Αναλύσεις

Cavusoglu: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο - Κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Cavusoglu: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο - Κλήση του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Αναφερόμενος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κάτι αντίστοιχο και στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας προχώρησε η Άγκυρα -και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu- με αφορμή τις ανακοινώσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, «προειδοποιώντας» ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί κάτι αντίστοιχο και στο Αιγαίο.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Cavusoglu, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία.
Αν και επί του παρόντος δεν έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλήση του Έλληνα πρέσβη, δεν αποκλείονται το γεγονός να σχετίζεται με τις δηλώσεις Κοτζιά αλλά και με το περιστατικό που συνέβη με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Προγραμματισμένη συνάντηση»

Πάντως, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση του Έλληνα πρέσβη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένη.
«Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρέσβη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή» αναφέρουν διπλωματικές πηγές


Οι δηλώσεις Cavusoglu

Από την πλευρά του, ο Cavusoglu δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις.
Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός.
Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα.
Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους.
Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση» υποστήριξε ο Cavusoglu.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Cavusoglu διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών...
Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν.
Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε.
Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;» διερωτήθηκε o Cavusoglu.

Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου επιχειρεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ ισχυρίζονταν ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει έρευνες του Barbaros.
Τα τουρκικά μέσα ισχυρίζονται ότι το ελληνικό πλοίο παρεμπόδισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και υπήρξε αντίδραση από τις τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης