Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Τέλη Ιανουαρίου οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για δίκτυα αερίου σε Στερεά, Μακεδονία, Θράκη

Τέλη Ιανουαρίου οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για δίκτυα αερίου σε Στερεά, Μακεδονία, Θράκη

Επισπεύδονται οι διαδικασίες των δημοπρατήσεων με στόχο την έναρξη των κατασκευών των δικτύων τον επόμενο Ιούνιο

Με τη χορήγηση από τη ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αέριου) των αδειών διανομής φυσικού αερίου και διαχείρισης δικτύων διανομής, ολοκληρώθηκε και η τελευταία εκκρεμότητα για την προκήρυξη των διαγωνισμών από την εταιρεία, για τα έργα υλοποίησης των υποδομών κάλυψης με φυσικό αέριο του 100% των αστικών ιστών 18 πόλεων στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Προηγήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου οι υπογραφές των αποφάσεων για την ένταξη των έργων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020), από τα οποία μάλιστα σύμφωνα με πηγές της ΔΕΔΑ έχουν ήδη αντληθεί τα πρώτα κεφάλαια.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, πλέον ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, οι οποίοι θα «βγουν στον αέρα» στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
Οι προκηρύξεις θα δημοσιευθούν παράλληλα και για τις τρεις Περιφέρειες, σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός για την προμήθεια των υλικών, ένας διαγωνισμός για το project management, και ένας για την λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους.

Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Έτσι, το αργότερο από τον επόμενο Ιούνιο, θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε μία 5ετία.


Τα έργα και τα κονδύλια
 

Πέραν των ΠΕΠ, από τα οποία θα εξασφαλισθεί ένα ποσό της τάξης των 74,8 εκατ., για την πραγματοποίηση των έργων η ΔΕΔΑ έχει επίσης εξασφαλίσει δάνειο 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επίσης, κεφάλαια ύψους 14,5 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η ΔΕΠΑ, μητρική της ΔΕΔΑ.
Στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει και πάλι 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).
Δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δίκτυο μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) θα κατασκευασθούν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Λαμίας (Νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (Νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (Νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (Νομός Ευρυτανίας).
Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΔΑ έχει ενεργοποιήσει τα δίκτυα που είχαν ήδη κατασκευασθεί στις 3 Περιφέρειες, προσφέροντας τη δυνατότητα σύνδεσης στο φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις οποίες αυτά διέρχονται.

Το συνολικό μήκος των υφιστάμενων δικτύων και στις 3 περιοχές ανέρχεται σε 500 χιλιόμετρα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης