Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μέσω του ΠΔΕ η χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο

Μέσω του ΠΔΕ η χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο

Τα δίκτυα στις τρεις πόλεις θα είναι αυτόνομα και θα τροφοδοτούνται με LNG που θα μεταφέρεται οδικώς

Ένα βήμα πιο κοντά για τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο, έγινε με την ένταξη από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης των σχετικών έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, η ένταξη αφορά το σύνολο της προϋπολογισθείσας δημόσιας συμμετοχής, δηλαδή ποσό 18,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την εξασφάλιση υλοποίησης της πρώτης φάσης του έργου εντός του χρηματοδοτικού πλαισίου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον φορέα υλοποίησης του έργου (δηλαδή τη ΔΕΔΑ) να εξασφαλίσει το δικό του μερίδιο χρηματοδότησης, καθώς επίσης και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες επιπλέον ενέργειες προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με το προς υλοποίηση σχέδιο, αναμένεται να παροχετευθούν με φυσικό αέριο με την ολοκλήρωση κατασκευής του σημερινού σχεδιασμού 1.778 συνδέσεις καταναλωτών στην πόλη της Πάτρας, 772 στην πόλη του Αγρινίου και 165 στην πόλη του Πύργου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ν. Αιτωλοακαρνανίας και την ΔΕΔΑ συνεχίζουν μεθοδικά όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις, οι οποίες θα μπορέσουν φέρουν πιο κοντά στη Δυτική Ελλάδα το φυσικό αέριο, κάνοντας σταθερά και σημαντικά βήματα προς το στόχο.
Επομένως, συμπληρώνει το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, είναι πλέον εμφανές ότι ένα πολυετές αίτημα των πολιτών μετά από συνεχείς προσπάθειες συγκεκριμένων θεσμών της περιοχής μας μοιάζει έχει πάρει το δρόμο του για να γίνει πραγματικότητα.

Τροφοδοσία με LNG

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα δίκτυα στις τρεις πόλεις θα είναι αυτόνομα, δηλαδή δεν θα τροφοδοτούνται με καύσιμο από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, αλλά μέσω LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) που θα μεταφέρεται οδικώς.
Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικό ρόλο στην «άφιξη» του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα θα παίξει ο σταθμός υποδοχής LNG στην Πάτρα, ο οποίος θα αξιοποιηθεί και για την τροφοδοσία βιομηχανιών της πόλης, με επέκταση του σχετικού δικτύου προς την παρακείμενη ΒΙΠΕ.
Την ίδια στιγμή, κύρια αποστολή της υποδομής είναι η χρήση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου, στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η Ε.Ε. για την αξιοποίηση καυσίμων που έχουν μικρότερη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Έτσι, προορίζεται να αποτελέσει σημείο τροφοδοσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο των πλοίων που λειτουργούν με LNG.
Εξάλλου, η κατασκευή της προέκυψε μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON MED II, με συντονιστή τη ΔΕΠΑ, το οποίο αποσκοπεί στην εισαγωγή του LNG ως κύριου καύσιμου για την ναυτιλιακή βιομηχανία και στην ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με LNG και φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης