Η αγορά ανησυχεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) με πιο δαπανηρό τρόπο
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες έχει χαθεί τελείως, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της HSBC, η οποία τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Αλλά αυτή τη φορά η απώλειες συνδέεται με την εμπιστοσύνη της αγοράς στον κλάδο, αναφέρει η HSBC, θεωρώντας ότι αν και κατανοητές, είναι λίγο υπερβολικές.
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είχε μειωθεί κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Αλλά εκείνους τους μήνες, η πτώση συνδεόταν με τις ανησυχίες για την πορεία της χώρας, ενώ η πτώση του Σεπτεμβρίου συντελέστηκε εν μέσω ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, στη σημερινή 20σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "September: What worked, what didn’t, what to look forward to" (Σεπτέμβριος, τι λειτούργησε, τι όχι και τι περιμένουμε), στο υποκεφάλαιο για την Ελλάδα (What didn’t work: Greek banks), η HSBC, υπενθυμίζει ότι η πτώση στην κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον Σεπτέμβριο ήρθε κόντρα στη βελτίωση των ελληνικών ομολόγων.
Οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχουν επίμονα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να διατηρούν την προ προβλέψεων κερδοφορία, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει στοιχεία που δείχνουν ότι τα περιθώρια επιτοκίου είναι υπό πίεση, ενώ η αύξηση του δανεισμού απουσιάζει.
Η αγορά επίσης ανησυχεί ότι οι τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) με πιο δαπανηρό τρόπο, είτε μέσω της πολυετούς πιεσμένης κερδοφορίας είτε, στη χειρότερη περίπτωση, της κατανάλωσης κεφαλαίου.
Ενώ η HSBC επισημαίνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα επιτοκιακά έσοδα, για τα οποία αναμένει μείωση κατά 13% φέτος, κατά 2% το 2019 και 1% το 2020, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν προέρχεται από ανταγωνιστικές δυνάμεις που οδηγούν σε μείωση της διαρθρωτικής κερδοφορίας του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων.
Αντίθετα, σύμφωνα με την HSBC, είναι η συνέπεια της αντιμετώπισης του μεγάλου αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, είτε λόγω αναδιαρθρώσεων που μειώνουν τις επιδόσεις είτε λόγω μειωμένων εκθέσεων.
Η επανεμφάνιση των ανησυχιών σχετικά με τα NPEs είναι πιο δύσκολο να κατανοηθούν όμως, επισημαίνει η HSBC.
Οι τράπεζες είναι σήμερα στη διαδικασία υποβολής νέων τριετών σχεδίων στον SSM.
Αν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο είναι σωστά, τότε το μέγεθος της προγραμματισμένης μείωσης ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της HSBC.
Βέβαια, το μείγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό από όσο αναμενόταν, με μεγαλύτερο βάρος να δίδεται στις ακριβότερες πωλήσεις, τιτλοποιήσεις και εκκαθαρίσεις από ό, τι στις αναδιαρθρώσεις, αντανακλώντας τη σχετική επιτυχία που είχαν οι τράπεζες.
Αλλά το σημαντικό είναι ότι η εποπτική αρχή είναι φαινομενικά ακόμα πρόθυμη να δώσει στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων με τρόπο που να μην επηρεάζει το κεφάλαιο.
Η αντίδραση στην αγορά φαίνεται υπερβολική, επαναλαμβάνει η HSBC.
Διατηρεί τη σύσταση buy για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr