Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με αμερικανική σφραγίδα, Carlyle και Glencore το φαβορί για τα ΕΛΠΕ αν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση - Στο 1,3 δισ. ευρώ το 50,1%

Με αμερικανική σφραγίδα, Carlyle και Glencore το φαβορί για τα ΕΛΠΕ αν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση -  Στο 1,3 δισ. ευρώ το 50,1%

Τι προαναγγέλει η συνέντευξη Σταθάκη στο Bloomberg

Η συνέντευξη του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο Bloomberg επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της πώλησης των ΕΛΠΕ, για το οποίο οι πληροφορίες σε επίπεδο κυβέρνησης διίστανται ως προς την τελική συμφωνία πώλησης.
Και αυτό γιατί υπάρχουν εκθέσεις που δίνουν κεφαλαιοποίηση στα ΕΛΠΕ 3,5 δισ ευρώ όπως αυτή της Goldman, με την σημερινή κεφαλαιοποίηση να υπολείπεται κατά 30% αυτής της αποτίμησης.
Από την άλλη πλευρά ο όμιλος Λάτση που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος ενθαρρύνει την πώληση προσβλέποντας σε στρατηγική συμμαχία και διατηρώντας καλή παραδοσιακά σχέση με την Glencore.
Aν κάτι τέτοιο τελεσφορήσει, εξέλιξη που άφησε να ενοηθεί στην συνεντευξή του ο κ. Γ.Σταθάκης, το κοινοπρακτικό σχήμα Glencore και Carlyle εμφανίζεται το φαβορί για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων και με τίμημα 1,31 δισεκ. ευρώ με βάση ορισμένες πληροφορίες από πηγές που είναι πολύ κοντά στην εν εξελίξει διαδικασία.
Με βάση θεσμικές πηγές από τα δύο σχήμα που έχουν διαμορφωθεί η Glencore και Carlyle από την μια πλευρά και από την άλλη η Vitol με την αλγερινή Sonatrach θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές τέλη Φεβρουαρίου 2019.
Στόχος είναι να ανοίξει το data room από τις 14 ή 15 Ιανουαρίου και με στόχο τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου 2019 να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή και με βάση τα τωρινά δεδομένα το σχήμα Glencore και Carlyle φαίνεται ότι έχει πλεονέκτημα στην διεκδίκηση – πλειοδοσία του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Πηγή αρκετά αξιόπιστη αναφέρει ότι «ο αμερικανικός παράγοντας δίνει σημασία στο deal και το Carlyle έχει αρκετά καλές διασυνδέσεις.
Εξάλλου οι σχέσεις με τους Αμερικανούς προωθούνται και στο επίπεδο των προμηθειών LNG όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΔΕΠΑ όπου τα deals αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα,όπως ανέφερε στην συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός. Η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην ΔΕΠΑ ολοκληρώνει έτσι ένα παζλ που ενδιαφέρει την αμερικανική πλευρά.
Η πιθανότητα σήμερα είναι 70% να πλειοδοτήσει στην διαγωνιστική διαδικασία το σχήμα Glencore και Carlyle».
Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης άφησε να ενοηθεί πάντως ότι οι προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στην συνέντευξη που έδωσε.

Ποιο θα είναι το τίμημα;

Οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν κατανοήσει ότι deal με discount δεν υπάρχει και φαίνεται ότι θα μπορούσε να δοθεί premium 10% ή 12% επί των χρηματιστηριακών τιμών όπερ σημαίνει 1,31 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 1,31 δισεκ. ευρώ αντικατοπτρίζουν πιο δίκαιες αξίες για τον ρόλο και την βαρύτητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην ελληνική οικονομία και στον κλάδο ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,31 δισεκ. ευρώ.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης