Φυσικό Αέριο

Θ. Κιτσάκος: Μνημειώδης κυβερνητικός παρεμβατισμός στη ΔΕΠΑ για τις οφειλές της ΕΛΦΕ

Θ. Κιτσάκος: Μνημειώδης κυβερνητικός παρεμβατισμός στη ΔΕΠΑ για τις οφειλές της ΕΛΦΕ
Ο κ. Κιτασάκος υποστήριξε κατ΄αρχήν ότι όταν τον Δεκέμβριο του 2015 ανέλαβε τα ηνία της ΔΕΠΑ οι οφειλές των ΕΛΦΕ ανέρχονταν σε 90 εκατ. ευρώ καθώς και ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2015, η ΕΛΦΕ είχε παραγωγική δραστηριότητα
Για μνημειώδη παρεμβατισμό των κυβερνητικών ηγεσιών στη λειτουργία της ΔΕΠΑ μίλησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Θεόδωρος Κιτσάκος, αναφερόμενος στην υπόθεση των οφειλών της ΕΛΦΕ του ομίλου Λαυρεντιάδη, προς την κρατική εταιρία φυσικού αερίου.
Ο κ. Κιτσάκος, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τον τρόπο διαχείρισης των οφειλών της ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ οι οποίες στο τέλος της θητείας του ανέρχονταν σε περίπου 130 εκατ ευρώ επέρριψε ευθύνες σε κυβερνητικά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, στις προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΠΑ, τόσο επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ όσο και προηγουμένως και βεβαίως στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια ο κ. Κιτσάκος είπε χαρακτηριστικά: «Ήμουν 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και ανέλαβα μια θέση που μου προτάθηκε. Υφίσταμαι κανιβαλισμό και στοχοποίηση. Προσπαθώ να κάνω διαχείριση κινδύνου και γι αυτό θα θίξω θέματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έθιγα. Παράλληλα θέλω να δημοσιοποιήσω τα κακώς κείμενα στη λειτουργία της ΔΕΚΟ και στον μνημειώδη παρεμβατισμό των κυβερνητικών ηγεσιών».
Ενδεικτικό στοιχείο αυτού του παρεμβατισμού είναι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κιτσάκου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερωνόταν σε εβδομαδιαία βάση για την εξέλιξη των οφειλών της ΕΛΦΕ  προς την ΔΕΠΑ. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «η υπόθεση δεν άφηνε κανένα βαθμό ελευθερίας ούτε καν βαθμό διαφυγής. Κατά την περίοδο 2011-2012, αν είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι managers να εφαρμόσουν τα δικά τους εργαλεία, δεν θα είχαμε φθάσει εδώ».
Αυτά για το παρελθόν αλλά και σε ότι αγορά τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ο κ. Κιστάκος υποστήριξε ότι η όλη υπόθεση ήταν σε πλήρη γνώση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του κ. Φλαμπουράρη ο οποίος και είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το ζήτημα και βεβαίως του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο και ελέγχει το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ για λογαριασμό του δημοσίου.
O πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ αναφέρθηκε διεξοδικά για το ζήτημα των ακινήτων της ΕΛΦΕ και για την υποδομή που διαθέτει το Καλοχώρι, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα Αττικής
Το εγχείρημα θα απαιτούσε μια επένδυση της τάξης των 25 εκατ ευρώ αλλά από την άλλη μεριά θα μπορούσε να μετατραπεί σε σταθμό LNG για τα Βαλκάνια.
Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι στοχοποιήθηκε και από συγκεκριμένα συμφέροντα με αφορμή επίσκεψή του στην Αλγερία, φωτογραφίζοντας μέτοχο της ΔΕΠΑ.Aναφέρθηκε επίσης σε στελέχη της ΔΕΠΑ και του ΥΠΕΝ.

Η διαχείριση μετά το 2015

Ο κ. Κιτασάκος υποστήριξε κατ΄αρχήν ότι όταν τον Δεκέμβριο του 2015 ανέλαβε τα ηνία της ΔΕΠΑ οι οφειλές των ΕΛΦΕ ανέρχονταν σε 90 εκατ. ευρώ καθώς και ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2015, η ΕΛΦΕ είχε παραγωγική δραστηριότητα. «Ξέραμε ότι η ΕΛΦΕ απογυμνώνεται και μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία σε τρίτες εταιρίες» είπε ο κ. Κιτσάκος αποδεχόμενος πάντως ότι η ΔΕΠΑ συνέχιζε να πουλάει αέριο στην εταιρία παρ’ ότι ήξερε ότι δεν έχει παραγωγική διαδικασία.
«Το θέμα της ΕΛΦΕ έχει πολιτικοποιηθεί πρόσθεσε. «Ο κυβερνητικός παρεμβατισμός είχε επίπτωση και στην εξέλιξη χρέους της ΕΛΦΕ. Σκεφτείτε ποια κυβέρνηση ήταν το 2008 όταν η οφειλή ήταν 101 εκατ . Ακριβώς επειδή η οφειλή ήταν υψηλή η ΔΕΠΑ μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΦΛ. Τον Οκτώβριο του 2009, όταν είχε μεταβιβασθεί στον όμιλο Λαυρεντιάδη, έμεινε στη ΔΕΠΑ χρέος 55 εκατ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος έχει εργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα σε εταιρίες του ομίλου Λαυρεντιάδη. Συγκεκριμένα στη ΒΦΛ πήγε τον Οκτώβριο του 2009 και έφυγε τον Φεβρουάριο του 2010. Επίσης εργάστηκε για τη Νεοχημική για λιγότερο από 6 μήνες, απ’ όπου και έφυγε τον Αύγουστο του 2010.
Όπως είπε το πρώτο που έκανε όταν ανέλαβε τη ΔΕΠΑ ήταν να ενημερώσει την τότε υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη η οποία και γνώριζε τις οφειλές της ΔΕΠΑ και προέκρινε το ζήτημα της τροφοδοσίας των αγροτών με λίπασμα.
Για το θέμα έγινε διυπουργική παρουσία και αντιπροέδρου Δραγασάκη, και ανέλαβε να συντονίσει το θέμα ο Φλαμπουράρης.
 Νέα διυπουργική έγινε τον Μάιο του 2017 με τη συμμετοχή Σταθάκη, Νεφελούδη, Πιτσιόρλα.
Σε ότι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης από τη δική του διοίκηση σημείωσε ότι κατήργησε την ανοιχτή πίστωση προς την εταιρία που ακολουθούσε βη προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και ζήτησε να πληρώνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές από τους πελάτες της ΕΛΦΕ και μάλιστα 2016 προκαταβολικά. Έτσι στο τέλος του 2016 η ΔΕΠΑ είχε εισπράξει τα χρήματα για το σύνολο του αερίου που είχε προμηθευτεί μέσα στη χρονιά και ένα μικρό μέρος παλαιών οφειλών.
Συνολικά επί θητείας Κιτσάκου, η ΕΛΦΕ έδωσε επιταγές 65 εκατ ευρώ, και όλες πληρώθηκαν. Στα τέλη 2015 το χρέος της ΕΛΦΕ ήταν 87 εκατ και το 2016 το χρέος ήταν 90,7 εκατ.
Η οικονομική αστυνομία μπήκε το 2017 επί θητείας Σταθάκη. Στο μεταξύ η ΕΛΦΕ είχε αρχίσει να μην πληρώνει κανονικά  και οι τόκοι αυξάνονταν.
Στις 19 Μαΐου 2017 , το ΔΣ της ΔΕΠΑ εισηγείται προς τη γενική συνέλευση της εταιρείας, να εγκρίνει την οριστική διακοπή αερίου στην ΕΛΦΕ ή τη προσωρινή συνέχιση της παροχής αερίου, υπό την προϋπόθεση τήρησης μιας σειράς όρων, όπως πριν την παροχή αερίου η ΕΛΦΕ θα προεξοφλεί την παροχή αερίου 50% με επιταγές και 50% με μετρητά πελατών της ΕΛΦΕ και όχι παρένθετων εταιρειών.
Είχαμε συμφωνήσει  επίσης να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο 2017 να άρει η ΕΛΦΕ δεσμεύσεις και τα βάρη στα ακίνητα είπε ο κ. Κιτσάκος συμπληρώνοντας ότι ο κ. Σταθάκης συμφωνούσε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα η ΔΕΠΑ εξέτασε και μέσω εταιριών συμβούλων το ενδεχόμενο να πάρει ακίνητα της ΕΛΦΕ έναντι των οφειλών. Ωστόσο τα ακίνητα αυτά ήταν δεσμευμένα από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί θητείας Νικολούδη.Ο κ.  Κιτσάκος επέρριψε ευθύνες στη νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ που δεν το γνώριζε και δεν τον ενημέρωσε ενώ υποστήριξε ότι όλοι γνώριζαν την παρέμβαση της Αρχής πλην του ιδίου.


Ακριβό το deal της ΔΕΠΑ με τη Shell

Παράλληλα, ο κ. Κιτσάκος άσκησε κριτική στη συμφωνία με τη Shell για την ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής, σημειώνοντας πως το τίμημα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικοί του υπολογισμοί «δείχνουν» πως το ποσό εξαγοράς (πολλαπλασιαστής 7,5 στα κέρδη EBITDA) είναι υψηλό, από τη στιγμή που η Shell ήθελε να αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά.
Έτσι, με δεδομένη την πρόθεση της Shell για αποχώρηση, ο πολλαπλασιαστής θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα (5-6), ενώ θα έπρεπε να υπάρχει και discount στο ποσό εξαγοράς. Επίσης, σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να «τρέχουν» τόκοι, όσο εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ σημείωσε επίσης πως η αγοραπωλησία κινήθηκε εκτός του πλαισίου της μνημονιακής υποχρέωσης, η οποία ήταν η διαπραγμάτευση αποκλειστικά για τις ΕΠΑ. Στα τέλη Οκτωβρίου, η Shell δήλωσε πως θέλει να αποεπενδύσει και στην ΕΔΑ, κάτι που δεν προβλεπόταν από το μνημόνιο. Άγνωστο γιατί, όπως συμπλήρωσε, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να αλλάξει την έως τότε στρατηγική, η οποία ήταν η ΔΕΠΑ να κρατήσει μία μικρή ποσόστωση στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, και στην ΕΠΑ Αττικής να διεκδικήσει μία μικρή συμμετοχή στο μάνατζμεντ, χωρίς αλλαγή ποσοστών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης