Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κρίσιμη συνεδρίαση στους ΑΝΕΛ – Ξεκαθαρίζει το τοπίο με το ποιοι από τους 7 θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κρίσιμη συνεδρίαση στους ΑΝΕΛ – Ξεκαθαρίζει το τοπίο με το ποιοι από τους 7 θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τα επόμενα βήματα της στρατηγικής των ΑΝΕΛ θα αναπτύξει ο Καμμένος - Δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις λόγω της συνάντησης με Τσίπρα στις 11/1
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 9/1 συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (στις 10:00 το πρωί) και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ (11:00) καθώς σε αυτές αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι από τους 7 βουλευτές του κόμματος πρόκειται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αψηφώντας την κομματική γραμμή και ποιοι θα μείνουν «πιστοί» μέχρι τέλους στον Π. Καμμένο.
Επιπλέον στις συνεδριάσεις αυτές ο κ.Καμμένος αναμένεται να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του για το επόμενο διάστημα καθώς και για το τι προτίθεται να πράξει τόσο απέναντι σε εκείνους τους βουλευτές που θα αψηφήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος όσο και απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο και έχει προγραμματίσει να συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11/1.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο εκτιμάται πως κατά τις σημερινές κρίσιμες συνεδριάσεις δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Καμμένος θα προσέλθει στις συνεδριάσει αυτές προκειμένου να δει ποιοι από τους υπόλοιπους 6 βουλευτές του μένουν πιστοί στην κομματική γραμμή που θέλει τους ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποσύρονται από την κυβέρνηση αίροντας την εμπιστοσύνη τους προς αυτή μόλις έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η εν λόγω συμφωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο θα ζητήσει από τους βουλευτές του να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων διαφωνούν.
Πράγματι το σκηνικό στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι.
Ο Θ. Παπαχριστόπουλος είναι ο μόνος που έχει ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του.
Διαφωνεί με τη «γραμμή» των ΑΝΕΛ, θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μόλις το πράξει, θα παραδώσει την έδρα του.
Έδρα, η οποία θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ από ότι στους ΑΝΕΛ.
Εξίσου ξεκάθαρη είναι η στάση των Κ. Κατσίκη και της Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, οι οποίοι συντάσσονται και είναι πλήρως ταυτισμένοι με τις θέσεις του Π. Καμμένου.
Συνεπώς, μένει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους τρεις ακόμα βουλευτές και συγκεκριμένα, η υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης και ο Κ. Ζουράρης.
Από αυτούς τους 3 ο κ.Ζουράρης είναι αυτός που έχει εκφράσει δημόσια τις θέσεις του, αν και δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.
Διότι αν και έχει πει πως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ταχθεί κατά του να πέσει η κυβέρνηση λόγω αυτής της συμφωνίας.
Πιο θολή είναι η εικόνα με την Έλενα Κουντουρά -  με το μεν Μαξίμου να την προσμετρά στις θετικές ψήφους και τους ΑΝΕΛ να το διαψεύδουν κατηγορηματικά -, η οποία έχει πει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση ενώ παντελώς άγνωστη είναι η θέση που θα τηρήσει ο κ.Κόκκαλης, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα δεν έχει ανοίξει καθόλου - τουλάχιστον δημόσια - τα χαρτιά του.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια αριθμητική εξαιρετικά περίπλοκη.
Από τους 7, οι 2 (Κατσίκης – Τσαρουχά) τάσσονται σίγουρα με τον Π. Καμμένο, ο ένας (Παπαχριστόπουλος) φεύγει αλλά η έδρα του πηγαίνει στον Τέρενς Κουίκ που θεωρείται εν πολλοίς «ξένο σώμα», οι δύο (Κουντουρά – Κόκκαλης) είναι άγνωστο τι θα πράξουν και ο τελευταίος (Ζουράρης) κινείται εντός και εκτός της κομματικής γραμμής, καθώς καταψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση.
Είναι προφανές πως υπό αυτά τα δεδομένα ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν μπροστά τους πολύ κρίσιμες ώρες τόσο για τη συνοχή τους όσο και για την πολιτική τους επιβίωση.
Κατά τις σημερινές συνεδριάσεις των ΑΝΕΛ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να διαλευκάνουν τις προθέσεις τους.
Σε αυτές τις συνεδριάσεις ο κ.Καμμένος θα πρέπει να πάρει δύσκολες και οριστικές αποφάσεις.
Όπως το εάν θα θέσει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι θα πράξει με τους διαφωνούντες και με εκείνα τα στελέχη που θα θελήσουν να παραμείνουν στις υπουργικές θέσεις παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ (π.χ. η κα.Χρυσοβελώνη, η οποία διεμήνυσε πως θα διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας και αν διαπιστώσει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, θα μείνει στη θέση της υφυπουργού Εσωτερικών) και αν εν τέλει θα τηρήσει τη δέσμευση του να μην στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης