Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, προς την αγορά, τις τράπεζες κ.α. από την κόντρα κυβέρνησης και ΤτΕ είναι τουλάχιστον επιζήμια προς τα συμφέροντα της χώρας
Την δυσαρέσκεια του για την στάση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Mario Draghi τον πρόεδρο της ΕΚΤ.
Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη με βάση και το καταστατικό της ΤτΕ είναι να συνεργάζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας έχει επιλέξει ένα ακατανόητο συγκρουσιακό ρόλο.
Η πληροφορία αυτή περί δυσαρέσκειας Τσίπρα για τον Στουρνάρα που διατυπώθηκε στον Draghi δεν επιβεβαιώνεται από την ΕΚΤ αλλά ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Τσίπρας ανέφερε ότι ο Στουρνάρας δεν είναι συνεργάσιμος.
Εν τω μεταξύ στις 29 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ορισμένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου θεωρούν ότι πρέπει να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η επικοινωνία της ΤτΕ με την κυβέρνηση.
Είναι αληθές ότι οι σχέσεις Στουρνάρα ΤτΕ και κυβέρνησης είναι απογοητευτικές και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολιτικές παρεμβάσεις Στουρνάρα.
Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, προς την αγορά, τις τράπεζες κ.α. από την κόντρα κυβέρνησης και ΤτΕ είναι τουλάχιστον επιζήμια προς τα συμφέροντα της χώρας.
Ούτε ο θεσμός της ΤτΕ αναβαθμίζεται, ούτε η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικούς πόντους.
Δεν αποκλείεται λοιπόν το επόμενο διάστημα να επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι και αυτή η συγκρουσιακή κατάσταση να μετριαστεί.
Το επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν εξελίξεις.
Τα βασικά θέματα της συνάντησης Τσίπρα με Draghi
Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018, στις Βρυξέλλες, μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Με βάση πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στα εξής τέσσερα βασικά ζητήματα:
1) Την έκδοση ομολόγου, μάλλον 5ετούς διάρκειας με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία μαζί με 3,3 δισ. ευρώ από το κεφαλαιακό απόθεμα θα αποπληρωθούν μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα τα 10 δισ. ευρώ θα μειωθούν στα 5 δισ. ευρώ.
2) Το σχέδιο τιτλοποίησης έως και 20 δισ. προβληματικών δανείων με έκδοση τραπεζικών ομολόγων ύψους 6 δισ. θα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.
3) Το αίτημα προς την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο σήμερα είναι στα 2-2,5 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων ανά τράπεζα.
4) Τη συνδρομή της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr