσα αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο δανείου;)

Για ρυθμίσεις οφειλών

Α. Ολιστική ρύθμιση σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες με Μόνιμο Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Αυτή η ρύθμιση αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Β. Άμεση ρύθμιση έως 120 δόσεις για τις οφειλές από το Υπ. Εργασίας (όπως το περιέγραψε η Αχτσιόγλου).
Θα υπάρχει ακατάσχετο λογαριασμού και θα δομείται με βάση την καταβολή δόσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις:

1.    Άμεσα η προκήρυξη για την αδειοδότηση Καζίνο στο Ελληνικό
2.    Εγνατία: Δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο
3.    Νέο νομοσχέδιο Ενέργειας για τον διαχωρισμό δικτύων
4.    Πρόοδος πώλησης του ποσοστού στα ΕΛΠΕ
5.    Άμεσα η υπογραφή σύμβασης για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
6.    Νομοσχέδιο Κουβέλη για λιμάνια

Κατώτατος μισθός

Έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις για το πώς θα υπολογίζεται η παραγωγικότητα, προκειμένου αυτή να συνδεθεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η αύξηση του μισθού δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 5%-8%.

Δικαστικές αποφάσεις

Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει μελέτη για τις επιπτώσεις και το σχέδιο κάλυψης κόστους των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επίπτωση θα είναι εφάπαξ, ενώ εξετάζεται και αν μπορεί να καταβληθεί σε βάθος χρόνου.
Στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσει ότι κακώς καταργήθηκαν τα Δώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νέο νομοσχέδιο.

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου κρίσιμη σύσκεψη για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Αύριο το μεσημέρι 18 Ιανουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης.
Η συνάντηση Τσακαλώτου με τους ξένους θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιανουαρίου όταν θα επιστρέψει ο Υπουργός Οικονομικών από το Eurogroup (21/1).
Οι δανειστές θα μείνουν ως την Παρασκευή (25/1), ενώ θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στην αποστολή.
Αναφορικά με την εκταμίευση δόσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου του 2018 θα δημοσιευτεί η Έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης