Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Χ.Θεοχάρης: Μπορεί να ψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών - Ο Τιτάνας στέλνει μήνυμα αποεπένδυσης

Χ.Θεοχάρης: Μπορεί να ψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών - Ο Τιτάνας στέλνει μήνυμα αποεπένδυσης

O Καμμένος δεν θα φύγει από την κυβέρνηση

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

Αμφισβητεί ότι ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία, σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μόνιμων εκλογικών κύκλων τετραετίας και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό εκτός εάν η κυβερνητική αστάθεια είναι μεγάλη και προσθέτει ότι δεν έχει κανένα «ταμπού» να συμφωνήσει στα ζητήματα που εκτιμά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά.
Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, εκτιμά ότι δεν μπορεί να προκύψει προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του στις εθνικές εκλογές.
Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής δηλώνει ότι τον ανησυχεί το ό,τι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα στρατηγικό πλάνο για το πώς θα κινηθούμε στις αγορές, ιδιαίτερα το 2019 και σχολιάζοντας την έξοδο του «Τιτάνα» από το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει: «ο Τιτάν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών. Αυτές, δυστυχώς, είναι κινήσεις αποεπένδυσης που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και χτυπάνε ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα».

Ακολουθεί η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Γιαννούλη

Ερ. Πως σχολιάζετε την παραίτηση του υπουργού εξωτερικών; Μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις;

 Απ. Μια τόσο ηχηρή παραίτηση, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το ίδιο το υπουργείο, για την κυβέρνηση και για την χώρα ούτε απαρατήρητη μπορεί να περάσει,  ούτε μπορεί να μην έχει πολιτικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν τίθενται ζητήματα προσωπικής ηθικής και μυστικών κονδυλίων. Είναι  ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα για να επιτευχθεί η ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής της χώρας.

 Ερ. Περιορίζονται οι αντοχές της κυβέρνησης;

 Απ. Είναι σαφές ότι αυτή η αστάθεια που δημιουργείται δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι πως τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν. Γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την οικονομία που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας. Θέσεις εργασίας για παράδειγμα δε δημιουργούνται σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι η  πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο και να συναντήσει τον κ. Καμμένο μαρτυρά  ότι καταβάλει προσπάθεια  να θέσει την κρίση υπό έλεγχο. Μένει να δούμε αν αυτό θα επιτευχθεί.

Ερ. Έχετε αναφερθεί με θετικό τρόπο στη Συμφωνία των Πρεσπών.  Αν η γειτονική χώρα προχωρήσει στις αλλαγές στο Σύνταγμά της θα ψηφίσετε την κύρωσή της στη Βουλή;

 Απ. Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις Συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί  οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω. Η ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

 Ερ. Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα στηρίζατε την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία της;

 Απ. Ο κ. Καμένος έχει δηλώσει κατά καιρούς  πολλά, έχει κάνει πολύ λιγότερα από όσα έχει δηλώσει και συνεπώς το σενάριο που αναφέρετε δε φαίνεται να κινείται στη σφαίρα της πραγματικότητας. Επειδή όμως θέλω να απαντήσω στην ερώτηση που μου θέσατε, είμαι ένας ανεξάρτητος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ασκώ την κριτική μου στην κυβέρνηση στα σημεία που διαφωνώ και φυσικά δεν έχω κανένα «ταμπού» να συμφωνήσω στα ζητήματα που  εκτιμώ ότι χειρίζεται σωστά.
Αποτελεί πάγια πολιτική μου θέση ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μόνιμων εκλογικών κύκλων τετραετίας και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό εκτός εάν η κυβερνητική αστάθεια είναι τόσο μεγάλη που μόνο οι εκλογές μπορούν να επαναφέρουν την πολιτική σταθερότητα. Η σταθερότητα όμως επιστρέφει με προγραμματικές συγκλίσεις και όχι με ευκαιριακό άθροισμα ψήφων.

Ερ. Θα συμφωνούσατε με τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ ΠΟΤΑΜΙ και άλλων δυνάμεων του χώρου;

 Απ. Μιλάτε για τρία κόμματα στα οποία δεν μετέχω μιας και είμαι ανεξάρτητος.Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι διαπιστώνουμε δυσκολίες σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Το Ποτάμι αποχώρησε σχετικά πρόσφατα από το ΚΙΝΑΛ και άρα δεν μπορώ να φανταστώ τη συγκρότηση μιας συμμαχίας όπως την περιγράφετε.
Από την άλλη συζητάμε για ένα σενάριο περαιτέρω πόλωσης και διχασμού του πολιτικού σκηνικού, μιλάμε για ένα σενάριο «σκληρού» δικομματισμού  ενώ αυτό που μας λείπει είναι η μετριοπάθεια και οι γέφυρες συνεργασίας συνολικότερα.

 Ερ. Συζητάτε το ενδεχόμενο συνεργασίας σας με το ΣΥΡΙΖΑ;

 Απ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενο συνεργασίας.  Από τον Απρίλιο του 2016 διαψεύδω συνεχώς τα διάφορα σενάρια που με φέρνουν κοντά πότε στο ένα κόμμα και πότε στο άλλο. Καταλαβαίνω πως το πολιτικό σύστημα δεν είναι συνηθισμένο στην κουλτούρα των σταθερών και ανεξάρτητων απόψεων ούτε στη λογική ότι μπορεί κάποιος να παραμένει έξω από κάποιο κομματικό «μαντρί». Ίσως για αυτό δεν είναι κατανοητή η συνεπής μου στάση, την οποία θα συνεχίσω να έχω για όσο αυτό είναι εφικτό, στο πλαίσιο που επιτρέπει το εκλογικό σύστημα. Ξέρετε το διάστημα που είμαι ανεξάρτητος μου δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσω από την αποκρατικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ έως νομοσχέδια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης. Και αυτό μου επέτρεψε να είμαι συνεπής σε αυτά που πιστεύω χωρίς τη μέγγενη της κομματικής γραμμής.

 Ερ. Σας ανησυχεί το ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές εδώ και τρεις μήνες που είμαστε εκτός προγράμματος; 

 Απ. Το χρονικό διάστημα δεν είναι μεγάλο για να χαρακτηριστεί ως ανησυχητικό. Αυτό που με ανησυχεί είναι πως δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα στρατηγικό πλάνο για το πώς θα κινηθούμε στις αγορές, ιδιαίτερα το 2019. Και ελπίζω σύντομα να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεδομένων των προβλημάτων των τραπεζών και του χρηματιστηρίου πρέπει να κινηθούμε γρήγορα σε αυτό το μέτωπο για να μην φθάσουμε να συζητάμε για ανησυχητικό διάστημα.
Αυτές τις ημέρες είχαμε και την ανακοίνωση μιας ηχηρής εξόδου από το χρηματιστήριο μετά από 116 χρόνια. Ο Τιτάν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο των  Βρυξελλών. Αυτές δυστυχώς  είναι κινήσεις αποεπένδυσης που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και χτυπάνε ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

 Ερ. Πως ερμηνεύετε την πίεση που δέχονται οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα;

 Απ. Πρόκειται για πίεση που εδράζεται σε υπαρκτές ανησυχίες. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ισολογισμούς τους. Δυστυχώς ενώ υπήρχε  περιθώριο μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος που έληξε για στήριξη των τραπεζών, αυτό δεν αξιοποιήθηκε. Τώρα πια η πίεση που θα δεχθούμε στο επόμενο διάστημα θα είναι προς την κατεύθυνση να βγούμε γρήγορα στις αγορές ώστε να απελευθερωθούν κάποια χρήματα από το μαξιλάρι ρευστότητας για να στηριχθούν με αυτά οι τράπεζες και να μειωθεί η ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας. Το κρίσιμο μέτωπο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας  στην κανονικότητα είναι η ρευστότητα και οι τράπεζες.

 Ερ. Μας είπατε ότι δεν υπάρχει πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείσατε το ενδεχόμενο συμμετοχής σας στη δημιουργία ενιαίου μετώπου στο χώρο της κεντροαριστεράς. Τι να υποθέσουμε για τα επόμενα σχέδιά σας; Θα είστε στην επόμενη Βουλή;

 Απ. Στόχος μου είναι να είμαι στην επόμενη βουλή. Υπάρχουν ακόμα πολλές μάχες που πρέπει να κερδηθούν για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που αναδύονται τον 21ο αιώνα. Ειδικότερα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την τεχνολογική επανάσταση και να ελαχιστοποιήσει τις πιέσεις των αλλαγών που έρχονται. Η ατζέντα λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα, το κράτος, η χώρα η ίδια. Περιλαμβάνει μια Ελλάδα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους, που οι άξιοι ανταμείβονται και οι αδύναμοι στηρίζονται, με ποιοτική υγεία, σύγχρονη παιδεία και ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης