Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

FYROM: Καταγγελίες VMRO για χρηματισμό και απειλές - Διαψεύδει η κυβέρνηση - Στον αέρα η συνεδρίαση της Βουλής

tags :
FYROM: Καταγγελίες VMRO για χρηματισμό και απειλές - Διαψεύδει η κυβέρνηση - Στον αέρα η συνεδρίαση της Βουλής

Συνεχίζεται το θρίλερ στη FYROM σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος - Προσπάθεια χρηματισμού και εκφοβισμού βουλευτών καταγγέλει η αντιπολίτευση

Σε πραγματικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η σημερινή διαδικασία στη Βουλή της FYROM για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, καθώς η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χρηματίσει βουλευτές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι η συζήτηση έπρεπε να περατωθεί έως τις 18:00 και ότι για να συνεχιστεί θα έπρεπε να έχει υπάρξει έγγραφη κατάθεση από τον πρόεδρος της Βουλής, κάτι το οποίο δεν έχει λάβει χώρα.
Οπότε όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του «η συζήτηση για σήμερα (19/10) έχει λήξει».
Παράλληλα το VMRO ζητά από τον Εισαγγελέα να προχωρήσει σε έρευνες για τις καταγγελίες  ότι αρκετοί βουλευτές της δέχονται πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές ώστε να στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Μιλώντας λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στην Βουλή, μετά από τρεις αναβολές, ο κ. Γιανούσεφ ανέφερε πως σε έναν βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του.
Ένα άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προειδοποίησε πως θα προβεί σε μηνύσεις αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.
Με επιστολές της στα μέσα Kurir και Repoublika η κυβέρνηση ζήτησε από τα δύο μέσα να ανασκευάσουν τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχε διαψεύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος M. Boznakovski.

Zaev: Γίνονται προσπάθειες να βρεθούν οι 80 βουλευτές

O πρωθυπουργός της FYROM, Z. Zaev δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.
«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Zaev.
Η συνεδρίαση της Βουλής της FYROM, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Z. Zaev για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα (19/10) στις 15:00, τελικά σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα μαζικής ενημέρωσης της FYROM, αναμένεται τελικά να ξεκινήσει ,μετά τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλλαδος).
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει εξασφαλίσει τις ψήφους των 80 βουλευτών που απαιτούνται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ωστόσο πηγές του VMRO - DPMNE έσπευσαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για fake news.
Το πρακτορείο Ειδήσεων MIA μεταδίδει επίσης τις πληροφορίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα οδηγήσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο έχει καθυστερήσει, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξει διαβουλεύσεις στους κόλπους των κομμάτων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης