Φυσικό Αέριο

Η PGNiG εξετάζει επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου εκτός Πολωνίας

Η PGNiG εξετάζει επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου εκτός Πολωνίας
Στόχος η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Η Πολωνική επιχείρηση φυσικού αερίου, PGNiG, σχεδιάζει να αναπτύξει ανάντη έργα στο εξωτερικό, καθώς η πώληση αερίου από τη δική της παραγωγή είναι πιο επικερδής από ό, τι από άλλες προμήθειες, δήλωσε τη Δευτέρα 10/12/2018 ο διευθύνων σύμβουλος Piotr Wozniak.
Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου PGNiG που πωλεί σε ιδιώτες πελάτες και εταιρείες προέρχεται από τη ρωσική εταιρεία Gazprom βάσει σύμβασης που λήγει το 2022 και την οποία η Πολωνία δεν σχεδιάζει να παρατείνει.
Για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Πολωνία αύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε τερματικό σταθμό στη Βαλτική Θάλασσα και σχεδιάζει να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου στη Νορβηγία, το Βαλτικό Σωλήνα, για να δέχεται φυσικό αέριο από τη Βόρεια Θάλασσα.
"Το δικό μας αέριο, που παράγεται με βάση τις παραχωρήσεις μας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, είναι το πλέον κερδοφόρο για εμάς. Γι 'αυτό θέλουμε να έχουμε παραχωρήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου ... η νορβηγική υφαλοκρηπίδα είναι ένα τέτοιο μέρος ", δήλωσε ο Wozniak στο Reuters.
Τον Οκτώβριο, η PGNiG συμφώνησε να εξαγοράσει το 42,38% της συμμετοχής της Equinor στοTommeliten Alpha πεδίο φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων στη Νορβηγία, κίνηση που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής αερίου στη Νορβηγία κατά 0,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το 2024.
"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την τελευταία εξαγορά και σχεδιάζουμε περαιτέρω", δήλωσε ο Wozniak. Η PGNiG εξετάζει τα έργα ανάντη σε παγκόσμιο επίπεδο και "σε δύο συγκεκριμένα σημεία, αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά", δήλωσε ο CEO, χωρίς να δώσει περισσότερες  λεπτομέρειες.
Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία σε 2,5 bcm το 2022 από 0,55 bcm το 2017. Η παραγωγική ικανότητα του Baltic Pipe θα είναι 10 bcm ετησίως και η PGNiG σχεδιάζει να αγοράσει τους υπόλοιπους όγκους βάσει συμβάσεων που διαπραγματεύεται.
"... Με αυτό τον τρόπο θα αντικαταστήσουμε τις ρωσικές προμήθειες", δήλωσε ο Wozniak.
Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε, στην περιοχή -καρδιά  της εξόρυξης άνθρακα της Πολωνίας, ο Wozniak επανέλαβε ότι η PGNiG σχεδιάζει να επενδύσει μέχρι το 2022 περίπου  7,5 δισεκατομμύρια ζλότι σε υποδομές που θα συνδέουν περισσότερους πελάτες με το δίκτυο φυσικού αερίου,  και οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ενέργεια με βάση το αέριο.
Ωστόσο, η PGNiG δεν σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της στην PGG, τον μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα της Πολωνίας, καθώς η επένδυση στην PGG φέρνει "πολύ καλά αποτελέσματα" και ενδέχεται  να πληρώσει μέρισμα για το 2019, δήλωσε ο Wozniak.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης