Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Έκτακτο Εurogroup για τις συντάξεις και σχέδια εξαγοράς του ακριβού χρέους της Ελλάδας

Έκτακτο Εurogroup για τις συντάξεις και σχέδια εξαγοράς του ακριβού χρέους της Ελλάδας

Το χρέος θα εξαγοραστεί με κεφάλαια από το αποθεματικό των 24,1 δισ. ευρώ

Σε έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές με την ημερομηνία όμως της συνεδρίασης είναι ακόμη ανοικτή.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα επεξεργάζεται σχέδια εξαγοράς μέρος του ακριβού χρέους που έχει σε ΕΚΤ και ΔΝΤ με κεφάλαια από το αποθεματικό των 24,1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την επιστροφή του χθες από το Λουξεμβούργο, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση αρκετά αισιόδοξος για το θέμα των συντάξεων, τονίζοντας ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι δύσκολο για τους πιστωτές να πουν σε μια χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να κοπούν οι συντάξεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ΔΝΤ και την εμμονή του στο θέμα των συντάξεων, ανέφερε ότι το Ταμείο «δεν πρόκειται να πει ποτέ μπράβο και συγχαρητήρια» διότι η περικοπή των συντάξεων «ήταν δικό του παιδί και μπορεί να το αγαπάει ακόμα».
Το μέτρο της περικοπής το επέβαλε το ΔΝΤ.
Μας εκβίασαν γιατί ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τελικά το Ταμείο δεν μπήκε.
Αυτά είναι πλέον ιστορία, πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στα αντίμετρα, τόνισε ότι αν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα εφαρμοστεί ένα μέρος από αυτά.
«Αντί να γίνουν όλα σε δύο χρόνια θα γίνουν σε τέσσερα» αφού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.
Ήδη ένα από αυτά, τα οικογενειακά επιδόματα, εφαρμόζονται από την περασμένη χρονιά, ενώ το επίδομα στέγασης θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019 και θα δίνεται κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.
Στο Eurogroup της Δευτέρας o Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικό αφήνοντας έτσι ορθάνοικτο παράθυρο για μη περικοπή των συντάξεων.
Και  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία θα εξετασθούν.
Οι συζητήσεις Αθήνας δανειστών για το θέμα συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού με ένα σενάριο για τις συντάξεις που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό χωρίς το «ψαλίδι» στις συντάξεις. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ακόμα ότι οι αγορές είναι δύσκολες το τελευταίο τρίμηνο, όχι μόνο για την Ιταλία και την Τουρκία αλλά και για πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες και ότι ο «χρόνος για τις εκλογές είναι με το μέρος μας».


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης