Επικαιρότητα

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής η May μετά την ψήφο εμπιστοσύνης - Έτοιμη να βοηθήσει η ΕΕ, αλλά όχι να επαναδιαπραγματευτεί

tags :
Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής η May μετά την ψήφο εμπιστοσύνης - Έτοιμη να βοηθήσει η ΕΕ, αλλά όχι να επαναδιαπραγματευτεί
Δεν παραδίδει τα όπλα η Theresa May, θα δώσει τη μάχη για το Brexit - Ποιες αλλαγές θα εξετάσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Μετά την επιβίωσή της χθες από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της, η Theresa May πηγαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο να προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέες εγγυήσεις από την ΕΕ για την συμφωνία της για το Brexit, έχοντας να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να την "βοηθήσουν" να πείσει το κοινοβούλιό της, αλλά την ίδια ώρα αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του διαζυγίου.
Όπως δήλωσε η ίδια η May, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσει από τους ομολόγους της «νομικές και πολιτικές» διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.
Η ίδια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το αίσιο τέλος της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κομματός της, δηλώνοντας ωστόσο ότι «άκουσε καθαρά τις ανησυχίες» όσων δεν την ψήφισαν, οι οποίοι ζητούν να μην είναι «μόνιμο» το λεγόμενο «backstop», δηλαδή η έσχατη λύση που έχουν συμφωνήσει η δύο πλευρές για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Όπως είπε η May, δεν περιμένει μια «άμεση λύση» από τη σημερινή σύνοδο, αλλά ελπίζει να ξεκινήσουν «εργασίες το συντομότερο δυνατό».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής.
Οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς τηn Μέι για να εξετάσουν "τι μπορούν να της προσφέρουν", εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν "να βοηθήσουν" τη May, αλλά δεν ξέρουν πώς.
"Το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό, πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας", σημείωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης κράτους μέλους.
Η ηγέτης των Συντηρητικών επέζησε χθες της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, που στην πλειονότητά τους τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ.
Ωστόσο επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, το οποίο δείχνει ότι εμμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, στο οποίο θα πρέπει να διοργανωθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.
Οι υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως και οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί τους του μικρού ενωτικού κόμματος DUP αμφισβητούν ιδιαίτερα τη λύση του λεγόμενου "backstop", δηλαδή το "δίχτυ ασφαλείας" που προβλέπεται από την συμφωνία διαζυγίου της May με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Αυτό το "δίχτυ ασφαλείας" προβλέπει τη δημιουργία ενός "ενιαίου τελωνειακού εδάφους" που θα περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει του Brexit.
Αυτό θα εφαρμοστεί μόνον αν οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και των 27 της ΕΕ δεν επιτρέψουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την απουσία "σκληρού" συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Ωστόσο οι υπέρμαχοι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ φοβούνται ότι η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα προσδεδεμένη στην ΕΕ.
Για να τους καθησυχάσει η May ελπίζει να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι αυτό το backstop θα είναι μόνο προσωρινό.

Ποιες αλλαγές εξετάζει η ΕΕ

Η ΕΕ "προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις" στη Βρετανία όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σήμερα το Reuters.
Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Theresa May ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην συμφωνία.
Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Oettinger: Πιθανές νέες διευκρινίσεις για το Brexit αλλά όχι νέες διαπραγματεύσεις

Την θέση ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στο να παράσχει νέες διευκρινίσεις για τη συμφωνία που κατέληξε με τη Μ. Βρετανία όσον αφορά το Brexit διατύπωσε ο Επίτροπος Ενέργειας, Guenther Oettinger, ο οποίος πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό σταθμό SWR ο Oettinger είπε πως είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις σε ζητήματα ουσίας, όπως είναι για παράδειγμα τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Οριστικές διευκρινίσεις ναι, περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι» υποστήριξε ο Oettinger.
Ερωτηθείς για το εάν η Κομισιόν είναι ανοιχτή στο να υπάρξει κάποιο χρονικό περιθώριο για τη λύση του συνοριακού ζητήματος της Β. Ιρλανδίας ο Oettinger απάντησε αρνητικά.
«Όχι αυτό δεν λειτουργεί.
Χρειαζόμαστε να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τα αγαθά στο σύνορο της Ιρλανδίας, της Β. Ιρλανδίας, του Μπέλφαστ και του Δουβλίνου» είπε ο Oettinger.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης