Τελευταία Νέα

Πρόταση για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης καταθέτει η ΔΕΗ – Αισιοδοξία Παναγιωτάκη για αποδοχή της

Πρόταση για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης καταθέτει η ΔΕΗ – Αισιοδοξία Παναγιωτάκη για αποδοχή της

Ο βιομηχανικός κόσμος δηλώνει κατηγορηματικά πως σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί αυξήσεις

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει καλέσει ακόμη τις επιχειρήσεις σε συζητήσεις για την σύναψη των νέων συμβολαίων που θα αφορούν την περίοδο μετά τον Φεβρουάριο του 2019.
Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης δήλωσε χθες (16/1) ότι αναμένει μελέτη που εκπονείται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και τότε θα καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των βιομηχανιών για να συζητήσουν τις τελικές προτάσεις.
Ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τελικώς λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με δεδομένο ότι μέχρι πρότινος η ΔΕΗ ζητούσε αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 10%.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέφυγε να διευκρινίσει το περιεχόμενο της νέας πρότασης για την τιμολόγηση, επέμεινε όμως ότι θα υπάρξει λύση που θα είναι αποδεκτή από τη βιομηχανία.
Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν προβλέπεται μείωση τιμολογίων απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, αφού τα τρέχοντα τιμολόγια στην Υψηλή Τάση δεν καλύπτουν το κόστος της ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η βιομηχανία έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορεί να δεχθεί αυξήσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ήδη έχει επιβαρυνθεί σε ποσοστό της τάξης του 20% λόγω του κόστους των ρύπων, το οποίο στα βιομηχανικά τιμολόγια χρεώνεται ξεχωριστά.
Η σχετική χρέωση, μετά το ράλι τιμής των δικαιωμάτων ρύπων το 2018, έχει φθάσει στα 15 ευρώ/MWh, ενώ η αντιστάθμιση που παίρνει η βιομηχανία δεν υπερβαίνει το 40%.

Θετικός στην παράταση της διακοψιμότητας ο Σταθάκης

Εν τω μεταξύ χθες η ηγεσία της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για την παράταση της διακοψιμότητας, μηχανισμός που λήγει στις αρχές του 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός φάνηκε θετικός στο αίτημα, διευκρίνισε όμως ότι η διακοψιμότητα θα συμπεριληφθεί στο ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει και την απόκριση της ζήτησης (demand response). 
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επισήμαναν ότι το θέμα της διακοψιμότητας, ακόμα και αν ενταχθεί στο Μόνιμο Μηχανισμό, θα πρέπει να διατυπωθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ κατά τρόπο που δεν θα περιέχει αιρέσεις και θα εξασφαλίζει τη συνέχιση του θεσμού όπως έχει για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης