Χρηματιστήριο & Αγορές

Ντόμινο ανησυχιών στις διεθνείς αγορές για παγκόσμια ανάπτυξη, Brexit - Στο -1% ο DAX, ο FTSE MIB -1,1%

Ντόμινο ανησυχιών στις διεθνείς αγορές για παγκόσμια ανάπτυξη, Brexit - Στο -1% ο DAX, ο FTSE MIB -1,1%
Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία προκαλούν ντόμινο ανησυχίας στις διεθνείς αγορές
Οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και το αδιέξοδο για το Brexit, ασκούν πιέσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία να προκαλούν ντόμινο ανησυχίας στις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο οι απώλειες περιορίζονται σε σχέση με τις πρωινές συναλλαγές.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,2% στις 10.793 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει πτώση 2,6%.
Νωρίτερα η πτώση για τον DAX έφτασε έως το -1,7%.
Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις εμπορικές εντάσεις και στην πορεία της κινέζικης οικονομίας.
Τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 2,5%, σημειώνει ο τίτλος της Daimler.
Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2018, προχώρησε η Bundesbank.
Η Ομοσπονιακή Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2018, από 2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για το 2019 και το 2020, η Bundesbank προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 1,6%.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,8% στις 6.822 μονάδες, καθώς το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Theresa May, με την ΕΕ να προετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία.
Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,85% στις 4.854 μονάδες.
Στις 18.821 μονάδες διαπραγματεύεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο με πτώση 1,2%, καθώς παραμένει η απόσταση μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για το έλλειμμα του 2019.
Παρόλα αυτά η αγορά ομολόγων καταγράφει βελτίωση, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,951% από 2,967% στο χθεσινό κλείσιμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών υπολογίζεται σε 0,25% του στόχου για το έλλειμμα, κάτι που υπολογίζεται σε μια διαφορά περίπου 4,5 δις ευρώ, αν και οι εφημερίδες La Stampa και Corriere della Sera κάνουν λόγο για μια διαφορά της τάξης των 4 δις ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία πρόταση που διατύπωσε η ιταλική κυβέρνηση, κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους 2,04%, με τον Juncker να κάνει λόγο για μια σημαντική πρόταση, την οποία η Κομισιόν θα εξετάσει.
Πάντως και μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη Juncker – Conte στις Βρυξέλλες, η νέα ιταλική πρόταση βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο ακόμα.

Πτώση στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (14/2) οι αγορές στην Ασία, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα και την Ιαπωνία περιόρισαν την ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,02% στις 21.347,83 μονάδες, καθώς η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που πραγματοποιήθηκε στον μεταποιητικό κλάδο έδειξε ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές αναφορικές με τις προοπτικές ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018 διαμορφώθηκε στις 19 μονάδες, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις 17 μονάδες, ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει στις 15 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για τον Νοέμβριο του 2018 αυξήθηκε κατά +4,2% σε ετήσια βάση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η μηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο +2,9%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε και τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Δεκέμβριο του 2018, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται στις 52,4 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Τόσο η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, όσο και οι νέες παραγγελίες και ο όγκος αγορών αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς τον Δεκέμβριο, ενώ περιορισμένη ήταν η άνοδος στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις τιμές εισαγωγών.
Ωστόσο, οι παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε πτώση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016.
Σε ότι αφορά την περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,53% στις 2.593,74 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Composite, και συγκεκριμένα στο -2,46% και τις 1.327,42 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης