Σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές καταστάσεις που είναι αναρτημένες στο κεντρικό μητρώο επιχειρήσεων των Σκοπίων, η EDS είχε αρνητικό αποθεματικό κεφαλαίου 914.253 ευρώ, όταν το 2016 ήταν στα 4,4 εκατ. ευρώ
Ζημιογόνος εμφανίζεται ο ισολογισμός της σκοπιανής εταιρίας εμπορίας και παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας EDS, που εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ, προκαλώντας συγκεκριμένα ερωτήματα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».
Αναφορικά με την EDS, η εταιρεία του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία, με βάση τα έσοδά της, έχει μερίδιο 11,2% στην αγορά της γειτονικής χώρας, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο δείκτη ημερών πληρωμής των υποχρεώσεων. Για την ακρίβεια, οι πληρωμές της EDS γίνονται σε διάστημα 73 ημερών, όταν ο μέσος χρόνος στην αγορά είναι στις 90. Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο είσπραξης απαιτήσεων, όπου για την εταιρία είναι στις 65 μέρες και για την αγορά στις 77 ημέρες.
Βασικές παρατηρήσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας:
1. Έχει αρνητικά κεφάλαια
2. Τα πάγια της είναι μόνο 600.000 δηνάρια
3. Έχει το 40% των ζημιών του κλάδου ενώ έχει μόνο το 11% του τζίρου
4. Μία εταιρεία με μόνο 36 άτομα προσωπικό
5. Ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας αρνητικός που σημαίνει δεν αγοράζει κανείς, και
6.Έχει γράψει ζημιές το 2017
(To 1,2 και 5 όχι μόνο δεν δικαιολογούν τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε καν την αγορά με μηδενική αξία).
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του είχε πει ότι την εξαγορά την ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων , η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δέχθηκε εισήγηση από τις υπηρεσίες ενώ έως και σήμερα δεν έχει απαντηθεί γιατί τα χρήματα κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ανγκιούσεφ, και όχι στον όμιλο που υπάγονταν η EDS.
Η αντιπολίτευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν να έρθει η συμφωνία στην Βουλή καθώς υπάρχουν , γκρίζα σημεία ενώ το χρονικό της εξαγοράς δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών εγείρει πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με βουλευτές.
www.worldenergynews.gr