Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Με σταθμούς LNG εκτός λιμένα Πάτρας θα φτάσει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα – Τα σχέδια της ΔΕΔΑ

Με σταθμούς LNG εκτός λιμένα Πάτρας θα φτάσει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα – Τα σχέδια της ΔΕΔΑ

Ήδη έχουν εντοπιστεί οι υποψήφιοι χώροι για την εγκατάσταση των σταθμών, τόσο στην Πάτρα όσο και σε Αγρίνιο - Πύργο

Ανεξάρτητα από την υλοποίηση του σταθμού υποδοχής LNG στο λιμάνι της Πάτρας, ο οποίος προβλέπεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON MED II, θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο της ΔΕΔΑ προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο η Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η σχετική απόφαση έχει ήδη «κλειδώσει», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άμεση «άφιξη» του καυσίμου στην περιοχή, καθώς οι προκηρύξεις των σχετικών έργων μπορεί να γίνουν από τη ΔΕΔΑ ακόμη και μέσα στο επόμενο φθινόπωρο.
Όπως είναι γνωστό, στον προηγούμενο σχεδιασμό της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, ο σταθμός υποδοχής στο λιμάνι της Πάτρας θα έπαιζε κομβικό ρόλο στην επέκταση χρήσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί, πέρα από την αξιοποίησή του για τον ανεφοδιασμό με LNG των συμβατών πλοίων που θα έφταναν στο λιμάνι όπως προβλέπει το POSEIDON MED για την προώθηση χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου, η υποδομή θα χρησιμοποιείτο επίσης για την τροφοδοσία και των δικτύων διανομής της αχαϊκής πρωτεύουσας. 
Ωστόσο, η κατασκευή του σταθμού συνεχίζει να συναντά έντονες αντιδράσεις από τον τοπικό Δήμο, με συνέπεια η καθυστέρηση στην υλοποίησή του να «φέρνει πίσω» επίσης και τα πλάνα της ΔΕΔΑ για τη Δυτική Ελλάδα.
Έτσι, η θυγατρική της ΔΕΠΑ αποφάσισε να απεμπλέξει τα σχέδιά της από το συγκεκριμένο έργο, κατασκευάζοντας ανεξάρτητα τέρμιναλ για τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Χωροθέτηση εγκαταστάσεων

Στην υλοποίηση της απόφασής της σημαντική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας  Δυτική Ελλάδα και του τοπικού Τεχνικού Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος, καθώς με τη συνεργασία τους έχουν ήδη εντοπιστεί υποψήφιοι χώροι για την εγκατάσταση των σταθμών, ώστε να γίνει άμεσα η τελική επιλογή.
Εξίσου άμεσα θα οριστικοποιηθούν οι χώροι για τους σταθμούς LNG και στο Αγρίνιο και τον Πύργο, αφού και σε αυτές τις πόλεις έχουν ήδη βρεθεί τα υποψήφια σημεία.
Με τη λύση χωροθέτησης που τελικά προκρίθηκε για την Πάτρα ουσιαστικά ξεπεράστηκε το μεγαλύτερο εμπόδιο, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο η Δυτική Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η υπόλοιπη προεργασία για την υλοποίηση των έργων, καθώς σύμφωνα με πηγές της ΔΕΔΑ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η Ανάλυση Κόστους – Οφέλους (CBA).
Έτσι, με βάση τις ίδιες πηγές, έως το επόμενο φθινόπωρο είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα βήματα, ώστε τότε να «βγουν στον αέρα» οι διαγωνισμοί.
Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της εταιρείας, αναμένεται να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο 1.778 συνδέσεις καταναλωτών στην πόλη της Πάτρας, 772 στην πόλη του Αγρινίου και 165 στην πόλη του Πύργου.
Ο ανεφοδιασμός των αυτόνομων δικτύων με LNG θα γίνεται οδικώς.
Υπενθυμίζεται πως στις 13 Δεκεμβρίου, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη εγκρίθηκε η ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ποσό 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την εξασφάλιση υλοποίησης της πρώτης φάσης του έργου εντός του χρηματοδοτικού πλαισίου ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Οι υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης αναμένεται να προέλθουν από δανεισμό, πιθανότατα από την ΕΤΕπ, και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης