Αναλύσεις

Fitch: Έως και 3 βαθμίδες η επικείμενη αναβάθμιση στα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα

tags :
Fitch: Έως και 3 βαθμίδες η επικείμενη αναβάθμιση στα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα

Ακόμη και βαθμίδες η επικείμενη αναβάθμιση των καλυμμένων ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τη Fitch    

Η επικαιροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης για τα ελληνικά καλυμμένα (με στεγαστικά δάνεια) ομόλογα, ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση ακόμη και τριών (3) βαθμίδων στο μέλλον, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Να υπενθυμιστεί ότι στις 22 Αυγούστου 2018, ο αμερικανικός οίκος έθεσε υπό επιτήρηση για αναβάθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έθεσε τα προγράμματα καλυμμένων ομολόγων για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα (Programme I και Programme II) και Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια της αναβάθμισης για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στις 10 Αυγούστου 2018.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχει οριστεί εδώ και χρόνια σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default), επισημαίνεται.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τα προγράμματα καλυμμένων -στεγαστικά δάνεια- ομολόγων για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, στον απόηχο τότε της αναβάθμισης των αξιολογήσεων βιωσιμότητας.
Ειδικότερα, αναβαθμίστηκαν σε «ΒΒ-» -από «Β+»- τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank, ενώ ανάλογη μεταβολή της αξιολόγησης έλαβε χώρα για τις αντίστοιχα ομόλογα της Πειραιώς και τα δύο προγράμματα (1 και 2) της Εθνικής.
Στις 5 Ιουνίου 2018, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας για Εθνική Τράπεζα και Αlpha Bank, διατηρώντας, παράλληλα, τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Ειδικότερα, οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τις δύο τράπεζες αναβαθμίστηκαν σε «ccc+», από «ccc», ενώ για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank επιβεβαιώθηκαν σε «ccc».
Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών περιορίζονται από την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης, όμως, αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της ρευστότητας.
Τα προφίλ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha είναι σχετικά λιγότερο ευάλωτα στις διαταραχές του λειτουργικού περιβάλλοντος, υπογραμμιζόταν.

 
www.worldenerynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης