Αναλύσεις

Αποχώρηση του VMRO από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων - Στον «αέρα» η συμφωνία των Πρεσπών

Αποχώρηση του VMRO από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων - Στον «αέρα» η συμφωνία των Πρεσπών

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, έχουν εγκαταλείψει το κτήριο της Βουλής

Μη αποδεκτή χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του VMRO,  Hristiijan Mickoski τη συμφωνία των Πρεσπών σε απάντησή του στην επιστολή  υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ W. Michel.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι (17/10), πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή» και κάλεσε τον κ. Zaev να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.
Παράλληλα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, έχουν εγκαταλείψει το κτήριο της Βουλής και  υπάρχουν φήμες στον σκοπιανό Τύπο πως σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από την όλη συζήτηση..
Στην πράξη αυτό θα σημάνει το τέλος της όλης προσπάθειας του κ. Zaev καθώς δίχως την στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πετύχει την πλειοψηφία 80 εδρών που χρειάζεται σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες για την συνταγματική αναθεώρηση.
Η εικόνα πιθανής αποχώρησης του VMRO έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από χθες (16/10) το απόγευμα, όταν πολλοί βουλευτές της παράταξης απέσυραν το αίτημά τους να μιλήσουν κατά την συζήτηση για το Σύνταγμα, μετά την άρνηση του προεδρείου να δώσει το βήμα στον αρχηγό τους Hristiijan Mickoski.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση Zaev εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την πρώτη ψηφοφορία έως την Παρασκευή.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Zaev έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Zaev δεν συγκεντρώνει τους 80 για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Πιθανόν αύριο 18/10 η πρώτη ψηφοφορία

Παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ προς την ηγεσία του VMRO, την αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, να αφήσει τους βουλευτές της ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση και θα ανοίξουν το δρόμο της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η δικαστική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό λόγω της συμμετοχής τους στα επεισόδια σε βάρος του Zoran Zaev που έγιναν τον Απρίλιο του 2017 στη Βουλή της ΠΓΔΜ ερμηνεύτηκε ως κίνηση που έγινε προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Πάντως, ο Zaev αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, υποστηρίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει τα θεσμικά όργανα και τα δικαστήρια.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πείσει τους Σκοπιανούς βουλευτές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μοναδική που ανοίγει μια ευρωπαϊκή πορεία και μια πορεία συμφιλίωσης και συνεργασίας με την Ελλάδα, μια πορεία ευκαιριών και προοπτικής, αλλά από ότι φαίνεται δεν τα καταφέρνει.
Μια και η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως κανείς από τους βουλευτές της δεν πρόκειται να συνταχθεί με την κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα της διαδικασίας – η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι – ο Zaev αναγνώρισε ότι δεν διαθέτει τους 80 βουλευτές.
«Γνωρίζω ότι δεν έχω τους 80 βουλευτές.
Έκανα ότι μπορούσα για να ακολουθήσω μια πορεία χωρίς αποκλεισμούς.
Σήμερα θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διαδικασία να είναι ανοιχτή.
Και εάν υπάρχει κάτι απειλητικό ή σκοτεινό, στο τέλος ας μην ψηφίσετε τις συνταγματικές αλλαγές.
Εάν δεν συμφωνείτε, έχετε το δικαίωμα να μην το ψηφίσετε» είπε ο Zaev, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το δημοψήφισμα απέδειξε πόσο λανθασμένα κινήθηκε η κυβέρνηση.
«Το δημοψήφισμα ήταν αποτυχημένο.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους αριθμούς που είναι συγκεκριμένοι και γνωστοί.
Όλοι συμφωνούμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Αλλά δεν μπορείς να οργανώνεις ένα δημοψήφισμα και να δέχεσαι την αλλαγή του Συντάγματος χωρίς να έχεις διασφαλίσει πρώτα μια εθνική συναίνεση» υποστήριξε η βουλευτής του VMRO, Kacevska Milevska με τον Zaev να υποστηρίζει πως η όλη διαδικασία ήταν διαφανής, πως ο Πρόεδρος της ΠΓΜΔ και οι πολιτικοί ηγέτες ήταν όλοι ενήμεροι για κάθε βήμα αλλά και για το πλαίσιο, στο οποίο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις.
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Zaev αναζητά 7 βουλευτές με την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία να αναφέρεται ότι πιθανότατα θα γίνει αύριο Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.

www.woorldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης