Επικαιρότητα

Eurogroup: Μην περιμένετε αρνητικές εκπλήξεις από την Ελλάδα - Αισιοδοξία για τις μεταρρυθμίσεις στο ευρώ, διαφωνεί η Ιταλία

Eurogroup: Μην περιμένετε αρνητικές εκπλήξεις από την Ελλάδα - Αισιοδοξία για τις μεταρρυθμίσεις στο ευρώ, διαφωνεί η Ιταλία
Εκτός ατζέντας βρέθηκε η Ελλάδα, καθώς οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 θα ληφθούν στο τακτικό Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου
 Την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι αξιωματούχοι του Eurogroup μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
«Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα ούτε αυτού ούτε του προηγούμενου Eurogroup.
Η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα με τον προϋπολογισμό του 2019.
Υπάρχει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα μπορεί να εξακολουθήσει να είναι success story και στο μέλλον.
Ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές ήταν εξαιρετική.
Μην περιμένετε καμία αρνητική έκπληξη στο θέμα της Ελλάδας.
Δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο».

Αισιοδοξία για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης αλλά... η Ιταλία διαφωνεί

Την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, εξέφρασαν οι αξιωματούχοι, ωστόσο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, η Ιταλία διαφοροποιήθηκε, εκφράζοντας τη διαφωνία της τόσο για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, όσο και για τις αλλαγές στον ρόλο του ESM.
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση για την κοινή γαλλογερμανική πρόταση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα όργανο το οποίο θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα, τη διακυβέρνηση και τη σταθερότητα, εν όψει του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου 2018», τόνισε ο Centeno.
«Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε σε πολιτικό επίπεδο τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον αναφορικά με την αντιμετώπιση των χρεών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2018», πρόσθεσε ο Centeno.
«Θεωρώ ότι η πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας για τον προϋπολογισμό ήρθε την κατάλληλη στιγμή.
Σαφώς χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το όλο θέμα, αλλά θεωρώ ότι είχαν μία πολύ θετική συνεισφορά.
Μια συμφωνία για ένα πακέτο για την ενίσχυση του Ευρώ είναι ένα βήμα πιο κοντά μετά τη σημερινή συνάντηση. Μειώσαμε τις διαφορές όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ρόλου ESM, την πιθανή έγκαιρη εισαγωγή του συστήματος "backstop" για την επίλυση των τραπεζών και του χρέους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Θα υπάρξει αλλαγή στον ESM, αλλά είναι μία μακρά διαδικασία.
Θα πρέπει η νέα Συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του ESM να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
«Δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική συμφωνία για την αναμόρφωση του ESM.
 Υπάρχουν πολλές προτάσεις τις οποίες συζητούμε και όταν υπάρξει συμφωνία αυτή θα ανακοινωθεί επίσημα», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
«Είχαμε μία εκτενή συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Ανεξάρτητα από το πόσο τεχνικά πολύπλοκα και πολιτικά ευαίσθητα είναι τα θέματα που συζητούνται, υπάρχει ισχυρή δέσμευση και πραγματική αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε προς το κοινό συμφέρον του ευρώ», πρόσθεσε.

Tria: Η Ιταλία είναι κατά των νέων κανόνων για την αναδιάρθρωση χρεών

Κατά της γαλλογερμανικής πρότασης για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης και της μετατροπής του ρόλου του ESM τάσσεται η Ιταλία.
«Η Ιταλία δεν είναι υπέρ των νέων κανόνων για την αναδιάρθρωση χρέους» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, εξερχόμενος του Eurogroup, αναφερόμενος στο νέο ρόλο του ESM.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά στην πρόταση σχετικά με τον προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, ο Tria επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και πρόσθεσε ότι «η Ιταλίλα πιστεύει ότι είναι λάθος και μη-κατάλληλη».
Σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο Tria υποστήριξε ότι η Ιταλία αποφάσισε να κάνει έναν «μέτρια επεκτατικό» προϋπολογισμό και αναφέρθηκε και στην πορεία της γαλλικής οικονομίας σχολιάζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία είχε υψηλότερο έλλειμμα από την Ιταλία».
Όπως υποστήριξε το ιταλικό χρέος έχει αυξηθεί λιγότερο από της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Όσον αφορά το spread, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υποχωρήσουν σύντομα όταν γίνει κατανοητό ότι το 2,4% είναι το ανώτατο όριο.
Πάντως, τόνισε ότι η συζήτηση με την Κομισιόν συνεχίζεται και επανέλαβε ότι «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας δεν αλλάζει».

Regling: Θα υπάρξει αλλαγή στον ESM - O νέος τρόπος λειτουργίας θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών

Την εκτίμηση πως «θα υπάρξει αλλαγή στον ESM, αλλά θα είναι μία μακρά διαδικασία», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, K. Regling, στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup (19/11).
Όπως ανέφερε ο κ. Regling, «θα πρέπει η νέα Συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του ESM να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών».
Να σημειωθεί ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε με τη διευρυμένη μορφή της, με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι προετοίμασαν το έδαφος για τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την εξασφάλιση ρευστότητας σε εξυγιάνσεις τραπεζών.
Επίσης συζήτησαν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τη σχέση του με τους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους, όπως για παράδειγμα πώς και αν θα μπορούσε ο ESM να διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους για τα κράτη-μέλη που πρόκειται να λάβουν δάνεια διάσωσης, σύμφωνα με την πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ESM – Σταδιακή μετατροπή σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού (19/11) έκτακτου Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν σειρά προτάσεων.
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup «βασιζόμενοι σε προηγούμενες συζητήσεις. οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ του Μηχανισμού και της Επιτροπής.
Το Eurogroup συζήτησε θέματα βιωσιμότητας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης εισαγωγής ρητρών συλλογικής δράσης μεμονωμένων μελών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ενδεχόμενων αναδιαρθρώσεων χρέους σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Οι υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Μηχανισμός στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών και των πιστωτών τους, σύμφωνα με την πρακτική του ΔΝΤ».

Νωρίτερα:

Ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της Ευρωζώνης κρίνεται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Στην ατζέντα του Eurogroup,  με τη διευρυμένη μορφή της, με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, βρίσκονται θέματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), όπως η γαλλογερμανική πρόταση για ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, η τραπεζική ενοποίηση και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα.
Θετικές χαρακτηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, τις συστάσεις της Κομισιόν όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.
«Καλή συμβουλή οι συστάσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας» φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για συμφωνία όσο αφορά τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την τραπεζική ένωση θα μπορούσαν να ληφθούν τον Δεκέμβριο.
Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την εξασφάλιση ρευστότητας σε εξυγιάνσεις τραπεζών. Θα συζητήσουν, επίσης, τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024, όπως υπογραμμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη σχέση του με τους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους, όπως για παράδειγμα πώς και αν θα μπορούσε ο ESM να διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους για τα κράτη-μέλη που πρόκειται να λάβουν δάνεια διάσωσης, σύμφωνα με την πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εκτός ατζέντας βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οι τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 θα ληφθούν στο τακτικό Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Centeno: «Επανάσταση» η κοινή γαλογερμανική πρόταση

«Επανάσταση» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, τη γαλλο-γερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ ζητά περισσότερα σαφήνεια σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία ESM και Κομισιόν.
«Η γαλλο-γερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης είναι μεγάλη τομή» φέρεται να δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια για τη συνεργασία του ESM και της Κομισιόν σύμφωνα με τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης».
Πάντως, ο Centeno ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το στάδιο, η Ιταλία είναι θέμα της Κομισιόν».

Κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Όπως μεταδίδει η γαλλική Le Figaro, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire και ο Γερμανός ομόλογός του Olaf Scholz, θα παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο που θα περιγράφει λεπτομερώς το περίγραμμα ενός ειδικού για την Ευρωζώνη προϋπολογισμού .
Οι στόχοι αυτού του νέου μέσου είναι: κατ’ αρχάς να ενισχυθεί η σύγκλιση μεταξύ των εταίρων.
Δεύτερος στόχος του προϋπολογισμού των «19», είναι η «σταθεροποίηση».
Δηλαδή να υπάρχουν στη διάθεση των μελών εργαλεία κατά της κρίσης έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί μια αντίδραση έκτακτης ανάγκης και πανικού, όπως τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης δεν θα είναι αυτόνομος όπως το επιθυμούσε ο Macron.
Θα είναι «μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ», λέει το γαλλογερμανικό έγγραφο που θα παρουσιασθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.
Τέλος σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του κοινού προϋπολογισμού, θα γίνεται από τις συνεισφορές των κρατών μελών της Eυρωζώνης, αλλά και ειδικών για το σκοπό φορολογικών εσόδων.
Το Παρίσι υποστηρίζει τα έσοδα από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα οποία υπάρχουν στη Γαλλία, αλλά εξακολουθούν να είναι ασταθή σε επίπεδο Ένωσης, να τροφοδοτούν το κοινό αυτό ταμείο.

Ανησυχία για την Ιταλία

Τις ανησυχίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ιταλική κρίση και την αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Όλοι ανησυχούμε με την τρέχουσα κατάσταση.
Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ιταλία αλλά όλους μας.
Είναι επιβεβλημένο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για το συμφέρον των Ευρωπαϊκών κρατών» τόνισε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και ενώ απομένουν λιγότερα από δύο 24ωρα έως τις 21/11 όταν και αναμένεται η Κομισιόν να γνωστοποιήσει εάν θα προχωρήσει ή όχι στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis αρνήθηκε να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με την απάντηση που θα δώσουν οι Βρυξέλλες, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται για να δώσει συνέχεια ύστερα από τις εξηγήσεις που ζήτησε από την Ιταλία τον περασμένο μήνα για τον προϋπολογισμό της, ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno τόνισε ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις με την Ιταλία.
Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν την απόφαση της Κομισιόν, πριν καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης