Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ελλιπής επικοινωνία μεταξύ του κράτους και της παραγωγής, με τα μηνύματα της τελευταίας είτε να αγνοούνται είτε να χάνονται στην πορεία
Με φόντο τη μεγάλη συζήτηση των τελευταίων μηνών για το υψηλό ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας, το οποίο μάλιστα ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εφόσον τελικώς δεν υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας και η ΔΕΗ προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων της προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή (10/12) εκδήλωση της Ελληνικής Παραγωγής για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα. Στρατηγικές παρεμβάσεις για ανάπτυξη».
Τον τόνο σε ότι αφορά τη ένταση του προβλήματος του ενεργειακού κόστους, έδωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Παραγωγής (Αστικής Μη Κερδοσκοπική Εταιρία), εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO, Μιχάλης Στασινόπουλος.
«Χρειάζεται εθνική συνεκτική πολιτική για τη βιομηχανία» υπογράμμισε ο κ. Στασινόπουλος και επεσήμανε πως «η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας κυρίως σε ότι αφορά τις αποσβέσεις, αποτελούν μονόδρομο για τη στήριξη της βιομηχανίας που αντιμετωπίζει σωρευμένα προβλήματα και τις επιπτώσεις της εγκατάλειψής της από την πολιτεία».
Ο κ. Στασινόπουλος μίλησε για ελλιπή επικοινωνία του κράτους με την παραγωγή τονίζοντας ότι τα μηνύματα της παραγωγής, είτε αγνοούνται είτε χάνονται στην πορεία.
Ζήτησε την δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου βιομηχανικής πολιτικής με διευρυμένες αρμοδιότητες, ή τη δημιουργία μιας μόνιμης διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανία και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτός ο στόχος για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 12% έως το 2020 και στο 15% μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στην επίτευξη του.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Παραγωγής σημείωσε ακόμη, ότι υπήρξε μια μακρά περίοδος σχεδόν μονόπλευρης στήριξης του τομέα των υπηρεσιών και πρόσθεσε πως η κρίση ανέδειξε την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης όλων των τομέα της οικονομίας.
«Οι ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στις διεθνείς αγορές για τις εξαγωγές ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, είπε ο κ. Στασινόπουλος, δεν είναι βέβαιο ότι διατηρηθούν επί μακρόν. Χρειάζεται συνεκτική βιομηχανική πολιτική» κατέληξε.
Εύθραυστη ανάκαμψη
Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσίασε ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, η εγχώρια μεταποίηση μετά από μια οξεία και παρατεταμένη κρίση ανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ταχύτερα από το σύνολο της οικονομίας.
Όμως η βελτίωση αυτή είναι εύθραυστη και ανεπαρκής σε σχέση με την ανάγκη της χώρας να επανέλθει σε διατηρήσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, της φορολογίας, του μη μισθολογικού κόστους, της αδειοδότησης και της χρηματοδότησης της εγχώριας μεταποίησης επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας μεταποίησης και αποτελούν σημαντικά εμπόδια ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της και να το διευρύνει.
Ειδικότερα για το κόστος ενέργειας στη μελέτη σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, η τιμή του φορτίου βάσης στην Ελλάδα ήταν (2ο τρίμ. 2018) σχεδόν 30% υψηλότερη από το μέσο της ΕΕ.
Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Κώστας Θέος, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Παραγωγής, το υποχρεωτικό pool και ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε η αγορά ηλεκτρισμού για να προστατευθεί η ΔΕΗ, έχει οδηγήσει σε ένα επιδοτούμενο ολιγοπώλιο, με αποτέλεσμα μια βιομηχανική επιχείρηση να μην μπορεί να συνάψει διμερή μακροχρόνια συμβόλαιο με παραγωγούς, ενώ δεν έχει πρόσβαση σε προθεσμιακά προϊόντα. Παράλληλα υπάρχει μεγάλο πλήθος φόρων και χρεώσεων (διπλάσιος ΕΦΚ στη μέση σε σχέση με την υψηλή τάση, φόρος ΔΕΤΕ, ύψος χρέωσης ΥΚΩ, χρέωση Δικτύου Μεταφοράς, χρέωση δικτύου διανομής, ETMEAP, χρέωση εκπομπών CO2) που επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Θέο, οι βιομηχανίες έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και θα πρέπει πλέον να κάνει παρεμβάσεις.
«Ουσιαστική λύση του προβλήματος, μεσοπρόθεσμα, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τομές και κατάλληλα κίνητρα» κατέληξε.
Σύμφωνα με τη μελέτη θα πρέπει να γίνει:
• Μετάβαση σε ανταγωνιστική αγορά ενέργειας (target model ΕΕ) χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
• Διερεύνηση μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, ειδικά της εντάσεως ενέργειας
• Ενίσχυση διεθνών διασυνδέσεων για συμμετοχή στην Ενεργειακή Ένωση
• Περιορισμός ύψους φόρων και χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος για βιομηχανική χρήση. Ενδεικτικά, προτείνεται εξίσωση ΕΦΚ για μέση και υψηλή τάση.
www.worldenergynews.gr