Πετρέλαιο

Δυσαρέσκεια Khalid al-Falih για Ρωσία και τιμές του πετρελαίου - Τι είπε σε ενδεχόμενο συνεργασίας με Trump

Δυσαρέσκεια Khalid al-Falih για Ρωσία και τιμές του πετρελαίου - Τι είπε σε ενδεχόμενο συνεργασίας με Trump
Τα μέλη του ΟΠΕΚ, μαζί με αρκετές άλλες χώρες, τον Δεκέμβριο συμφώνησαν για περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως
Την δυσαρέσκειά του για τη Ρωσία εξέφρασε ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, σχετικά με τις δεσμεύσεις των χωρών του ΟΠΕΚ και εκτός αυτών για επαναφορά της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.
«Η Ρωσία έχει αρχίσει τις μειώσεις με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα ήθελα».
Στη συνέχεια βέβαια, τόνισε ότι «όπως και το 2017, θα ανεβάσουν τελικά ρυθμό και θα διαδραματίσουν ένα θετικό ρόλο για την εξισορρόπηση και της σταθερότητας της αγοράς».
Παράλληλα, ο Khalid al-Falih δήλωσε ότι θα εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις από όλους για την εξισορρόπηση της παραγωγής, παρά τα όσα ακούγονται για αργούς ρυθμούς.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ, μαζί με αρκετές άλλες χώρες, τον Δεκέμβριο συμφώνησαν για περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, προκειμένου να αναχαιτίσουν μια βυθισμένη αγορά και να στηρίξουν τις δικές τους εξαγωγικές οικονομίες. Το "OPEC plus" αναφέρεται στη συνεργασία του ομίλου με τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, καθώς και το Μεξικό. Η Ρωσία ήταν πιο απρόθυμη να μειώσει την παραγωγή της, καθώς η ανάπτυξή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ισχυρές εξαγωγές αργού πετρελαίου.
Σημείωσε επίσης πως σε μειώσεις προσφοράς προχωρούν ήδη και άλλες μεγάλες παραγωγοί χώρες, όπως το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ υπογράμμισε πως ο ΟΠΕΚ μόνος δεν μπορεί να καθορίσει την πορεία των τιμών. Απαιτείται συνεργασία όλων των μεγάλων παραγόντων στην αγορά
Ερωτηθείς αν θα συνεργαστεί με το Trump, ο al-Falih απάντησε: "Θα συνεργαστούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς που θέλουν να φέρουν σταθερότητα στην αγορά...
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ζητήσει να μην αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου καθώς θεωρεί ότι οι χαμηλές τιμές αργού βοηθούν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης