Συνεργασίες με διεθνείς τράπεζες για διαχείριση ρίσκου και συμφωνίες με ξένες αγορές αποτελούν προαπαιτούμενα για τη σύναψη μακροπρόθεσμης σύμβασης με τη Cheniere
Τη μετεξέλιξή της και σε εταιρία international trading σχεδιάζει η ΔΕΠΑ με αφορμή τις συζητήσεις για την υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου με την αμερικανική Cheniere.
H διοίκηση της ΔΕΠΑ μετά και την έλευση του πρώτου αμερικανικού φορτίου LNG την 1η του μηνός στη Ρεβυθούσα έχει εντατικοποιήσει τις συζητήσεις με την Cheniere για την υπογραφή μακροπρόθεσμου συμβολαίου.
Οι δύο πλευρές συζητούν για την προμήθεια ποσότητας 0,7 έως 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως για τουλάχιστον 15 χρόνια στη βάση του μοντέλου συμβάσεων που εφαρμόζει διεθνώς η αμερικανική εταιρία με τους πελάτες της, το οποίο σε ότι αφορά στην τιμολόγηση προβλέπει τιμή Hub συν ένα προκαθορισμένο επιπλέον ποσό της τάξης των 3 - 4 δολαρίων.
Αυτό που η διοίκηση της ΔΕΠΑ επιδιώκει να διασφαλίσει προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης είναι ο περιορισμός του ρίσκου που αναλαμβάνει, κλείνοντας ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για ποσότητες αερίου που δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να διαθέσει στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι σε αυτή πλέον δραστηριοποιούνται και νέοι παίχτες και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική.
Αυτός είναι ο λόγος που συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cheniere, με την επέκτασή της στη διεθνή εμπορία φυσικού αερίου (international trading).
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ κινείται ήδη μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση και σχεδιάζει τον εταιρικό μετασχηματισμό της, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει και την δραστηριότητα του international trading.
Επέκταση εργασιών σε γειτονικά κράτη
Παράλληλα, βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασίες σε νέες αγορές, στις οποίες θα μπορεί να κατευθύνει τα φορτία LNG που δεν θα μπορεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά.
Συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή με την Κύπρο, ενώ άνοιγμα έχει κάνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ και στην Τουρκία, ως γειτονικές αγορές με αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο.
Παράλληλα έχει ανοίξει ένα κύκλο συζητήσεων και με διεθνείς traders φυσικού αερίου, όπως η Vitol, ενώ βρίσκεται σε επαφές και με διεθνείς τράπεζες εξειδικευμένες στο hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) φυσικού αερίου, όπως η Goldman Sachs.
Οι συνεργασίες με διεθνείς τράπεζες για τη διαχείριση του ρίσκου και οι συμφωνίες με αγορές άλλων χωρών και διεθνούς traders τίθενται αυτή τη στιγμή από τη ΔΕΠΑ ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας με τη Cheniere και όπως εκτιμούν κύκλοι της εταιρίας θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθούν.
www.worldenergynews.gr