Επικαιρότητα

Καμμένος: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης - Θα διαγραφεί όποιος ανταλλάξει κυβερνητική θέση με ψήφο εμπιστοσύνης

Καμμένος: Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης - Θα διαγραφεί όποιος ανταλλάξει κυβερνητική θέση με ψήφο εμπιστοσύνης
"Ζητάμε από τον πρωθυπουργό δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών", είπε ο Π. Καμμένος
«Όσοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του κόμματος,  Π. Καμμένος, "φωτογραφίζοντας" την Ε. Κουντουρά που βρίσκεται στον Καναδά και τον Β. Κόκκαλη που είναι στην Κίνα.
Όπως είπε ο κ. Καμμένος, η υπουργός Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, δήλωσε μεν ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία, αλλά είναι στον Καναδά και δεν σηκώνει το τηλέφωνό της καθώς το έδωσε στον αστυνομικό της , ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλης,  πήγε στην Κίνα και "ελπίζω εκεί που είναι να διαβάσει ότι είναι καλό να παραμένει κανείς πιστός στις αρχές του".
Όπως ανέφερε, στην κοινοβουλευτική ομάδα μόνο ο Θ.Παπαχριστόπουλος είχε το θάρρος της γνώμης του και δήλωσε ότι θα παραδώσει την έδρα του, έδρα που όμως, όπως είπε,  «θα πάρει ο Κουίκ που δεν ήθελε ποτέ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πήρε τη θέση του Κοτζιά».
Τόνισε πως «θα καταψηφίσουμε η κ. Κόλλια, εγώ και ο κ.Κατσίκης.
Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που επικυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών».
«Εάν κάποιος ψηφίσει με βάση όχι τη συνείδησή του αλλά με βάση την καρέκλα του θα διαγραφεί από το κόμμα» , ενώ  «εάν κάποιος αφήσει την καρέκλα και μετά ψηφίσει κατά βούληση δεν μπορώ να τον καταδικάσω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος γνωστοποίησε την απόφαση των ΑΝΕΛ να πουν όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, ενώ κάλεσε όσους αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ να επιστρέψουν.

"Την Πέμπτη στην ψήφο εμπιστοσύνης θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία"

«Έλαβε τέλος μια συνεργασία 4 ετών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, μετά το πέρας της οποίας ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «όσοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ» και πως "εάν η κυβέρνηση καταφύγει σε επικύρωση της συμφωνίας χωρίς τις 150 + 1 ψήφο από τη Βουλή θα καταφύγουμε στο ΣτΕ για τη Συνταγματικότητα της απόφασης".
Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε την απόφαση των ΑΝΕΛ να πουν όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η ψήφος της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υποκρύπτει ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία των Πρεσπών, εάν εμείς δώσουμε την εμπιστοσύνης μας σε αυτή την κυβέρνηση θα είναι σαν να δίνουμε την ψήφο μας στη συμφωνία των Πρεσπών».
Σημείωσε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση ρώτησε στην Κ.Ο εάν υπάρχει διαφωνία για την συμφωνία των Πρεσπών και πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΝΕΛ είναι κατά της συμφωνίας συμπεριλαμβανομένου και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Κόκκαλη.
Εκτίμησε δε, πως η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού καθώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει.
«Όσοι θέλουν να λέγονται Μακεδόνες θα μας έχουν απέναντι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι στα 4 αυτά χρόνια της κυβερνητικής συνεργασίας με τον Α. Τσίπρα δεν αντάλλαξαν ούτε μία κακή κουβέντα, συμπληρώνοντας πως "στην κυβέρνηση όπου διαφωνήσαμε δεν ψηφίσαμε τις μεταρρυθμίσεις, όπως στο θέμα της εκκλησίας".
Ανέφερε ότι «την Πέμπτη στην ψήφο εμπιστοσύνης θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και δεν θα απόσχουμε από τη διαδικασία» και «εάν κάποιος ψηφίσει με βάση όχι τη συνείδησή του αλλά με βάση την καρέκλα του θα διαγραφεί από το κόμμα» και «εάν κάποιος αφήσει την καρέκλα και μετά ψηφίσει κατά βούληση δεν μπορώ να τον καταδικάσω».
Κάνοντας αναφορά στη ΝΔ , είπε ότι η θέση της ΝΔ δεν είναι η θέση των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε πως ο Κ. Μητσοτάκης που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ακόμη, ανέφερε ότι το προσύμφωνο της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αντισυνταγματικό και πως «ζητάμε από τον πρωθυπουργό δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών».
«Θα κάνουμε οτι μπορούμε για να μπλοκάρουμε αυτή τη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος , λέγοντας ότι δεν αποτελεί συμφωνία αλλά συνθηκολόγηση η "Συμφωνία των Πρεσπών".
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι πρόταση των ΗΠΑ αλλά της Ελλάδας και δήλωσε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται «περισσότερο τις ΗΠΑ από την ΕΕ ως σύμμαχο», σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ βοήθησαν τη χώρα να βγει από την κρίση και εμείς στρέψαμε το καράβι προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύοντας τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας».
Περαιτέρω, δήλωσε ευτυχής που αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, ενώ γνωστοποίησε ότι αύριο, Δευτέρα 14/1,  το μεσημέρι θα γίνει η ενημέρωση του έργου του υπουργείου Άμυνας στους δημοσιογράφους και την Τρίτη 15/1 θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

"Να επιστρέψουν στους  ΑΝΕΛ όσοι αποχώρησαν"

 «Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι ανεξάρτητοι από ανταλλάγματα και εξουσίες», τόνισε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «εάν κάποιοι έχουν προσωπικές φιλοδοξίες και θέλουν να επιλέξουν διαφορετικά μπορούν να το κάνουν».
Μάλιστα, ζήτησε από όλους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που αποχώρησαν να επιστρέψουν και  προσωπικά συγνώμη από τον Παύλο Χαικάλη που δεν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια.
Παραδέχτηκε ότι έχει επαφές με βουλευτές άλλων κομμάτων που θέλουν να έρθουν κοντά στους ΑΝΕΛ και κάλεσε «όλους να συμπορευθούν μαζί μας ως μέλη του κόμματος ή ως συνεργαζόμενοι».
"Όποιος δεν είναι βουλευτής και κατέχει κυβερνητική θέση και επιλέξει να παραμείνει στην κυβέρνηση είναι ένα καμπανάκι για τον Τσίπρα οτι θα τον εγκαταλείψει κι αυτόν", υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είναι ο μόνος που έφυγε από τη ΝΔ και που κατάφερε να σχηματίσει ένα κόμμα που άντεξε στο χρόνο,  σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Δ. Αβραμόπουλο, δηλώνοντας περήφανος «γιατί σε καμία από τις περιπτώσεις όπου εξελέγην στην πολιτική μου καριέρα δεν ζήτησα χορηγίες».

Περί Μητσοτάκη και πρότασης μομφής

«Αν ο Κ. Μητσοτάκης κάνει τώρα δήλωση ότι δέχεται λύση στο Μακεδονικό που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο Μακεδονία του υπογράφω την πρόταση μομφής», ανέφερε ο κ.Καμμένος.
Όπως δήλωσε «αν ο Μητσοτάκης κάνει τώρα δημόσια δήλωση ότι δέχεται λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο Μακεδονία , όπως λένε οι βουλευτές του και η αδελφή του, και ότι ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα την καταργήσει δια νόμου, του υπογράφω την πρόταση μομφής», προσθέτοντας πως «δυστυχώς όμως ο κ. Μητσοτάκης τις προτάσεις μομφής τις κάνει για να δώσει λύσεις που παραδίδουν τον όρο Μακεδονία κι απ' ότι ξέρει μάλλον λαμπάδες ανάβει για να μην πέσει στα χέρια το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών».
Μάλιστα, επανέλαβε πως «περιμένω τον κ. Μητσοτάκη να μου φέρει μια πρόταση μομφής με μία δημόσια δήλωσή του ότι εγκαταλείπει τον προσδιορισμό – γεωγραφικό ή άλλον – που θα περιλαμβάνει τον Μακεδονία, τη δημόσια δήλωσή του ότι καμία λύση δεν θα δοθεί από πλευρά της ΝΔ με τον όρο Μακεδονία και ότι όποια συμφωνία έχει ψηφιστεί θα καταργηθεί δια νόμου, του υπογράφω πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης».

Τι ανέφερε ο Καμμένος έξω από το Μαξίμου

Την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος, σε σύντομες δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, στο Μέγαρο Mαξίμου, το πρωί της Κυριακής 13/1 (στις 10:30).
Ο κ. Καμμένος τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα, έκαναν μια μεγάλη συζήτηση, καθώς υπήρξε για 4 χρόνια αυτή η συνεργασία σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνεννόησης, "που καταφέραμε να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα μνημόνια και  ο πρώτος στόχος επιτεύχθη", ενώ στη συνέχεια τον ευχαρίστησε και γνωστοποίησε ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση.
"Το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί, δεν μου επιτρέπουν να μην θυσιάσω την καρέκλα, του εξήγησα ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση", δήλωσε ο Καμμένος.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης