Αναλύσεις

Wood Mackenzie: Θα διπλασιασθούν τα πετρελαϊκά έργα το 2017 - Αισιοδοξία για ανάκαμψη

Wood Mackenzie: Θα διπλασιασθούν τα πετρελαϊκά έργα το 2017 - Αισιοδοξία για ανάκαμψη
Η Wood Mackenzie προβλέπει τις τιμές πετρελαίου κατά μέσο όρο στα 57 δολάρια  το βαρέλι το 2017 και σταδιακά να αυξηθεί σε 85 δολάρια το βαρέλι το 2020
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αυξήσουν τις δαπάνες τους το 2017 και θα διπλασιάσουν τα έργα  τους, καθώς θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη μετά από μια διετία χαμηλών τιμών πετρελαίου που αφήνουν πίσω τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wood Mackenzie που δημοσίευσε το Reuters.
Η αισιόδοξη προοπτική ακολουθείται από  μια πάνω από 20% αύξηση αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά τους τελευταίους δύο μήνες σε περίπου 55 δολάρια το βαρέλι μετλά τη συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή.
"Έχουμε μόλις βγει μέσα από δύο χρόνια κατήφειας και πολλών περικοπών και τώρα είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς θα υπάρξει έναρξη της ανάκαμψης το 2017," δήλωσε ο Malcolm Dickson, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της  Wood Mackenzie.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της WoodMac το 2017 οι δαπάνες εξερεύνησης και παραγωγής αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% σε 450 δισεκατομμύρια δολάρια που εξακολουθούν να είναι 40% κάτω από τα επίπεδα του 2014.
Γεωγραφικά, η αυξημένη δραστηριότητα θα ποικίλει σημαντικά.
Στις ΗΠΑ η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών επειδή είναι σχετικά φθηνή και γρήγορή να αναπτυχθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μόνο 6 μήνες.
Το Shale ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της πρόσφατης προσφοράς και, επίσης, παρουσίασε τις μεγαλύτερες μειώσεις όσον αφορά την απόδοση κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Η παραγωγή στις πιο ελκυστικές περιοχές σχιστόλιθου, ιδιαίτερα στο Permian basin στο Τέξας, είναι σήμερα κερδοφόρα με το πετρέλαιο στα 40 έως 60  δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τοn Tom Ellacott  αναλυτή της WoodMac.
Στις ΗΠΑ η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως το 2017 σε περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις WoodMac.
Η WoodMac προβλέπει τις τιμές πετρελαίου κατά μέσο όρο στα 57 δολάρια  το βαρέλι το 2017 και σταδιακά να αυξηθεί σε 85 δολάρια το βαρέλι το 2020.
Εκτός από τη χερσαία παραγωγής τις  ΗΠΑ, οι εταιρείες πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επίσης τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος με την απλούστευση των σχεδίων των  έργων και τη μείωση των επιτοκίων αναδόχου και εξέδρας.
Τα έξοδα έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2014 και αναμένεται να μειωθούν κατά ένα επιπλέον 5% αυτό το έτος, σύμφωνα με Dickson.
Οι οικονομίες θα έχουν μια βαθιά επίδραση στην κερδοφορία του έργου, συμπεριλαμβανομένων  των ακριβότερα βαθέων υδάτων έργων, μερικά από τα οποία είναι κερδοφόρα σε τιμές πετρελαίου μεταξύ 50 έως  60 δολαρίων το βαρέλι.
Ο αριθμός των τελικών επενδυτικών αποφάσεων για έργα ισοδύναμα με πόρους μεγαλύτερους από 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου θα υπερδιπλασιάσει το 2017 στο 20 έως 25 από μόνο 9 το 2016.
Τα έργα είναι  πιο πιθανό να περιλαμβάνουν το υπεράκτιο  κοίτασμα  Liza της Exxon Mobil στη Γουιάνα, τα έργα  βαθέων υδάτων στη Βραζιλία και στον Κόλπο του Μεξικού. Η BP στα τέλη του περασμένου έτους ενέκρινε την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του πεδίου Mad Dog στον Κόλπο του Μεξικού.
Αλλά η δραστηριότητα εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει ένα διευρυνόμενο χάσμα προσφοράς / ζήτησης, που σύμφωνα με την WoodMac θα διευρυνθεί σε 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2025, με βάση τα τρέχοντα σχέδια ανάπτυξης.
«Χρειάζονται τα νέα έργα   από το 2020 για την κάλυψη των μελλοντικών κενών της προσφοράς», δήλωσε ο Ellacott

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης