Το δάνειο θα λάβει η Bulgarian Energy Holding
Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται να υπογραφεί το δάνειο των 110 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), όπως δήλωσε στο αζέρικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Trend News Agency η Teodora Georgieva, εκτελεστική διευθύντρια εκ της βουλγαρικής πλευράς της ICGB, της κοινοπραξίας που είναι υπεύθυνη για το έργο.
Όπως είναι γνωστό, το δάνειο θα χορηγηθεί στη Bulgarian Energy Holding, ώστε στη συνέχεια να μεταβιβαστεί στην ICGB.
Σύμφωνα με την κ. Georgieva, η αξιοποίηση του δανείου θα ξεκινήσει πριν από τη φάση κατασκευής του αγωγού.
Όπως πρόσθεσε, έχει ήδη ξεκινήσει η κατάρτιση του κειμένου της δανειακής σύμβασης, ενώ εν γένει βρίσκεται σε προχωρημένη φάση η διασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για την υλοποίηση του έργου.
Ο IGB θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα και αρχικά προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, συνδέοντας το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, με αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα στη γειτονική χώρα.
Αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση των συστημάτων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.
Μέσω της διασύνδεσης του αγωγού με τον ΤΑΡ και με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, η Βουλγαρία αλλά και η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αποκτήσει πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών.
Συγχρονισμός με το FSRU Αλεξανδρούπολης
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο θεωρείται «συγχρονισμένο» με τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) της Gastrade για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση LNG, ο οποίος θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένος στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Έτσι, μέσω του FSRU, το έργο θα δίνει πρόσβαση στη Βουλγαρία και τις παρακείμενες χώρες σε φυσικό αέριο που θα φτάνει ακτοπλοϊκώς ως LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρίας Gastrade Ιωάννης Αράπογλου από το βήμα του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2020.
Ο κ. Αράπογλου προσδιόρισε τη λήξη του market test στα μέσα Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι σύντομα θα συμμετάσχουν μετοχικά τόσο η ΔΕΠΑ όσο και η βουλγαρική εταιρία φυσικού αερίου.
www.worldenergynews.gr