Η έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης», που διοργανώθηκε από την Επιχείρηση και εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εντάσσεται από εφέτος στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944». Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας
«Ο αγώνας των εργαζομένων για τη διάσωση του εργοστασίου ήταν ύψιστη έκφραση κοινωνικής υπευθυνότητας και πατριωτισμού. Η 13η Οκτωβρίου είναι επέτειος εθνικής σημασίας και εμβέλειας, εμβληματική για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, βαριά κληρονομιά για όλους μας. Γι' αυτό την τιμάμε όπως αξίζει. Αυτό είναι το νόημα της καθιέρωσής της, από πέρυσι, ως επίσημης αργίας της Επιχείρησης (στη θέση άλλης αργίας)». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης, σε ανακοίνωσή του για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, που διασφάλισε την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας. Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και μαχητές του ΕΛΑΣ πολέμησαν με αυταπάρνηση τους κατακτητές, αποτρέποντας την ανατίναξη του Κεντρικού Σταθμού. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 11 αγωνιστές. Τρεις ήταν εργαζόμενοι της Ηλεκτρικής Εταιρείας.
Η έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης», που διοργανώθηκε από την Επιχείρηση και εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εντάσσεται από εφέτος στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944». Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστορική έκθεση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι ανοίγει ξανά την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, από τις 17:00 έως τις 19:00. Αμέσως μετά, στις 19:30, ακολουθεί συναυλία των encArdia, με τη συμμετοχή των Κώστα Θωμαΐδη και Ηλία Λογοθέτη, η οποία διοργανώνεται από τη ΔΕΗ και τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό. Πολλά, δε, τεκμήρια δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Βασικός άξονας της αφήγησης είναι το ίδιο το εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και οι εργαζόμενοί του: Παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Στη συνέχεια, η έκθεση εστιάζει στο κεντρικό γεγονός της Μάχης της Ηλεκτρικής και, τέλος, ξεδιπλώνει τη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960, οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την εξαγορά της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών Πειραιώς (ΗΕΑΠ).
Υπογραμμίζεται, ότι η ΗΕΑΠ ανέθεσε στον γλύπτη Χρήστο Καπράλο (1909-1993) τη δημιουργία του Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής, το οποίο τοποθετήθηκε στον Σταθμό του Κερατσινίου το 1948.
www.worldenergynews.gr