Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, το μέτρο έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του κατά την ενεργειακή κρίση του Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, ενώ έχει συμβάλει στη σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας με τις αντίστοιχες γειτονικών χωρών
«Στο σκοτάδι» παραμένει η εγχώρια ενεργοβόρος βιομηχανία αναφορικά με τη συμμετοχή της ζήτησης στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, τον οποίο έχει προκοινοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν, καθώς έως τώρα παραμένει άγνωστη η «φόρμουλα» που έχει προκρίνει γι’ αυτό τον σκοπό το ΥΠΕΝ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη της, όποια «φόρμουλα» κι αν έχει επιλεγεί κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά και επομένως κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτη η βιομηχανία, αφού ακόμη εκκρεμεί η απαιτούμενη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, παραμένει η πρόταση της ενεργοβόρου βιομηχανίας σχετικά με την υποβολή αιτήματος από το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν για την παράταση της διακοψιμότητας τουλάχιστον έως το 2022.
Μία πρόταση που είχε καταθέσει στο ΥΠΕΝ πριν από την προκοινοποίηση του Μηχανισμού Επάρκειας η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία, ζητώντας να διασφαλισθεί παράλληλα η χρονική επέκταση των υπηρεσιών διακοπτόμενου φορτίου.
Ένας σημαντικός λόγος που επικαλείται η βιομηχανία είναι πως η ανάγκη συμμετοχής της ζήτησης στον Μόνιμο Μηχανισμό θα πρέπει να αιτιολογείται από αντίστοιχη μελέτη του ΑΔΜΗΕ.
Έτσι, με δεδομένο ότι η εν λόγω μελέτη θα ολοκληρωθεί αρκετά αργότερα, δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί η συμμετοχή του demand από την Κομισιόν.
«Ξένο» για τα ελληνικά δεδομένα το ελληνικό σχέδιο
Ακόμη όμως κι αν δεν υπήρχε αυτό το πρόσκομμα, η εικόνα που υπάρχει για το τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό παραπέμπει σε μοντέλα τα οποία «απαντούν» σε ιδιαιτερότητες των ηλεκτρικών συστημάτων άλλων χωρών.
Επομένως, δεν απαντά στο μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον το εγχώριο σύστημα, δηλαδή την επισφαλή επάρκεια ισχύος με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της «Καρδιάς» (και ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που αποσυρθεί επίσης και ο ΑΗΣ Αμυνταίου) μέχρι την έναρξη λειτουργίας της μονάδας «Πτολεμαΐδα V».
Στον αντίποδα, η διακοψιμότητα έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, καθώς «δοκιμάστηκε» με την ενεργειακή κρίση του Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, όταν η μείωση της κατανάλωσης από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες συνέβαλε στο να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης, παρόλο που το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έφτασε στα όρια του black out.
Επίσης, στο χρονικό διάστημα της εφαρμογής του, το συγκεκριμένο μέτρο έχει βοηθήσει να συγκρατηθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει την εγχώρια βιομηχανία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ, έχει συμβάλει στη σύγκλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας εντάσεως ενέργειας με τις αντίστοιχες γειτονικών χωρών, των οποίων η συνολική τιμή ενέργειας παραμένει σημαντικά χαμηλότερη.
Ένα γεγονός που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
www.worldenergynews.gr