Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Χρήση νυχτερινού τιμολογίου: Εξοικονόμηση έως και 250 ευρώ το χρόνο για τα νοικοκυριά

Χρήση νυχτερινού τιμολογίου: Εξοικονόμηση έως και 250 ευρώ το χρόνο για τα νοικοκυριά

Η λειτουργία των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες μειώνει σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Ιδιαίτερα συμφέρουσα φαίνεται να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για μια οικογένεια από τη χρήση του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ. Σίγουρα, δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να υποτιμηθεί, αν συνυπολογίσουμε τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας.
Προτού εξηγήσουμε αναλυτικά τις πλευρές του νυχτερινού τιμολογίου, αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η οικογενειακή κατανάλωση τόσο περισσότερο συμφέρει η χρήση του νυχτερινού τιμολογίου. Μόνο για όσα νοικοκυριά έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο δεν φαίνεται να συμφέρει, εκτός κι αν ανεβάσουν τη χρήση του νυχτερινού πάνω από τις 150 kWh, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος του αντίστοιχου τέλους.

 


Ωράριο Νυχτερινού Τιμολογίου

Το νυχτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται με 2 ωράρια για τους οικιακούς πελάτες που διαμένουν:

Πρώτον, το συνεχές ωράριο (23:00–07:00) διαρκείας 8 ωρών. Αυτό θα ισχύσει για όσους καταναλωτές το χρησιμοποιούν ήδη και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.

- σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού Αττικής

- στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων: Αγρινίου, Αιγινίου, Αιγίου, Αιτωλικού, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αλμυρού Μαγνησίας, Αμαλιάδας, Αμυνταίου, Αμφίκλειας, Αμφιλοχίας, Άμφισσας, Αξιούπολης, Άργους, Άρτας, Άστρους, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Διστόμου, Δομοκού, Δράμας, Έδεσσας, Ελασσόνας, Ελίκης, Επιδαύρου, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιάσμου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καναλακίου, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κασσάνδρειας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιάτου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κρανιδίου, Κυπαρισσίας, Λαγκαδά, Λαγκαδίων Αρκαδίας, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νικήτης, Μεθάνων, Μετσόβου, Μολάων, Μουδανιών, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Νάουσας, Νευροκοπίου, Ξάνθης, Ξυλόκαστρου, Πάτρας, Πλαταμώνος, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Προβατώνα, Πτολεμαΐδας, Πύλου, Πύργου, Οινοφύτων, Ορεστιάδας, Σερβίων, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Σοφάδων, Σκάλας, Σκύδρας, Σπάρτης, Σταγείρων, Στυλίδας, Σχηματαρίου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας

- στα νησιά Αλόννησο, Εύβοια, Ζάκυνθο, Κέα, Κέρκυρα Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σκιάθο, Σκόπελο

 

Δεύτερον, το τμηματικό ωράριο, δηλαδή 2 ώρες το απόγευμα (15:00-17:00) και 6 ώρες τη νύχτα (02:00–08:00), δηλαδή 8 ώρες συνολικά. Αυτό θα ισχύσει για τις εξής ομάδες καταναλωτών:

 

- Τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00-08:00 και 15:00-17:00 μέχρι 30.04.2018.

- Τους νέους καταναλωτές που ζητούν νυκτερινό τιμολόγιο, οι οποίοι θα λαμβάνουν αυτό το ωράριο και μόνο.

- Τους καταναλωτές που έχουν το συνεχές και επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό (οι οποίοι όμως δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο).

 

Προσοχή

Οι καταναλωτές που έχουν σήμερα το συνεχές ωράριο θα εξακολουθήσουν να το χρησιμοποιούν. Αν επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό ωράριο, μπορούν να το λάβουν αν το δηλώσουν στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΔΔΗΕ AE, αλλά οι εν λόγω καταναλωτές δεν θα μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

Το συνεχές ωράριο παύει πλέον να εφαρμόζεται σε νέους καταναλωτές και θα χορηγείται μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη. Σε γεωγραφικές περιοχές όπου λειτουργούν μόνο χρονοδιακόπτες θα χορηγείται μόνο το συνεχές ωράριο.

 

 


Πως θα εγκαταστήσετε το νυχτερινό τιμολόγιο

Για να ενεργοποιηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει ο καταναλωτής να τοποθετήσει, εάν δεν υπάρχει ήδη, σε συνεργασία με ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, έναν αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Σε περίπτωση που πρόκειται περί ενοικιαστή, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
Στη συνέχεια πρέπει να κατατεθεί αίτηση σε κατάστημα της ΔΕΗ, με ορισμένα συγκεκριμένα δικαιολογητικά (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ), και διαμορφώνεται νέο συμβόλαιο.
Το κόστος είναι 34 ευρώ, με επιπλέον τον ΦΠΑ.
Οι περισσότερες νέες οικοδομές έχουν ήδη αυτή την υποδομή.
Στις κατασκευές της δεκαετίας του 70 οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις συνήθως δεν έχουν την απαραίτητη διατομή για τη διέλευση του επιπλέον μπλέ καλωδίου ενώ μπορεί να μην υπάρχει και καλώδιο γείωσης που είναι επίσης απαιτούμενο για να γίνει η αίτηση στη ΔΕΗ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ηλεκτρολόγος συνήθως περνάει το επιπλέον καλώδιο εξωτερικά και τοποθετεί γείωση στην εγκατάσταση που επίσης συνδέεται με τον πίνακα με εξωτερικό καλώδιο.

Αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες από τον ηλεκτρολόγο:

Να υποβληθεί αίτηση για εγκατάσταση νέου ρολογιού για το νυχτερινό ρεύμα στη ΔΕΗ. Κατά την υποβολή της αίτησης χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα και το ΑΦΜ του αιτούντος.
Να υποβληθεί στη ΔΕΗ μαζί με την αίτηση, μια Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου όπου θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης που τοποθετήθηκε. (Αν προϋπήρχε ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης δεν απαιτείται νέα ΥΔΕΕ).
Να καταβληθεί συμμετοχή για τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η ΔΕΗ για τη χορήγηση του νυχτερινού τιμολογίου.

Τα βασικά οφέλη από την χρήση του νυχτερινού τιμολογίου

Όπως γίνεται αντιληπτό, το νυχτερινό τιμολόγιο συμβάλλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας με πολυποίκιλα μέτρα.
Ειδικότερα, θα αποφευχθεί ή τουλάχιστον θα περιοριστεί η αλόγιστη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών.
Παράλληλα, η κατανάλωση ηλεκτρισμού από το πλυντήριο ρούχων που αντιστοιχούν στο 5,1% του συνόλου και το πλυντήριο πιάτων (2,8%) μπορεί να μας αποφέρει σημαντικά οφέλη εάν προγραμματιστούν τις ώρες μειωμένης τιμής.
Σε αυτές τις δραστηριότητες συγκαταλέγονται και το μαγείρεμα του φαγητού (ειδικά για εργαζομένους, που μαγειρεύουν από το βράδυ για την επομένη) και το σιδέρωμα.
Τέλος, η ύπαρξη μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου μπορεί να μειώσει αντικειμενικά το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, καθώς ο νυχτερινός φωτισμός, η λειτουργία του ψυγείου για το ένα τρίτο της ημέρας, αλλά και άλλων συσκευών (π.χ. υπολογιστής ή τηλεόραση) μπορούν να συνδυαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό κλειδί για την επίτευξη των ενεργειακών μας στόχων και της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, εφόσον η πλειοψηφία των ηλεκτρικών συσκευών διαθέτει επιλογές χρονικού προγραμματισμού έτσι ώστε να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένες ώρες.
Από όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της οικιακής κατανάλωσης μειώνεται αισθητά, με διάφορους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι από 150 έως 250 ευρώ το χρόνο είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν από μια οικογένεια, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 30%.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης