Ενέργεια

Νέα σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τη διασύνδεση Αττική - Κρήτη - Τρεις προτάσεις από ΡΑΕ για την τροφοδοσία της Κρήτης

Νέα σύσκεψη στις Βρυξέλλες για τη διασύνδεση Αττική - Κρήτη - Τρεις προτάσεις από ΡΑΕ για την τροφοδοσία της Κρήτης

Με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων η συνάντηση την Δευτέρα 8/10

Νέα σύσκεψη την προσεχή Δευτέρα (8/10) έχει συγκαλέσει στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στη διελκυστίνδα για τον τρόπο υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, ώστε το έργο να διατηρήσει το καθεστώς PCI.
Στη συνάντηση θα δώσουν το «παρών» στελέχη των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου και των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυτή τη φορά έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και του EuroAsia Interconnector.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον «απόηχο» των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της ΡΑΕ να αναθέσει την κατασκευή του έργου στην Αριάδνη Interconnection, την εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 51%.
Μία κίνηση που, όπως έγραψε χθες το World Energy News, είχε ως αποτέλεσμα ο EuroAsia να υποβάλει αίτηση αναίρεσης της απόφασης.  
Το βασικό επιχείρημα του Euroasia είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση αντιβαίνει στον κανονισμό που διέπει τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), στο οποίο υπάγεται και το καλώδιο Αττική - Κρήτη, αφού αυτός δεν προβλέπει την ανάθεσή τους από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Έτσι, υποστηρίζει πως θα πρέπει να ακυρωθεί.
Παράλληλα, νέα επιστολή της Κομισιόν ενημερώνει τις ελληνικές αρχές πως αν δεν αποσυρθεί η απόφαση της ΡΑΕ για ανάθεση στην EuroAsia Interconnector, τότε η διασύνδεση θα απενταχθεί από το καθεστώς PCI.

Τρεις λύσεις ενεργειακής επάρκειας για το διάστημα 2020 – 2022

Την ίδια στιγμή, χθες η ΡΑΕ παρουσίασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις διαθέσιμες επιλογές για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στην Κρήτη, από τις αρχές του 2020 και έως ότου ηλεκτρισθεί το καλώδιο Κρήτη - Αττική.
Μία τέτοια λύση είναι να εγκατασταθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (αεριοστρόβιλοι) από τη ΔΕΗ.
Παράλληλα, υπό διερεύνηση βρίσκεται η εγκατάσταση μίας συστοιχίας μπαταριών λιθίου από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από τις τοπικές μονάδες ΑΠΕ.
Η συγκεκριμένη λύση έχει το πλεονέκτημα πως θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, ενώ επίσης θα ανοίξει τον δρόμο ώστε τμήματά της (καθώς θα είναι modular) να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σε άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ από ιδιώτες.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ εξετάζει τόσο την κοινή πρόταση της αζέρικης Socar και του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μοντέλο που η Socar εφαρμόζει στη Μάλτα από το 2016, όσο και πρόταση της κρατικής εταιρίας του Κατάρ.
Το Εμιράτο προτίθεται να αγκυροβολήσει στην Κρήτη πλοίο, στο οποίο θα υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι LNG, μονάδα αεριοποίησης, καθώς και τουρμπίνες παραγωγής ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης