Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τρεις λύσεις για τα NPEs των τραπεζών και την αδυναμία άντλησης κεφαλαίων, εξετάζει η ΕΚΤ

tags :
Τρεις λύσεις για τα NPEs των τραπεζών και την αδυναμία άντλησης κεφαλαίων, εξετάζει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ και ο SSM αναζητούν λύση για τις ελληνικές τράπεζες και η εξέλιξη αυτή μπορεί να δώσει χρηματιστηριακή πνοή στις μετοχές τους, όχι όμως βραχυπρόθεσμα

Η ΕΚΤ και ο SSM επεξεργάζονται τρία σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να αντιμετωπίσουν δύο καίρια προβλήματα την αδυναμία άντλησης κεφαλαίων και τον μεγάλο όγκο των προβληματικών δανείων στα 88 δισεκ. ευρώ....σύμφωνα με καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές. 
Ωστόσο και η κυβέρνηση φαίνεται να είναι γνώστης αυτών των σχεδίων καθώς αναζητείται μια κοινή, υλοποιήσιμη και εντός του νομικού πλαισίου λύση που να μην θεωρηθεί state aid, δηλαδή κρατική βοήθεια, να μην θορυβήσει τις αγορές και να μην δημιουργήσει προβλήματα στους υφιστάμενους παλαιούς μετόχους.
Το bankingnews έχει αναλύσει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περίπου 6-7 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Η Πειραιώς 2,5 δισεκ. ευρώ
Η Alpha bank κάτω από 1 δισεκ. ευρώ
Η Εθνική 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ
Συνολικά 6 με 7 δισεκ. ευρώ περίπου.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την εξής δομή κεφαλαίων και NPEs

Τράπεζα

Κεφάλαια tangible book

DTA

NPEs*

Coverage ratio

Εθνική

5,088 δισ

4,922 δισ

16 δισ

60,2%

Πειραιώς

6,61 δισ

6,55 δισ

29,4 δισ

49%

Alpha bank

8,9 δισ

4,73 δισ

28,8 δισ

50%

Eurobank

4,85 δισ

4,88 δισ

19 δισ

55,9%

Σύνολο

25,36 δισ

21,08 δισ

93,2 δισ

53,75%

*Τα NPEs έχουν ήδη μειωθεί στα 88 δισεκ. ευρώ
Επεξεργασία: Bankingnews.gr

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ και ο SSM έχουν κατανοήσει ότι υπάρχει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες.
-Υπάρχει αδυναμία άντλησης νέων κεφαλαίων ακόμη και με ομολογιακά tier 2 καθώς τα προσφερόμενα επιτόκια στο 9% ή 11% είναι απαγορευτικά.
-Οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs από τις τράπεζες που κατατέθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου εγείρουν πολλά ερωτηματικά, οι αγορές αμφισβητούν ξεκάθαρα την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τέτοιας κλίμακας μείωση προβληματικών ανοιγμάτων από 88 δισεκ σε 35-37 δισεκ. το 2021.
Στο πλαίσιο αυτό με βάση τραπεζικές πηγές η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών φαίνεται να έχουν εκπονήσει 3 σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες.

Σχέδιο πρώτο αξιοποίηση μέρους των 30 δισ. από το capital buffer του δημοσίου

Μια λύση που έχει εξεταστεί είναι η αξιοποίηση μέρους των 30 δισεκ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Ως γνωστό το ελληνικό κράτος διαθέτει 30 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα εκ των οποίων 24,1 δισεκ. είναι χορηγούμενα από τον ESM και τα υπόλοιπα 6 δισεκ. έχουν αποκτηθεί με ίδια μέσα.
Το σχέδιο είναι να αξιοποιηθεί ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών περίπου 6 με 7 δισεκ. ευρώ.
Οι αρχικές σκέψεις να δοθούν στις τράπεζες υπό την μορφή cocos δηλαδή μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων δεν προχωράει τελικώς.
Η λύση των αυξήσεων κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές θα μπορούσε να εξεταστεί αλλά δεν έχουν επιλυθεί νομικά εμπόδια λόγω state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας.
Η αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή και κρατικών κεφαλαίων δεν έχει επίσης αποκλειστεί.
Μια άμεση λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένας νομικός φορέας, όχι ακριβώς bad bank στην οποία θα βάλουν κεφάλαια οι τράπεζες και το κράτος και θα αγοράσει διάφορα περιουσιακά στοιχεία από NPEs έως θυγατρικές ή assets που είναι προς πώληση.
Έτσι οι τράπεζες θα μπορούσαν να βγάλουν από τους ισολογισμούς τους το πρόβλημα των NPEs.
Ωστόσο το ζήτημα της τιμής είναι καίριο σε ποια τιμή θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια και οι ζημίες που θα προκύψουν πως θα εμφανιστούν στους ισολογισμούς, πως θα επηρεαστεί η αναβαλλόμενη φορολογία και ο νόμος που απαιτεί αύξηση κεφαλαίου υπέρ του κράτους εάν προκύψουν ζημίες.

Σχέδιο δεύτερο – Να συσταθεί μια bad bank μια εταιρία ειδικού σκοπού με SPV που θα αγοράζει τα τιτλοποιημένα προβληματικά δάνεια των τραπεζών

Ένα δεύτερο σχέδιο που εξετάζεται είναι να συσταθεί μια εταιρία ειδικού σκοπού όπως π.χ. η NAMA στην Ιρλανδία θα είναι εταιρία SPV που θα αγοράζει τα τιτλοποιημένα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Θα μπορούσε να αγοράσει 15-20 δισεκ. ευρώ.
Ο τρόπος και η διαδικασία ακόμη είναι ασαφής γιατί προφανώς και στην περίπτωση αυτή η τιμή είναι το ζητούμενο σε ποια τιμή θα αγοράζει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών η εταιρία ειδικού σκοπού και πως θα καλύπτονται οι ζημίες;

Σχέδιο τρίτο – Λύσεις τύπου Intesa San Paolo, τράπεζας Κύπρου ή Unicrtedit

Εξετάζονται λύσεις τύπου Intesa San Paolo, τράπεζας Κύπρου ή Unicrtedit για τις ελληνικές τράπεζες με συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων από το κρατικό απόθεμα των 30 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή σε ένα σχήμα πώλησης και αύξησης κεφαλαίου να συμμετάσχει και το ελληνικό δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ελληνική τράπεζα διερεύνησε την πιθανότητα να μειώσει τα NPEs κατά 10 δισ. εφάπαξ αλλά οι προσφορές που πήρε ήταν στο 6% με 7% της ονομαστικής αξίας ακυρώνοντας το σχέδιο.
Για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να ακολουθήσουν το Ιταλικό μοντέλο μείωσης NPEs που συνδυάζει επιθετική μείωση των NPEs με ταυτόχρονη αύξηση κεφαλαίου απαιτούνται προσφορές στο 30% της ονομαστικής αξίας και όχι στο 6% ή 7% της ονομαστικής αξίας.
Υπάρχουν δύο μοντέλα μείωσης των προβληματικών δανείων το Ιταλικό και το Κυπριακό.

Το Ιταλικό μοντέλο Intesa και Unicredit

Η Intesa σε συνεργασία με την Intrum συμφώνησαν ένα επιθετικό μοντέλο μείωσης των προβληματικών δανείων της ιταλικής τράπεζας.
Άμεσα θα μειωθούν τα NPEs της ιταλικής τράπεζας Intesa San Paolo κατά 10,8 δισεκ. θα δημιουργηθεί εν συνεχεία ένα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού όπου θα συμμετέχουν 51% η Intrum που εξειδικεύεται στην αξιοποίηση των NPLs και 49% η Intesa.
Το σχήμα αυτό περιλαμβάνει τις εξής κινήσεις
1)Πώληση των 10,8 δισεκ. στο 28,7% της ονομαστικής αξίας λίγο πάνω από 3 δισεκ.
2)Στο σχήμα θα επενδυθούν 1,5 δισεκ. μέσω αύξησης που κάλυψαν Intesa και Intrum.
Στην αύξηση μεταξύ άλλων συμμετείχε και το CarVal το οποίο εξειδικεύεται στα NPEs.

Το μοντέλο Κύπρου με Apollo

Η τράπεζα Κύπρου έχει συμφωνήσει να πουλήσει χαρτοφυλάκιο δανείων με ακαθάριστη λογιστική αξία 2,8 δισ. με εξασφαλίσεις ακινήτων στην Apollo Global Management.
Το χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους 5,7 δισ.
Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ.
Κατά την ολοκλήρωση, η Κύπρου θα λάβει ακαθάριστο χρηματικό αντίτιμο ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 14.024 δάνεια σε επιχειρήσεις και ΜΜΕ δανειολήπτες, ενώ οι εξασφαλίσεις θα φθάσουν τα 9.065 ακίνητα.

Με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης, οι μικρότερες συστημικές ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συγχωνευθούν

Με την ολοκλήρωση της φάσης εξυγίνασης οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πραγματοποιήσει εμπροσθοβαρώς την αναδιάρθρωση τους και οι μικρότερες ελληνικές συστημικές τράπεζες θα μπορούσαν να συγχωνευτούν.
Το σχέδιο αυτό δεν είναι άμεσο, προϋποθέτει την εξυγίανση και κεφαλαιακή ισχυροποίηση και επίσης δεν θα πρέπει να θεωρείται και τετελεσμένο γεγονός, γιατί υπάρχουν πολλά εμπόδια. 

Συμπέρασμα

Η ΕΚΤ και ο SSM αναζητούν λύση για τις ελληνικές τράπεζες και η εξέλιξη αυτή μπορεί να δώσει χρηματιστηριακή πνοή στις ημιθανείς τράπεζες.
Η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπό ένα σενάριο θα μπορούσε να προχωρήσει αλλά η αντίδραση των ιδιωτών μετόχων είναι μεγάλη.
Πάντως οι τράπεζες έχουν πρόβλημα δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των NPEs με τρόπο που να πείθουν τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης