Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Επιδιώκουμε λύση για Χαλυβουργική – Με τη δική μας πρόταση το PCI Κρήτης / Αττικής – Η ΝΔ δημιούργησε το 90% των χρεών της ELFE

Σταθάκης: Επιδιώκουμε λύση για Χαλυβουργική – Με τη δική μας πρόταση το PCI Κρήτης / Αττικής  – Η ΝΔ δημιούργησε το 90% των χρεών της ELFE

Tο υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με την Κομισιόν για το μέλλον του Αμυνταίου και την αναβάθμιση της λειτουργίας του

Για φαντασιακά σκάνδαλα της ΝΔ έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της ΔΕΠΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

«Μου αρέσει να διαβάζω ανακοινώσεις της ΝΔ για σκάνδαλα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης προσθέτοντας ότι: «Οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ επί ΝΔ δημιούργησαν το 90% των χρεών της ELFE προς την ΔΕΠΑ και σήμερα η αντιπολίτευση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αύξησε το χρέος κατά 10%.».

«Έχουμε πολλά να πούμε για τη ΝΔ και τα στελέχη της στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης που έχει κατατεθεί» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Κανονικά η λειτουργία του Αμύνταιου

«Ο σταθμός της ζωής του Αμύνταιου έχει συνυπολογιστεί στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό όπως και η δεύτερη άδεια για μονάδα στη Φλώρινα». Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης παρουσιάζοντας τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι «δύο μονάδες χωράνε υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των περιβαλλοντικών όρων των άλλων μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι το Αμύνταιο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά καθώς καλύπτεται από παλαιότερη υπουργική απόφαση του κ. Σκουρλέτη αλλά και από νέα διευκρινιστική υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος σήμερα.
Όπως είπε το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με την Κομισιόν για το μέλλον του Αμυνταίου και την αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Να παραμείνει στα έργα PCI η διασύνδεση Κρήτης

«Επιδιώκουμε συμφωνία με την Κομισιόν ώστε να μείνει ζωντανό το PCI και η χρηματοδότηση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης παρουσιάζοντας τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί το έργο με βάση τις αποφάσεις της ΡΑΕ και την έγκριση για δημιουργία της εταιρεία Αριάδνη ως φορέα υλοποίησης του έργου.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι: «Εντός της επόμενης βδομάδος θα ανατεθεί το έργο της μικρής διασύνδεσης Πελοπόννησος – Κρήτη το οποίο θα είναι έτοιμο το 2020, ενώ η μεγάλη διασύνδεση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.
Σε ότι αφορά τις μονάδες disesel της ΔΕΗ που τροφοδοτούν αυτή την στιγμή την Κρήτη και με βάση τους κανόνες της ΕΕ πρέπει να «σβήσουν» το 2020, ο υπουργός είπε ότι αναμένει εντός ολίγων βδομάδων μελέτη της ΡΑΕ για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό μεταξύ της ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων και του «σβησίματος» των μονάδων.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας καθώς και ότι οι μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη θα παραμείνουν σε «ψυχρή» εφεδρεία για αρκετά χρόνια για λόγους ασφαλείας στην τροφοδοσία του νησιού.
Αν στη μελέτη της ΡΑΕ, δεν προκύψει λύση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, θα ζητήσουμε παράταση από την Κομισιόν, ώστε να είναι ασφαλές το σύστημα και κατέληξε: «Δεν θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα».

Πρωτοβουλία ΥΠΕΝ για τη Χαλυβουργική

Πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του προβλήματος της ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόσο για τη Χαλυβουργική όσο και για τη ΛΑΡΚΟ, για τη μεν ΛΑΡΚΟ απέφυγε να απαντήσει, για τη δε Χαλυβουργική είπε: «Αναζητούμε αν υπάρχει τρόπος να βρεθεί λύση. Το υπουργείο εξαντλεί τον ρόλο του αλλά αυτό έχει ένα όριο».

Επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ στην ενέργεια

Επενδύσεις συνολικού ύψους 32,7 δις ευρώ θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των στόχων του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που παρουσίασε σήμερα ο κ. Σταθάκης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται οι εξής επενδύσεις:

Για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ 8,5 δις ευρώ
Για υποδομές του ηλεκτρικού συστήματος: 5,5 δις ευρώ
Για νέες συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής: 1,9 δις ευρώ
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Μεγαλόπολη, νέες μονάδες φυσικού αερίου, μονάδες αποθήκευσης, οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις όπως αυτή του Αμυνταίου και η Πτολεμαΐδα .
Για έργα στο δίκτυο ηλεκτρισμού: 3,3 δις ευρώ
Για αγωγούς φυσικού αερίου: 2,2 δις ευρώ
Για δίκτυα και αποθήκες φυσικού αερίου: 2 δις ευρώ
Για ενεργειακή απόδοση: 9 δις ευρώ
Για έρευνα και καινοτομία: 300 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον ενεργειακό σχεδιασμό η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση θα φτάσει το 32% το 2030, η συμμετοχή τους στην παραγωγή ηλεκτρισμού στο 55-57% από 29% που είναι σήμερα, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη θα μειωθεί στο 17% και το φυσικό αέριο θα λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας του συστήματος.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης