Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Moody's: Ανέτοιμη η Ελλάδα για την επόμενη κρίση - Μείωσε τα ελλείμματά της και αύξησε τις ανελαστικές δαπάνες της

Moody's: Ανέτοιμη η Ελλάδα για την επόμενη κρίση - Μείωσε τα ελλείμματά της και αύξησε τις ανελαστικές δαπάνες της

Οι υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες και η επιβράδυνση των φορολογικών εσόδων θα περιορίσουν τις πολιτικές επιλογές, εκτιμά η Moody's

Μεταξύ των χωρών που εμφανίζονται ευάλωτες σε οποιαδήποτε νέα κρίση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody's, καθώς αν και μείωσε τα ελλείμματά της, οι ανελαστικές δαπάνες της, για κοινωνικές παροχές και περίθαλψη, έχουν αυξηθεί.
Μάλιστα, αυτό που επισημαίνει ο οίκος είναι ότι η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν αφήσει σε αρκετές κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ με λιγότερη δημοσιονομική ευελιξία από ό, τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία.
Για τις κυβερνήσεις με ήδη υψηλά βάρη του χρέους, ένας συνδυασμός αυξημένων δαπανών κοινωνικής μέριμνας και επιβράδυνσης των εσόδων  θα μειώσει τις επιλογές πολιτικής τους ώστε να ανταποκριθούν στις δυσμενείς συνθήκες στο μέλλον.
Η Ισπανία (Baa1 - σταθερή), η Ελλάδα (Β3 - θετική), η Ιρλανδία (Α2 - σταθερή) και η Κύπρος (Ba2 - σταθερή) έχουν τις μεγαλύτερες υποχρεωτικές ή ανελαστικές δαπάνες.
Μόνο η Μάλτα (A3 - θετική), η Γερμανία (Aaa - σταθερή) και το Λουξεμβούργο (Aaa - σταθερή) σημείωσαν βελτίωση από το 2008.
"Η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών για τόκους, μισθούς, επιδοτήσεις και κοινωνικά επιδόματα από το 2008 σημαίνει ότι ορισμένοι κυβερνητικοί προϋπολογισμοί είναι πιο άκαμπτοι από ό, τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση", δήλωσε ο Evan Wohlmann, ανώτερος αναλυτής της Moody's.
«Οι υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες και η επιβράδυνση των φορολογικών εσόδων θα περιορίσουν τις πολιτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και θα παρουσιάσουν πιστωτικούς κινδύνους για όσους έχουν ήδη αυξημένα χρέη».
Η έκθεση επισημαίνει ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται σε δύσκολες συνθήκες και να εμποδίζει - ή να περιορίζει - την επιδείνωση της πιστωτικής της κατάστασης εξαρτάται εν μέρει από την ευελιξία των δαπανών της.
Σύμφωνα με την Moody's, η ευελιξία των δαπανών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρθρωση των κυβερνητικών δαπανών, επειδή ορισμένες περιοχές δαπανών είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν σε σχέση με άλλες.
Αν και τα ονομαστικά δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί, το συνολικό ποσοστό των υποχρεωτικών δαπανών στους προϋπολογισμούς της ζώνης του ευρώ έχει ανέλθει στο 76,3% των συνολικών δαπανών από 74,5% το 2008.
Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την αύξηση των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, οι οποίες ανέρχονται στο 23% του ΑΕΠ το 2017 από 21% το 2008.
Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης αυξάνουν την εξάρτηση από περισσότερο κυκλικά έσοδα και άμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως το εισόδημα και οι φόροι εταιρειών από το 2009.
Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να εντείνουν τις προκλήσεις του προϋπολογισμού καθώς ο οικονομικός κύκλος επιβραδύνεται.
Η Moody's αναμένει ότι η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ θα επιβραδυνθεί στο 1,5% το 2021, ενώ η διαρθρωτική δημοσιονομική κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.
Εάν τα έσοδα μειωθούν, ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο να προσπαθήσουν να βρουν πόρους από μια σχετικά άκαμπτη δομή δαπανών.
Καθώς οι "ανελαστικές" δαπάνες είναι αργά προσαρμοσμένες σε κάμψη και είναι πολιτικά ευαίσθητες, οι προϋπολογισμοί της ζώνης του ευρώ έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό πιο άκαμπτοι.
Το Βέλγιο (Αα3), η Ισπανία και η Ιταλία (Baa3) θα κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά υποχρεωτικών δαπανών έως το 2021, καταλήγει η Moody's.



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης