Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΣΕΒ: Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Πολωνία

ΣΕΒ: Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Πολωνία
«Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, προς μια δυναμική και εξωστρεφή οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Μπίτσιος
Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Πολωνίας, σε τομείς που ενδιαφέρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις συζητήθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας του ΣΕΒ.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με στόχο την προετοιμασία της επιχειρηματικής αποστολής του ΣΕΒ στη Βαρσοβία από τις 15 έως τις 17 Ιανουαρίου 2019. Η αποστολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Eurobank, της Banco Santander Poland, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.
Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση από το 1990, η πολωνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τάση και το ΑΕΠ της έχει διπλασιαστεί. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται δε να φθάσει το 4,7% το 2018, εξαιτίας της εγχώριας κατανάλωσης και της επιτάχυνσης των επενδύσεων. Η ανεργία, που οριακά ξεπερνά το 4%, είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ28). Σημειώθηκε επίσης, ότι οι εμπορικές σχέσεις με τη χώρα μας αυξάνονται διαχρονικά, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, όπως οι υποδομές, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, η ενέργεια, οι ΤΠΕ, τα οικοδομικά υλικά, καθώς και τα τρόφιμα και τα ποτά.
Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ανέφερε ότι «η Πολωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, με ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις, με πολλές ελληνικές εταιρείες να εδρεύουν στην Πολωνία. Το διμερές εμπόριο βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο με καλές προοπτικές ανόδου. Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, προς μια δυναμική και εξωστρεφή οικονομία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Β’ Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου.

Την εικόνα της οικονομίας και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Πολωνία παρουσίασε η Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα, κα. Anna Barbarzak.
Η Πρέσβης, έδωσε έμφαση στη διάρθρωση και στα μεγέθη της αγοράς. Επίσης, παρουσίασε το επιχειρηματικό περιβάλλον και παρέθεσε στοιχεία που διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Πολωνία, όπως είναι οι διαδικασίες ίδρυσης εταιριών, η προστασία ιδιοκτησίας και εμπορικών δικαιωμάτων, τα χρηματοδοτικά κίνητρα, το φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση, μέσω συμφωνιών με τοπικούς συνεταίρους. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η συνεργασία των χωρών μας είναι θετική. Το διμερές εμπόριο υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες που προσφέρονται στους επιχειρηματίες μας. Οι χώρες μας διαθέτουν συμπληρωματικά εξαγωγικά προϊόντα. Θα πρέπει λοιπόν να επεκτείνουμε την εμπορική και επενδυτική μας συνεργασία. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι δύο λαοί έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας που αποδεικνύονται και από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Intelligent Services, της Eurobank, κ. Αθανάσιος Ντάφλος, παρουσίασε τις νέες δυνατότητες διεθνούς εμπορικής δικτύωσης και ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας, που ανοίγονται με την Πολωνία, μέσω του Exportgate και του Trade Club Alliance. Επίσης, αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία του Ομίλου Eurobank με την Banco Santander.
Κλείνοντας την εκδήλωση, οι κκ. Γιώργος Αθανασιάδης, CEO Olympia Electronics POLSKA, Νίκος Νικίδης, Sales Area Manager (Halcor) και Δημήτρης Βέττας, Export Manager (Melissa Kikizas), μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους από την επιτυχή τους παρουσία στην αγορά της Πολωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης