Αμετακίνητο το VMRO - DPMNE, διαμηνύει ότι κανείς βουλευτής του δεν θα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος
Παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ προς την ηγεσία του VMRO, την αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, να αφήσει τους βουλευτές της ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση και θα ανοίξουν το δρόμο της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η δικαστική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονταν σε κατ’οίκον περιορισμό λόγω της συμμετοχής τους στα επεισόδια σε βάρος του Zoran Zaev που έγιναν τον Απρίλιο του 2017 στη Βουλή της ΠΓΔΜ ερμηνεύτηκε ως κίνηση που έγινε προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.
Πάντως, ο Zaev αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, υποστηρίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει τα θεσμικά όργανα και τα δικαστήρια.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πείσει τους Σκοπιανούς βουλευτές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μοναδική που ανοίγει μια ευρωπαϊκή πορεία και μια πορεία συμφιλίωσης και συνεργασίας με την Ελλάδα, μια πορεία ευκαιριών και προοπτικής, αλλά από ότι φαίνεται δεν τα καταφέρνει.
Μια και η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως κανείς από τους βουλευτές της δεν πρόκειται να συνταχθεί με την κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα της διαδικασίας – η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι – ο Zaev αναγνώρισε ότι δεν διαθέτει τους 80 βουλευτές.
«Γνωρίζω ότι δεν έχω τους 80 βουλευτές.
Έκανα ότι μπορούσα για να ακολουθήσω μια πορεία χωρίς αποκλεισμούς.
Σήμερα θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διαδικασία να είναι ανοιχτή.
Και εάν υπάρχει κάτι απειλητικό ή σκοτεινό, στο τέλος ας μην ψηφίσετε τις συνταγματικές αλλαγές.
Εάν δεν συμφωνείτε, έχετε το δικαίωμα να μην το ψηφίσετε» είπε ο Zaev, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το δημοψήφισμα απέδειξε πόσο λανθασμένα κινήθηκε η κυβέρνηση.
«Το δημοψήφισμα ήταν αποτυχημένο.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους αριθμούς που είναι συγκεκριμένοι και γνωστοί.
Όλοι συμφωνούμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Αλλά δεν μπορείς να οργανώνεις ένα δημοψήφισμα και να δέχεσαι την αλλαγή του Συντάγματος χωρίς να έχεις διασφαλίσει πρώτα μια εθνική συναίνεση» υποστήριξε η βουλευτής του VMRO, Kacevska Milevska με τον Zaev να υποστηρίζει πως η όλη διαδικασία ήταν διαφανής, πως ο Πρόεδρος της ΠΓΜΔ και οι πολιτικοί ηγέτες ήταν όλοι ενήμεροι για κάθε βήμα αλλά και για το πλαίσιο, στο οποίο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις.
Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Zaev αναζητά 7 βουλευτές με την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία να αναφέρεται ότι πιθανότατα θα γίνει αύριο Πέμπτη 18 Οκτωβρίου.
Πιέσεις από τις ΗΠΑ
Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η εικόνα και να βρεθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ W. Michel έστειλε επιστολή στον αρχηγό του VMRO-DPMNE C. Micocki, υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.
Επιπλέον, εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα αυτό στο δημοψήφισμα στην FYROM που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου και τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής, στην οποία συζητείται η πρόταση της κυβέρνησης του Z. Zaev για τροποποίηση του Συντάγματος της FYROM,βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη FYROM, ζητά από αυτόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος αυτού να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, απαλλαγμένοι από πιέσεις και απειλές.
«Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO - DPMNE τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος.
Οι πολίτες της «Μακεδονίας» από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και την δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και το έχουν κάνει αυτό από την εποχή της ανεξαρτησίας.
Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα.
Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού».
Στην επιστολή του, o Αμερικανός υπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως δεν υπήρχε κάποιου άλλους είδους «καλύτερη συμφωνία» στο τραπέζι, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προϊόν συμβιβασμού και αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί.
«Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη FYROM και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη ‘Μακεδονία’ να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον, και να συμβάλει στη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία της περιοχής.
Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια ‘καλύτερη συμφωνία’, δεν θεωρούμε πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες».
Τέλος, ο κ. Michel καλεί την ηγεσία του VMRO - DPMNE να βάλει στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκείμενου να εξυπηρετήσει το ευρύτερο στρατηγικό συμφέρον της χώρας.
«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μια που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα.
Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της ‘Μακεδονίας’, σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».
www.worldenergynews.gr