Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Από τα περίπου 1.700 χιλιόμετρα που θα είναι το συνολικό μήκος του, τα 1.300 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια

Γεγονός θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό EastMed σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, σηματοδοτώντας έτσι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του έργου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο είναι πλέον πλήρως έτοιμο για υπογραφή, κάτι που θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. 
Το δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας άνοιξε η τελευταία τετραμερής συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το έργο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στην Κύπρο, με εκπροσώπους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και το Ισραήλ.
Αξιοσημείωτο είναι πως η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται μόλις μία τριετία από την έναρξη της συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για το project, στην οποία προστέθηκε και η Ιταλία στην πορεία.
Η διακρατική συμφωνία θα καθορίζει το νομικό και εμπορικό πλαίσιο, σε περίπτωση συνεργασιών μεταξύ διαφόρων εταιρειών στην περιοχή.
Επομένως, θα προδιαγράφει το περίγραμμα εντός του οποίου θα κινηθούν οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου.
Η διαχείριση του EastMed (Eastern Mediterranean Pipeline) ανήκει στην IGI POSEIDON, θυγατρική της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison.
Ο ρόλος του αγωγού θα είναι να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης (Ισραήλ, Κύπρος) στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα ξεκινά από τα κοιτάσματα στην ισραηλινή ΑΟΖ και θα διέρχεται από την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, για να καταλήξει στη Θεσπρωτία, όπου θα συνδέεται με τον επίσης υπό εξέταση αγωγό Ελλάδας - Ιταλίας (IGI Poseidon), ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει στο ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και, από εκεί, στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρό.

Έως 16 δις. κυβικά η δυναμικότητα του αγωγού

Η παραπάνω διαδρομή σημαίνει πως, από τα περίπου 1.700 χιλιόμετρα που θα είναι το συνολικό μήκος του, το μεγαλύτερο ποσοστό (1.300 χλμ.) θα είναι υποθαλάσσιο. Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη δυναμικότητά του θα αγγίζει τα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να αυξηθεί στα 16 δισ. κυβικά μέτρα.
Η Κομισιόν «βλέπει» τον EastMed  ως ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη σημαντική βελτίωση της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI).
Έτσι, υπό το συγκεκριμένο καθεστώς, έχουν χρηματοδοτηθεί με 34,5 εκατ. ευρώ οι μελέτες εφαρμογής (FEED), μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), για τη στήριξη των διευρωπαϊκών υποδομών.
Η υλοποίηση του East Med θα κριθεί τελικά από το κόστος παραγωγής φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα από τα οποία θα διέρχεται, το οποίο με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από τα βάθη εξόρυξης.
Υπενθυμίζεται πως οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει πως το έργο είναι κατ’ αρχάς βιώσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική απόφαση θα προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς φυσικού αερίου από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης