Επικαιρότητα

Όλοι εναντίον Trump στη σύνοδο των G20 - Καθοριστικές αποφάσεις για εμπορικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ

tags :
Όλοι εναντίον Trump στη σύνοδο των G20 - Καθοριστικές αποφάσεις για εμπορικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ
Παρά τις επιδιώξεις των διοργανωτών, η εμπορική πολιτική του Trump. αναμένεται να μονοπωλήσει τη συνάντηση κορυφής
Η σύνοδος της G20 που ξεκινήσε σήμερα στο Μπουένος Άιρες αναμένεται να σημαδευτεί από εντάσεις, τόσο εντός -- για διπλωματικά και εμπορικά θέματα -- όσο και εκτός του συνεδριακού κέντρου όπου θα διεξαχθεί, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικάτων και άλλων σε μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Παρά τις επιδιώξεις των διοργανωτών, η εμπορική πολιτική του Trump. αναμένεται να μονοπωλήσει τη συνάντηση κορυφής, στη σκιά της ακύρωσης της συνάντησης με τον Vladimir Putin λόγω της κρίσης με την Ουκρανία και των αποκαλύψεων του πρώην δικηγόρου του Trump, Michael Cohen για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δεν παρέλειψε να εξάψει τα πνεύματα πριν καν φθάσει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Ο απρόβλεπτος μεγιστάνας κατέλαβε εξαπίνης όλο τον κόσμο ακυρώνοντας την Πέμπτη -- μέσω Twitter -- την πολυαναμενόμενη συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχει με τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, μία ώρα αφού είχε επιβεβαιωθεί πως θα γινόταν, λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει με την Ουκρανία.
Παράλληλα, έστειλε εντελώς αντιφατικά μηνύματα πριν από τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping για πολλούς κρίσιμη, καθώς ο ολοένα εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ήδη βαραίνει στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Το διακύβευμα σε αυτή τη σύνοδο της G20 ενδέχεται να είναι εάν θα παραμείνει πιστό στο δόγμα της πολυμερούς συνεργασίας, που πρυτανεύει από το 2008, την πρώτη σύνοδο κορυφής του, όταν επικρατούσε πανικός εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με δεδομένο τον ιδιόμορφο ακτιβισμό ενός αμερικανού προέδρου που εμφανώς απεχθάνεται τη διπλωματία, σημειώνει το AFP.
 
Οι προειδοποιήσεις Macron στον Trump

Γύρω από το τραπέζι της G20 υπάρχουν «δισταγμοί», αναφύονται μορφές «επιθετικότητας», επανεμφανίζονται «ρήγματα», προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο γάλλος πρόεδρος Em. Macron.
Πολλοί θα ήθελαν να πιστεύουν πως οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου θα προσπαθούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους, αντί να επιδεικνύουν «φιλοπόλεμη» συμπεριφορά, να υιοθετούν πολιτική «απομονωτισμού», να κλείνουν «ξανά τα σύνορά τους », συμπλήρωσε.
Τα φραστικά πυρά του Macron δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιον είχαν στόχο.
Άλλωστε η σχέση του με τον Trump που αρχικά έμοιαζαν πολύ εγκάρδια, έχει σαφώς ψυχραθεί.
 Με φόντο την άνοδο του προστατευτισμού, η επίσημη υπογραφή αργότερα σήμερα της νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μοιάζει σχεδόν ανωμαλία.
Μένει να φανεί εάν οι ηγέτες της G20 θα καταφέρουν να δώσουν στη δημοσιότητα, μετά το πέρας της συνόδου αύριο Σάββατο, μια τελική ανακοίνωση που θα αντιπροσωπεύει έστω μια ελάχιστη συναίνεση για κάποιες από τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις.
Η Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι οι δασμοί και οι εμπορικές διενέξεις προκαλούν συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου.
"Διαφαίνονται οι επιπτώσεις στην οικονομία που θα έχουν αυτά τα μέτρα", επισήμανε.
 "Στη χειρότερη περίπτωση θα καταγραφεί συρρίκνωση κατά 0.5% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
 Αυτή είναι η εκτίμησή μας, την οποία μοιραζόμαστε με όποιους ενδιαφέρονται για θέματα εμπορίου".

Σωρεία κορυφαίων συναντήσεων

Οι ηγέτες των πλουσιότερων 20 χωρών του πλανήτη, θα κάνουν επίσης σωρεία κατ' ιδίαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις ευρύτερων, συναντήσεων.
Ενίοτε χωρίς προηγούμενο: ο Trump σχεδιάζει να δει μαζί τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Shinzo Abe και της Ινδίας Narentra Monti, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.Ρ
Ο Putin, ο οποίος έγινε στόχος ομαδικών φραστικών πυρών μετά τη στρατιωτική κλιμάκωση με την Ουκρανία στην Αζοφική Θάλασσα, αναμένεται από την πλευρά του να συναντηθεί με τον Xi Jinping και με τον Narentra Monti.
 Αλλά και με τον Shinzo Abe, την ώρα που η Μόσχα και το Τόκιο προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία για τις Κουρίλες, ένα από τα βασικά αγκάθια στη διμερή σχέση από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα δει επίσης σήμερα τον Γάλλο ομόλογό του.
Ο Macron, που σχεδίαζε μια συντονιστική συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, ίσως αισθανθεί λιγάκι μόνος: η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel θα αργήσει να αφιχθεί στο Μπουένος Άιρες, εξαιτίας μιας τεχνικής βλάβης στο γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος.
Αναμενόταν να πάρει εμπορική πτήση σήμερα.

«Στον πάγο»  ΗΠΑ - Ρωσία λόγω Ουκρανίας

Σε μια νέα «ψυχρή» περίοδο έχουν εισέλθει οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, η οποία επισφραγίστηκε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη σκοπιμότητα της απόφασης Trump να ακυρώσει τη συνάντηση.
Μολονότι ο Trump επιχειρεί να «πλασάρει» την απόφασή του ως επίδειξη ισχύος, με στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Putin ότι δεν θα γίνει ανεκτή η επιθετικότητας της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, πολλοί μεταφράζουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ως «αδυναμία» να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον Putin.
Ακόμη και στελέχη του Ρεπουμπικανικού Κόμματος ασκούν κριτική στον Trump, καθώς εκλαμβάνουν την απόφαση, ως ένδειξη αδυναμίας.
 Στην ίδια γραμμή κινείται και το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον Bob Menendez να δηλώνει στο CNN ότι ο Donald Trump αποφεύγει το πρόβλημα.
Το USA Today δίνει και μια άλλη διάσταση στην απόφαση, καθώς υπογραμμίζει το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη λίγο μετά την παραδοχή ενοχής από τον Michael Cohen,  πρώην δικηγόρο του Trump, ο οποίος ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με τις επαφές του στη Ρωσία.
Σε... εγχώρια θέματα των ΗΠΑ αποδίδει και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Trump να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Vladimir Puti, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Trump ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο λόγω εσωτερικών θεμάτων των ΗΠΑ.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την Ιταλία στο περιθώριο της G20

Είναι σαφές ότι η Σύνοδος του G20 στο Μπουένος Άιρες θα αποτελέσει ένα ακόμη καλό βήμα για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαίων, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη για τον προϋπολογισμό του 2019.
Άλλωστε στη σύνοδο συμμετέχουν τόσο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte όσο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Giovanni Tria.
Παράλληλα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής θα βρίσκονται όλα τα κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, ενώ ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει, ήδη, κλειστεί ραντεβού μεταξύ του Tria και του Επιτρόπου Pier Moscovici.
Το πιθανότερο είναι ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (1-2/12) στο περιθώριο των G20 θα υπάρξει πληθώρα συναντήσεων, με στόχο να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση ενόψει και του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου 2018.

Στο Μπουένος Άιρες ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, στη σκιά της δολοφονίας Khashoggi

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman στη Σύνοδο,  καθώς αναμένεται να έχει τις πρώτες επαφές με τους ηγέτες της Δύσης, μετά τη δολοφονία του Jamal Khashoggi.  
Ο διάδοχος του θρόνου βρίσκεται ήδη στο Μπούενος Άιρες, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων.
Με τον Salman αναμένεται να συναντηθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, o Γάλλος πρόεδρος Emannuel Macron, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, ενώ δεν αποκλείεται και συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης