Περιβάλλον

Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών με αντάλλαγμα... εισιτήρια λεωφορείων στην Ινδονησία - Βίντεο

Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών με αντάλλαγμα... εισιτήρια λεωφορείων στην Ινδονησία - Βίντεο

Ένα εισιτήριο λεωφορείου διάρκειας δύο ωρών κοστίζει μέχρι και πέντε πλαστικές φιάλες ή δέκα πλαστικά κύπελλα, ανάλογα με το μέγεθος

Στην υλοποίηση μιας ιδιαίτερα ευφάνταστης ιδέας προχώρησαν στην πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας με αφορμή το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα πλαστικά απορρίμματα.

Ειδικότερα, η πόλη ενθαρρύνει τους πολίτες να πραγματοποιούν τις αστικές τους διαδρομές χρησιμοποιώντας το λεωφορείο, με την ειδοποιό διαφορά να έγκειται στην παροχή του δωρεάν εισιτηρίου ως αντάλλαγμα για χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ένα εισιτήριο λεωφορείου διάρκειας δύο ωρών κοστίζει μέχρι και πέντε πλαστικές φιάλες ή δέκα πλαστικά κύπελλα, ανάλογα με το μέγεθος. Η πόλη ελπίζει ότι το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να απαλλαγεί από πλαστικά απόβλητα μέχρι το 2020, καθώς και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Σουραμπάγια είναι η πρώτη πόλη στην Ινδονησία που εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα και τα στοιχεία δείχνουν ότι το 15% (σχεδόν 400 τόνοι) των ημερήσιων αποβλήτων της πόλης είναι από πλαστικό. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι ένα λεωφορείο μπορεί να συγκεντρώνει έως και 250 κιλά πλαστικού κάθε ημέρα, φτάνοντας περίπου τους 7,5 τόνους κάθε μήνα. Μετά τη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι αφαιρούν τις ετικέτες και τα καλύμματα μπουκαλιών πριν το πλαστικό πωληθεί σε εταιρείες ανακύκλωσης. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στη συνέχεια στις επιχειρήσεις λεωφορείων και για τη χρηματοδότηση αστικών χώρων πρασίνου.

Τέλος, γίνεται αντιληπτό ότι η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων απαιτεί επειγόντως από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν συστημικές λύσεις που θα δώσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το περιβάλλον.

Κλείνοντας, τέτοιες πρωτοβουλίες και σκέψεις μπορούν να αποτελέσουν πηγές εμπνεύσεως για τη χώρα μας, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να αλλάξουμε άρδην τη συλλογική συμπεριφορά μας.

 

Δείτε εδώ το βίντεο

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης