Για να μπορέσει αυτό το σχήμα να υλοποιηθεί απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 6-8 μήνες και κυρίως εγκρίσεις από όλα τα αρμόδια όργανα, ΕΚΤ, SSM, ESM και DGCom Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Λύση για να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα των τραπεζών που είναι τα NPEs δηλαδή τα προβληματικά δάνεια επεξεργάζονται Κυβέρνηση, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και SSM δηλαδή ο εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews την 1η Οκτωβρίου 2018 είχε αποκαλύψει το σχέδιο αυτό για το οποίο υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
Η λύση αυτή θα έχει ως στόχο να συνδράμει και στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Το σχήμα που εξετάζεται είναι ένα εγγυοδοτικό μοντέλο ένα εταιρικό σχήμα όπου το κράτος θα εγγυάται τα κεφάλαια και την διαχείριση των προβληματικών δανείων και στο σχήμα αυτό οι τράπεζες, το κράτος και οι ιδιώτες θα εισφέρουν κεφάλαια περίπου 6 με 8 δισεκ. ευρώ.
Στο εγγυοδοτικό αυτό σχήμα οι τράπεζες θα εισφέρουν προβληματικά δάνεια έως 20 δισεκ. το κράτος θα εγγυάται την διαδικασία και με τα κεφάλαια που θα διαθέτει το σχήμα αυτό….θα προχωράει στην αξιοποίηση των NPEs.
Οι τράπεζες θα μεταβιβάζουν τα προβληματικά τους ανοίγματα σε τιμές που ενδεχομένως να προκύπτουν και ζημίες – στόχος να είναι στις τιμές αγοράς ονομαστική αξία μείον προβλέψεις.
Με το εγγυοδοτικό αυτό σχήμα στόχος είναι οι τράπεζες να μεταφέρουν από τους ισολογισμούς τους έως 20 δισεκ. ευρώ.
Όμως ενώ η ιδέα θεωρείται ενδιαφέρουσα προσκρούει σε δύο βασικά εμπόδια
1)Η συμμετοχή του δημοσίου ως εγγυητή μπορεί να θεωρηθεί – είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί – state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
2)Θα πρέπει να γίνει σημαντικός και ενδελεχής έρευνα των δανείων που μεταφέρονται στο εγγυοδοτικό σχήμα αφού θα συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Έχει υπολογιστεί ότι με 6 – 8 δισεκ. θα μπορούσαν να μεταφερθούν και αγοραστούν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Βέβαια για να μπορέσει αυτό το σχήμα να υλοποιηθεί απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 6-8 μήνες και κυρίως εγκρίσεις από όλα τα αρμόδια όργανα, ΕΚΤ, SSM, ESM και DGCom Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Πηγή:
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr