Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Η αύξηση των έμμεσων φόρων απέτρεψε ανατιμήσεις στις τιμές ηλεκτρικού και νερού

Γ. Σταθάκης: Η αύξηση των έμμεσων φόρων απέτρεψε ανατιμήσεις στις τιμές ηλεκτρικού και νερού
Ο υπουργός υποστήριξε πως ο τομέας της ενέργειας θα αλλάξει μέχρι το 2020 με νέους αγωγούς αερίου, και με νέες επενδύσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών
Υπέρ της αύξησης των εμμέσων φόρων, πρακτική που επέλεξε και εφάρμοσε από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση, τάχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά έργα που έχουν ξεκινήσει, όπως ο ΤΑΡ, που θα αλλάξουν την ενεργειακή εικόνα της Ελλάδας μέχρι το 2020.
Πέρα από τους νέους αγωγούς αερίου, ο υπουργός υποστήριξε πως θα συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η Ελλάδα έχει πετύχει το 20% που καλείται να έχει, σε 5 χρόνια από σήμερα.
Θα υπάρξουν αγορές ενέργειας και με πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να μετασχηματίσει την οικονομία.
Πρώτον υπάρχουν στενές σχέσεις με την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα διοχετευτούν μέσω της Ελλάδας τα αποθέματα, δηλ. ο νότιος άξονας. Το 2ο είναι η αξιοποίηση του άξονα που ξεκινάει από Αλεξανδρούπολη και θα πάει στην ενδοχώρα.
Υπάρχει και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η δημιουργία των αγορών κομμάτι - κομμάτι για το αέριο και ένα νέο καθεστώς που θα λειτουργήσει σε έναν χρόνο από σήμερα», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Υπογράμμισε δε πως με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αγορών που θα φέρει και σταδιακά μείωση του 50% της αγοράς μέχρι το 2020 θα είναι πιο ευνοϊκό για τον καταναλωτή, και πολύ πιο ευνοϊκό για το περιβάλλον.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε επίσης πως «στο πετρέλαιο θέρμανσης, το όφελος παραμένει ότι η τιμή του σήμερα έχει μειωθεί αρκετά. Οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Οι τιμές παραμένουν σε σχετικά λογικά επίπεδα και δεν θα επαναληφθεί η κρίση που είχαμε πριν 2-3 χειμώνες».

Υπό διαμόρφωση τον νέο επενδυτικό περιβάλλον

Ο υπουργός εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν στη χώρα μας μεγάλες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει αυτονόητο αμερικανικό ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
«Υπάρχει προφανώς στο γεωπολιτικό θέμα των πηγών ενέργειας. Για πολλές τεχνολογίες που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην Αμερική δηλώνεται ενδιαφέρον να υπάρξουν και σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα. Ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες οι φετινές συναντήσεις και αρκετά εξειδικευμένες. Επενδυτές και κυβέρνηση, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό», σημείωσε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά στην πορεία των γενικότερων οικονομικών ζητημάτων, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους για το 2018.
«Εμείς έχουμε θέσει σαφείς θέσεις ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα. Η οικονομία κατά τη διάρκεια του 2016 σταθεροποιήθηκε και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Η πολιτική αντιπαράθεση εκπορεύεται από το γεγονός ότι η ΝΔ επιλέγει μια πόλωση, μια οικονομική στρατηγική, που παραμένει χωρίς αρχή, μέση και τέλος.
Το μόνο που αναζητά η κοινωνία είναι μια θετική προοπτική ότι γυρίζουμε σελίδα και ότι θα υπάρξει ανάκαμψη», σημείωση και έκανε την εκτίμηση των δεν γίνουν εκλογές μέσα στο 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης