Η κυβέρνηση διερευνά την δυνατότητα ενός Asset Protection Scheme APS ως ένα μικρό κομμάτι μόνον, της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων
Με εταιρία ειδικού σκοπού και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ελαφρύνει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα δημοσιεύματα του bankingnews.gr..
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και μετά από σχετική πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση διερευνά την δυνατότητα ενός Asset Protection Scheme APS ως ένα μικρό κομμάτι μόνον, της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Αυτή η λύση υποκαθιστά τα Funds και την Bad Bank αλλά βάζει το δημόσιο στη θέση του εγγυητή, οπότε πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις ευρωπαϊκές αρχές, ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.
Μέσω αυτού του σχήματος του Asset Protection Scheme (APS) θα μπορούσε να αγοράσει έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια
Ωστόσο υπάρχουν πολλά αντικίνητρα
1)Χρειάζεται 5-6 δισεκ. κεφάλαια
2)Θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια
3)Θα ανακύψει ζήτημα με τις αποτιμήσεις των NPEs - NPLs
Τι έγραφε το bankingnews την Τετάρτη 03/10/2018 - 19:07
Λύση για να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα των τραπεζών που είναι τα NPEs δηλαδή τα προβληματικά δάνεια επεξεργάζονται Κυβέρνηση, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και SSM δηλαδή ο εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews την 1η Οκτωβρίου 2018 είχε αποκαλύψει το σχέδιο αυτό ωστόσο οι τραπεζίτες δεν το πιστεύουν ενώ εγείρονται και σοβαρά θέματα κρατικής χρηματοδότησης state aid με τον κίνδυνο να το μπλοκάρει η DGCom.
Η λύση αυτή θα έχει ως στόχο να συνδράμει και στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Το σχήμα που εξετάζεται είναι ένα εγγυοδοτικό μοντέλο ένα εταιρικό σχήμα όπου το κράτος θα εγγυάται τα κεφάλαια και την διαχείριση των προβληματικών δανείων και στο σχήμα αυτό οι τράπεζες, το κράτος και οι ιδιώτες θα εισφέρουν κεφάλαια περίπου 6 με 8 δισεκ. ευρώ.
Στο εγγυοδοτικό αυτό σχήμα οι τράπεζες θα εισφέρουν προβληματικά δάνεια έως 20 δισεκ. το κράτος θα εγγυάται την διαδικασία και με τα κεφάλαια που θα διαθέτει το σχήμα αυτό….θα προχωράει στην αξιοποίηση των NPEs.
Οι τράπεζες θα μεταβιβάζουν τα προβληματικά τους ανοίγματα σε τιμές που ενδεχομένως να προκύπτουν και ζημίες – στόχος να είναι στις τιμές αγοράς ονομαστική αξία μείον προβλέψεις.
Με το εγγυοδοτικό αυτό σχήμα στόχος είναι οι τράπεζες να μεταφέρουν από τους ισολογισμούς τους έως 20 δισεκ. ευρώ.
Όμως ενώ η ιδέα θεωρείται ενδιαφέρουσα προσκρούει σε δύο βασικά εμπόδια
1)Η συμμετοχή του δημοσίου ως εγγυητή μπορεί να θεωρηθεί – είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί – state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και σίγουρα αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα.
2)Θα πρέπει να γίνει σημαντικός και ενδελεχής έρευνα των δανείων που μεταφέρονται στο εγγυοδοτικό σχήμα αφού θα συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Έχει υπολογιστεί ότι με 6 – 8 δισεκ. θα μπορούσαν να μεταφερθούν και αγοραστούν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Βέβαια για να μπορέσει αυτό το σχήμα να υλοποιηθεί απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 6-8 μήνες και κυρίως εγκρίσεις από όλα τα αρμόδια όργανα, ΕΚΤ, SSM, ESM και DGCom Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Tο σύστημα διαχείρισης APS (Asset Protection Schemes) και το ενδιαφέρον του Τσίπρα
Σχέδιο για την σύσταση εταιριών ειδικού σκοπού από τις τράπεζες, ώστε να απομονωθεί ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος των κόκκινων δανείων από τον οποίο απειλούνται, εξετάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα από τα εργαλεία που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πρόκειται για το σύστημα διαχείρισης APS (Asset Protection Schemes), το οποίο δίνει την δυνατότητες στις συστηματικές τράπεζες να αναπτύξουν εταιρίες ειδικού σκοπού μεταφέροντας σε αυτές χαρτοφυλάκια με κόκκινα δάνεια έναντι ομολόγων που θα εκδώσουν και τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου, είναι ότι οι τράπεζες θα απαλλαγούν σταδιακά από τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των προβληματικών δανείων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οι τράπεζες στις εταιρίες ειδικού σκοπού θα έφταναν ακόμη και τα 10 δις. ευρώ.
Σημειώνεται το μέγεθος των κόκκινων δανείων ξεπερνά σήμερα τα 88 δισ. ευρώ.
Το θέμα εξετάστηκε σε έκτατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή αυτού του μοντέλου το οποίο στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού προϋποθέτει το πράσινο φως από την Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Επειδή τα ομόλογα που θα εκδίδουν οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αυτό θα παραβαίνει τους κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων.
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση μέσα στην δίνη του Χρηματιστηρίου και των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν είναι μία απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση σε βάρος των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες στο παρελθόν έχουν ήδη λάβει κρατική βοήθεια.
Γεγονός είναι πάντως πως οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε φθηνά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους ευρωστίας λόγω των υψηλών αποδόσεων που έχουν τα ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα σε ένα υποθετικό σενάριο για εξωτερικό δανεισμό θα πρέπει να προπορευτεί το ελληνικό δημόσιο κάνοντας αυτό την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις διεθνείς αγορές, που στην παρούσα φάση είναι απαγορευτική , και εν συνεχεία θα ακολουθούσαν οι ελληνικές τράπεζες.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr