Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Crash test για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας κατά 12 μίλα - Οι τούρκικες αντιδράσεις με NAVTEX

Crash test για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας κατά 12 μίλα - Οι τούρκικες αντιδράσεις με NAVTEX

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι γνώριζαν - Koυμουτσάκος: Απαράδεκτη η τουρκική NAVTEX

(upd)Η κατάθεση νομοσχεδίου που επέλεξε η κυβέρνηση για την επέκταση των 12 μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο αποσκοπεί κατά πρώτον στην θεσμική εσωτερικά διευθέτηση του ζητήματος με την συμμετοχή των κομμάτων και ειδικά της αντπολίτευσης.
Κατά δεύτερον θα επιχειρήσει να αναδείξει συνολικά ως πολιτικό επίτευγμα την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων, σε αντιπαράθεση με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Παράληλα όσον αφορά την κριτική για έλλειψη πολιτικής βούλησης σε σχέση και με αντίστοιχη πρωτοβουλία σε σχέση με την Τουρκία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το γεγονός ότι οι αποστάσεις με την Τουρκία μετά τα 6 μίλα "βρίσκουν" τουρκικό έδαφος δεν επιτρέπει αντίστοιχη κλιμάκωση προς Aνατολάς.

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση με προεκτάσεις της τούρκικης ΑΟΖ σε εφαπτομένη της Λιβυής και της Αιγύπτου, σύμφωνα με σχετικούς χάρτες που επιδεικνύουν.

Για τα Δωδεκάνησα αποδέχονται μόνο τα 6 ναυτικά μίλα και όχι την παρεμβολή της υφαλοκριπίδας, ενώ για την Κρήτη το casus belli ισχύει για υπέρβαση των 6 μιλίων στο όλο τμήμα του νησιού.
Οι Τούρκοι προωθούν με κάθε τρόπο την ανατροπή του status qvo στην ΝΑ Μεσόγειο και προετοιμάζουν για έρευνες το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ.

 

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι δεν αιφνιιδιάστικαν

«Δεν αιφνιδιάστηκαν για την αιγιαλίτιδα οι Τούρκοι, το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε» ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ.
Όπως τόνισε, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό. «Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις να είχαν κάποιες απορίες για την αιγιαλίτιδα» ανέφερε.
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για την συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον κ. Τσαβούσογλου και τον τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπου η Τουρκία επεχείρησε  να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.
Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση  επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων  και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα    της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.
Ο κ. Κοτζιάς έδωσε την δική του εκτίμηση για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την θωράκιση των κρατών τους.
Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οροθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οροθετηθεί από την Αίγυπτο.

 

Mε NAVTEX αντιδρά η Τουρκία

 

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 και για τέσσερις ώρες η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στο Αιγαίο, εκδίδοντας νέα NAVTEX για το Καστελόριζο, το οποίο θέτει σε κλοιό. 
Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 και για τέσσερις ώρες η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, με σκοπό να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, προβαίνοντας σε άτυπο αποκλεισμό του ελληνικού νησιού.
Σύμφωνα με την Τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 15:00, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή.
Η κίνηση αυτή έρχεται χρονικά μετά τις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του Erdogan, Yigit Bulut, περί καταστροφής της Ελλάδας σε μία στρατιωτική αναμέτρηση, την έξοδο του πλοίου «Πορθητής» αλλά και την παρατεταμένη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία βάζει σε δοκιμασία την ειρήνη στην περιοχή

Η Τουρκία θέτει σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη, τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τη νέα NAVTEX, που εξέδωσε η Άγκυρα για το Καστελόριζο με σκοπό άσκηση έρευνας και διάσωσης την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018.
«Η νέα απαράδεκτη τουρκική NAVTEX και η επίμονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, διατηρούν και τροφοδοτούν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 Η Άγκυρα βάζει έτσι σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή», σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει:
«Η ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά πρέπει να βρει απέναντί της όχι μόνον την Ελλάδα και τα θιγόμενα κράτη, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

www.worldenergynews.gr

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης