Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σ. Φάμελλος: “Οι μεταρρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης ωφελούν όλη την κοινωνία”

Σ. Φάμελλος: “Οι μεταρρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης ωφελούν όλη την κοινωνία”

Ο Αν. ΥΠΕΝ, αναφερόμενος στο Γραμματικό, δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να γίνει χωματερή οπουδήποτε, ούτε ακόμα και Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) με ανεπεξέργαστα απορρίμματα

Μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η χώρα μας βγαίνοντας από το πρόγραμμα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες.
Το επόμενο δίμηνο η ελληνική Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για σημαντικά μέτρα προς όφελος όλων των πολιτών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φορολογίας, μη περικοπή συντάξεων, εργασία νέων επιστημόνων κ.λπ. Αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα είναι πλέον σε μια περίοδο πολύ πιο ενδιαφέρουσα και εντέλει μιλάμε για μια έξοδο από το μηνμόνιο πολύ πιο καθαρή από ό,τι αναμενόταν πριν από έξι μήνες.
Σε ερώτηση αν η συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της από τη Βουλή θα επιφέρουν κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, ο Αν. ΥNΠΕΝ τόνισε ότι δεν είναι κλυδωνισμός όταν αλλάζεις μια αρνητική πραγματικότητα για τη χώρα σου.
Αν ήταν έτσι δεν θα βγαίναμε από τα μνημόνια για να μην “κλυδωνιστούμε”. Η ΝΔ και η συντηρητική παράταξη διαχρονικά έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές αυτό τον φόβο της αλλαγής, για να μην πάει καλύτερα ο τόπος και οι άνθρωποι. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, σημαίνει ότι πίσω από έναν τέτοιο συντηρητισμό κρύβεται η τακτοποίηση συμβολαίων τύπου Novartis, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ, τύπου δάνεια με αέρα στους καναλάρχες: “Η χώρα μας πολύ καλά κάνει τα τελευταία χρόνια και επιδιώκει αλλαγές και αυτό είναι η ουσία της προόδου.
Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται από αυτή την κυβέρνηση βελτιώνουν τις συνθήκες για την πλειοψηφία των Ελλήνων και αυτό καθιστά τις πολιτικές μας πλειοψηφικές για όλους τους πολίτες, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς.
Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο και μάλιστα όσον αφορά το εθνικό θέμα, επειδή θα λύσει ένα πρόβλημα στα βόρεια σύνορά μας, αποκλείοντας επιπρόσθετα να μπουν κι άλλες χώρες με αντίπαλα συμφέροντα στο παιχνίδι των Βαλκανίων, θα έχει μια ισχυρότατη πλειοψηφία όταν θα μπει αυτή η πρόταση στο Κοινοβούλιο. Να μην ξεχνάμε ότι η εθνική μας στρατηγική για το θέμα της ονομασίας, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, καταφέραμε να γίνει θέση της παγκόσμιας κοινότητας”.
Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η θέση του κ. Μητσοτάκη, όταν πριν από δύο μέρες ζήτησε εκλογές για να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή και αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που τον φοβίζει: “Αυτό που ξέρουμε ως κυβέρνηση είναι ότι είμαστε ασφαλείς και σίγουροι γι’ αυτό που προωθούμε, γιατί επιτέλους μία συνθήκη ειρήνης και προόδου, που ήταν και η θέση της χώρας μας για τα Βαλκάνια, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με πολύ ισχυρότερη την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης κάτι φοβάται για να μη θέλει να έρθει η συμφωνία στη Βουλή”.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση του κ. Καμμένου στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρη ότι δεν στηριχτεί οποιαδήποτε πρόταση δυσπιστίας, πολύ δε περισσότερο από αυτούς που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, από τοποθετήσεις πολλών βουλευτών αλλά και κόμματος της Ελληνικής Βουλής, προκύπτει ότι θα υποστηριχθεί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος στους γείτονες, διότι πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης ένα κράτος θα αλλάξει και όνομα και σύνταγμα και θα απαλείψει διεκδικήσεις.
“Η χώρα έχει μπροστά της τουλάχιστον ένα εξάμηνο απόλυτης κυβερνητικής σταθερότητας, στη διάρκεια του οποίου θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και όσον αφορά τον κόσμο της εργασίας, αλλά και του επιχειρείν.
Αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει και στην κοινωνία ένα άλλο κλίμα, το οποίο θα δώσει έναν τόνο προοδευτικών συγκλίσεων και συμμαχιών. Αυτό πιστεύω ότι θα εκφραστεί και στη Βουλή”.
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και ακτινογραφεί αδυναμίες που έχουμε και όσον αφορά την κοινωνική λειτουργία, αλλά και τη διοικητική και αυτοδιοικητική οργάνωση της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη προχωράει με πολύ πιο γρήγορα βήματα και εφέτος εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος μια νέα Οδηγία που βάζει ως στόχο ταφής για το 2030 μόνο το 10% των απορριμμάτων και αυτά επεξεργασμένα: “Αυτό σημαίνει ότι περνάμε σε μια άλλη λογική και η κοινωνία μας δεν μπορεί να χάνει στις χωματερές υλικά, και άρα πόρους. Πρέπει από τα απορρίμματά της να δημιουργεί οικονομία και εργασία, άρα πρέπει να περάσουμε σε ένα στάδιο κυκλικής οικονομίας με πολύ έντονη ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή”.
Επίσης, ο Αν. ΥΠΕΝ, απαντώντας σε ερώτηση για το Γραμματικό, δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να γίνει χωματερή οπουδήποτε, ούτε ακόμα και Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) με ανεπεξέργαστα απορρίμματα. Η μονάδα στο Γραμματικό θα μπορεί υποχρεωτικά να παραλαμβάνει για ταφή μόνο υπολείμματα και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των απορριμμάτων της Αττικής, ένα μικρό μονοψήφιο νούμερο-ποσοστό, και για αυτό το μικρό ποσοστό θα πρέπει ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή να δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, ώστε τα υπολείμματα να καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, αφού έχουν εξαχθεί όλα τα οργανικά και οτιδήποτε σαπίζει, όλα τα επικίνδυνα, όλα τα ανακυκλώσιμα, και τελικά ένα πολύ μικρό κλάσμα υπολείμματος να οδηγείται για ταφή: “Το ζητούμενο λοιπόν είναι η κοινωνία μας και οι δήμοι να ανοίξουν τη συζήτηση για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, γιατί από την ψήφιση του Κλεισθένη και μετά είναι υποχρεωτική η ξεχωριστή συλλογή του οργανικού. Η πλήρης διαλογή στην πηγή και η εκτροπή οργανικών και τροφίμων είναι ο άμεσος στόχος, όπως και η προώθηση έξι (6) σύγχρονων μονάδων ανάκτησης υλικών, ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην Αττική, με μείωση του κόστους μεταφοράς και διάθεσης και φυσικά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και τριών (3) μονάδων βιοαποβλήτων.
Η όποια συζήτηση για τη χωροθέτηση χωματερών ή ακόμα και ΧΥΤΑ είναι άσκοπη, διότι δεν προβλέπεται από κανένα σχεδιασμό και δεν εντάσσεται στη στρατηγική μας. Μιλάμε πλέον για ΧΥΤΥ μικρού ποσοστού υπολειμμάτων, 10%, απολύτως σταθεροποιημένων και αδρανών, και αφού ανακτηθούν όλα τα αξιοποιήσιμα υλικά στις σύγχρονες μονάδες”.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης